Dünya Nükleer korku AB'yi harekete geçirdi: Ukrayna'ya iyot tableti desteği

Nükleer korku AB'yi harekete geçirdi: Ukrayna'ya iyot tableti desteği

Paylaş
Nükleer korku AB'yi harekete geçirdi: Ukrayna'ya iyot tableti desteği

Avrupa Birliği, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Zaporijya Nükleer Santrali'ni ele geçirmesinin ardından olası bir nükleer felakete karşı Ukrayna'ya 5.5 milyon potasyum iyodür tableti gönderdiğini açıkladı.

Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali'nin kontrolünün Rusların eline geçmesinin ardından olası bir nükleer felakete karşı Ukrayna'ya potasyum iyodür tableti gönderiliyor. Nükleer santralin yakınındaki çatışmalar devam ederken, Ukrayna hükümeti AB'den iyot tabletleri talep etti. 

Haberin Devamı

ÇERNOBİL'DEN 10 KAT DAHA KÖTÜ!

İşgalin ilk günlerinde Rus güçlerinin eline geçen Zaporijya nükleer santralindeki yangının ardından, Çernobil'den 10 kat daha kötü bir durumun yaşanabileceği konusunda tüm dünyaya uyarılarda bulunuldu. Son haftalarda santralin yakınında yaşayan sivillerin çatışmalardan kaçtığı görüldü. 1 Eylül'de santraldeki reaktörlerden biri Rus bombardımanları nedeniyle geçici olarak kapatıldı. 

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'ndan bir heyet, nükleer güvenliğin sağlanmasına yardımcı olmak için 2 Eylül'de Zaporijya'ya geldi.

AB'DEN İYOT HAPI TAKVİYESİ

30 Ağustos'da AB, Ukrayna hükümetinin talebi üzerine 5.5 milyon potasyum iyodür tableti göndereceğini belirten bir bildiri yayınladı. Tabletlerin toplam maliyeti 500 bin euro.

Haberin Devamı

AB'nin Kriz Yönetiminden Sorumlu Komisyon Üyesi Janez Lenarčič, 'Hiçbir nükleer santral asla savaş alanı olarak kullanılmamalıdır. Sivillerin yaşamının tehlikeye atılması kabul edilemez. Zaporijya nükleer santrali etrafındaki tüm askeri harekat derhal durdurulmalıdır. AB, insanlara yüksek düzeyde radyasyona maruz kalma durumunda koruma sağlamak için Ukrayna'ya beş milyon potasyum iyodür tableti gönderiyor' dedi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, potasyum iyodür,  radyasyona maruziyetten önce veya kısa bir süre sonra alındığında radyoaktivitenin tiroid tarafından emilmesini önlemeye yardımcı olabilir.