Dünya Nobel Ekonomi Ödülü sahibini buldu

Nobel Ekonomi Ödülü sahibini buldu

Paylaş
Nobel Ekonomi Ödülü sahibini buldu

2023 Nobel Ekonomi Ödülü'nü "kadınların iş gücündeki yeri" ile ilgili çalışmalarından dolayı ABD'li Claudia Goldin kazandı.

 2023 Nobel Ekonomi Ödülü'nün sahibi belli oldu. Nobel'i "kadınların iş gücündeki yeri" ile ilgili çalışmalarından dolayı ABD'li Claudia Goldin kazandı.

Haberin Devamı

EŞİTSİZLİK ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR YAPTI

77 yaşındaki Goldin’in eşitsizlik ve kadınların istihdama katılımına ilişkin araştırmaları bu yılki ödülü almasında önemli rol oynadı.

Çalışma ekonomisi alanında uzman Goldin, 1969 yılından bu yana ekonomi dalında verilen ödülü kazanan üçüncü kadın oldu.

Geçtiğimiz yıl ödülü “bankalar ve finansal krizler konusundaki araştırmalarından” ötürü Amerikalı ekonomistler Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond ve Philip H. Dybvig kazanmıştı.

CLAUDİA GOLDİN KİMDİR?

1946'da doğan Claudia Goldin şu anda Harvard Üniversitesi'nde Henry Lee Ekonomi Profesörü olan Amerikalı bir ekonomi tarihçisi ve çalışma ekonomistidir .

NBER'in Ekonomide Cinsiyet Çalışma Grubu'nun eş direktörlerinden biridir ve 1989'dan 2017'ye kadar NBER'in Amerikan Ekonomisinin Gelişimi programının direktörlüğünü yapmıştır. Goldin'in araştırması, kadın emeği de dahil olmak üzere çok çeşitli konuları kapsamaktadır. güç, kazançlardaki cinsiyet farkı, gelir eşitsizliği, teknolojik değişim, eğitim ve göç.

Haberin Devamı

Araştırmalarının çoğu, günümüzü geçmişin merceğinden yorumluyor ve güncel endişe verici konuların kökenlerini araştırıyor. Yakın zamanda tamamladığı Kariyer ve Aile: Kadınların Eşitliğe Doğru Yüzyıllık Yolculuğu (Princeton University Press ) 5 Ekim 2021'de yayımlandı.