Dünya Nazi avcısı efsanevi hukukçu öldü

Nazi avcısı efsanevi hukukçu öldü

Paylaş
Nazi avcısı efsanevi hukukçu öldü

1947'de Nazi sanıklarının işledikleri suçlardan dolayı bir dizi davayla karşı karşıya kaldıkları Nürnberg'de savcı olarak görev yaptığında Benjamin Ferencz henüz 27 yaşındaydı. Ferencz, hayatta kalan son Nümberg savcısı olarak 103 yaşında hayatını kaybetti.

Yaşayan son Nürnberg savcısı Benjamin Ferencz, 103 yaşında ABD’de öldü. Romanya’da doğan ancak Yahudi düşmanlığından kaçan ailesiyle New York’a göç eden Ferencz, Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1943 yılında mezun olmuştu. İki yıl sonra hiç duruşma deneyimi olmadan ‘tarihin en büyük yargılaması’ olarak bilinen Nürnberg davalarının baş savcısı olmuştu.

Haberin Devamı

27 yaşında Nürnberg duruşmalarında baş savcı olan Ferencz, başta Yahudiler olmak üzere bir milyondan fazla insanın toplu katliamlar yoluyla öldürülmesinden sorumlu olan özel mobil ölüm birimleri Einsatzgruppen’in liderlerini yargılamakla görevlendirilmişti.

Mahkum edilmesini sağladığı 22 Nazi’den dördü idam edildi. Oğlu, babası için “Son sözünün ‘savaş değil hukuk’ olduğundan eminim” dedi.