Dünya Nükleer şaka

Nükleer şaka

Paylaş
Nükleer şaka

Sık sık gaflarıyla gündeme gelen 81 yaşındaki ABD Başkanı Biden, dünyanın en büyük rüzgar türbini üreticisini ziyaretinde “Benim askerim, içinde dünyayı havaya uçuracak kod bulunan çantayı taşıyor” diyerek ‘şaka’ yaptı. ABD’nin nükleer silahlarını aktif hale getirecek çantadan bahseden Biden’ın şakası tepkilere yol açtı.

ABD Başkanı Joe Biden önceki gün Colorado'da dünyanın en büyük rüzgar türbini üreticisini ziyaret etti. Fabrikayı gezerken bir işçinin sorduğu soruya "Benim askerim bunu taşıyor. İçinde dünyayı havaya uçuracak kod var" diye yanıt vererek 'şaka yaptı'. 'Nükleer bisküvi' olarak bilinen bir kartta yer alan nükleer silah fırlatma kodları 'nükleer futbol topu' adı verilen siyah bir çantanın içinde ABD başkanının gittiği her yere götürülüyor.

Haberin Devamı

'KONGRE ÜYESİ TRUMP'

Ancak Biden'ın bu şakası tepkilere neden oldu. Biden ayrıca fabrikada yaptığı konuşmada ABD eski Başkanı Donald Trump için 'kongre üyesi' diyerek bir gafa daha imza attı. Biden konuşması sırasında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol'un isimlerini unuttu. 81 yaşında olan ve sık sık yürürken ya da merdivenden çıkıp inerken tökezleyen Biden'ın başkanlık için çok yaşlı olduğu iddia ediliyor.

70 YILDIR BAŞKANLARLA

Başkanlık Acil Durum Çantası, ABD başkanının nükleer emirleri Pentagon’a iletmesini sağlayan hantal bir evrak çantasıdır. Bu ağır çanta, nereye giderse gitsin başkanın yanında taşınır. 1950’lerin sonlarında soğuk savaş döneminde Başkan Dwight Eisenhower ve danışmanları sürpriz bir nükleer saldırıya karşı savunmasız kalmaktan endişe ediyordu. Başkanın hızlı kararlar alabilmesi için bir askeri yaver, Pentagon’la iletişim kurmasına yardımcı olacak belgelerin bulunduğu bir çanta taşımaya başladı. Çanta 1960’ların başında Başkan John F. Kennedy döneminde ‘nükleer futbol topu’ olarak anılmaya başlandı.

Haberin Devamı