Dünya Nükleer kedi paniği

Nükleer kedi paniği

Paylaş
Nükleer kedi paniği

İngiltere Cumbria’da Avrupa’nın en büyük nükleer tesisi olan Sellafield’deki işçilerin yıllardır beslediği sokak kedileri, bölgede yaşayanları tedirgin ediyor.

Tesisin yakınında yaşayan köylüler bölgenin ‘radyoaktif’ kedi sürüleri tarafından istila edildiğini öne sürüyor. Kedilerin ‘kelimenin tam anlamıyla plütonyum kakası yaptığı’ iddia ediliyor. Radiation Free Lakeland (RAFL) adlı grup, kedilerin dışkılarında plütonyum ve sezyum tespit ettiklerini öne sürüyor. Yetkililer ise iddiaları reddediyor. Sellafield yetkilileri sayıları çok arttığı için bölgedeki kedileri toplayıp sahiplendirilmesi için barınaklara veriyor. Bu durumun nükleer riski daha da artırdığı iddia ediliyor.

Haberin Devamı

GEÇMİŞİ SABIKALI

Tesis yönetiminin çalışanlara kedileri beslememeleri konusunda uyarıda bulunması da tartışmaları artırıyor. Sellafield görevlileri birkaç yıl önce tesis alanına giren bir karaca ailesini ‘nükleer risk taşıdığı’ gerekçesiyle itlaf etmişti. 1957’de tesiste meydana gelen yangın sonucunda zehirli duman bulutu tüm kıtaya yayılmıştı. Tesisin 320 kilometre yarıçapındaki tüm inek sütleri radyoaktif olarak nitelendirilmişti. Sonraki dönemde yarısı ölümle sonuçlanan 200 kanser vakasının bu yangınla ilgili olduğu tahmin ediliyor. Olay dünya tarihinin en kötü 4’üncü nükleer kazası olarak tarihe geçmişti.