Dünya Netanyahu'dan yeni talimat: Yap ya da öl!

Netanyahu'dan yeni talimat: Yap ya da öl!

Paylaş
Netanyahu'dan yeni talimat: Yap ya da öl!

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hizbullah tehlikesine karşı ülkenin kuzeyinde görev yapan komandolarla bir araya geldi. Netanyahu burada hem komandolara hem de Hizbullah'a bir mesaj gönderdi.

7 Ekim tarihinden beri Hizbullah ile karşı karşıya gelen İsrail olası bir ikinci cephe karşısında kırılma noktası yaşayabilir. İki taraf Lübnan sınırının sıfır noktasında sık sık çatışıyor. Çatışmaların artması nedeniyle İsrail tarafı 4 kilometrelik askeri bir bölge ilan etti ve sivillerin buraya girişini yasakladı. İsrail için burada kritik nokta Hizbullah dışında İran destekli diğer milis gruplarının Tel Aviv'e karşı savaş açması. Gazze'ye hali hazırda bir kara harekatı düzenlemeyi planlayan İsrail iki belki de üçüncü bir cephenin açılması karşısında zor günler yaşayabilir.

Haberin Devamı

İSRAİL'İN KARA HAREKATI

Geçtiğimiz hafta beklenen saldırı olumsuz hava koşulları nedeniyle ertelendi. Askeri uzmanlar İsrail'in böyle bir operasyonda ağır kayıplar vereceğini öngörüyor. Uzmanlar Gazze'nin dar sokakları, yüksek katlı binaları ve yer altında bulunan kilometrelerce uzunluğundaki tüneller nedeniyle söz konusu harekatın başarısız olacağını düşünüyor.

HİZBULLAH ÖFKE GÜNÜ İLAN ETTİ

İsrail'in Gazze'ye yönelik en kanlı saldırılarından biri El Ehli hastanesine düzenlendi. Saldırıda 400'den fazla sivil yaşamını yitirirken Lübnan merkezli Hizbullah İsrail'in saldırısını kınamak için "öfke günü" çağrısında bulundu. Çağrı sonrası yüzlerce eylemci 'İsrail'e sınırsız ve koşulsuz destekleri' nedeniyle protesto için Fransa ve ABD büyükelçilikleri önünde toplandı. 

Haberin Devamı

NETANYAHU'DAN KOMANDOLARA ZİYARET

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in kuzeyindeki Komando Tugayı'nı ziyaret etti. Ziyareti sırasında Netanyahu, Hizbullah'ın savaşa katılmaya karar vermesi halinde İkinci Lübnan Savaşı'nı yaşayacaklarını belirtti. Burada İsrailli komandolarla da konuşan Netanyahu, 2006 yılında Hizbullah ile İsrail arasında yaşanan savaşa dair açıklamalarda bulundu. Netanyahu Hizbullah'ı İsrail'de ikinci bir cephe açmasına karşı uyarılarda bulunarak bunun Lübnan'a yıkım getireceğini belirtti. Başbakan komandolara ayrıca Hizbullah ile ilgili şöyle dedi:

HAMAS'TAN DAHA GÜÇLÜ

Hizbullah'ın liderleri sık sık İsrail'in yok edilmesi çağrısında bulunuyor, ancak grup on yılı aşkın bir süredir İsraillilerle savaşmaktan kaçınıyor. Konuyla ilgili araştırmalarda bulunan ve ABD basınına konuşan Mohanad Hage Ali isimli uzman 'Hizbullah'ın İsrail ile çatışmaya gireceğini sanmıyorum. Caydırıcılıklarını artırıp masada yer almak istiyorlar' değerlendirmesinde bulundu.