Dünya NYT Erzin'i kaleme kaldı: Neden diğer kentler yıkılırken o ayakta kaldı?

NYT Erzin'i kaleme kaldı: Neden diğer kentler yıkılırken o ayakta kaldı?

Paylaş
NYT Erzin'i kaleme kaldı: Neden diğer kentler yıkılırken o ayakta kaldı?

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta art arda meydana gelen depremlerde Hatay'ın Erzin ilçesi küçük bir hasar ve can kaybı olmadan ayakta kaldı. Erzin ilçesinin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu, inşaat standartlarını işaret ederken bilim insanları aynı zamanda jeolojik özelliklerin de altını çiziyor.

Posta.com.tr | Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta art arda meydana gelen iki depremde 10 il etkilendi. 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa, Adıyaman, Gaziantep, Malatya ve Hatay'da yıkıma neden oldu. Yaşananların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan 7 Şubat günü OHAL ilan edildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Ancak Hatay'ın Erzin ilçesi, şehirde çok sayıda binanın yıkılmış ve binlerce insanın ölmüş olmasına rağmen ayakta kaldı. Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu, ilçede kimsenin ölmediğini ve bir binanın bile yıkılmadığını söyledi. New York Times gazetesi, ilçenin nasıl ayakta kaldığını mühendis ve bilim insanlarının gözünden kaleme aldı. 

Belediye Başkanı Elmasoğlu, yönetmeliğe uymayan inşaatlara izin vermediğini söylerken bilirkişiler de deprem kurallarına uygun inşaatların ve Erzin'in son derece sağlam bir zemin üzerinde yer almasının şehri felaketten kurtardığını ifade ediyor. 

Depremde Erzin'deki caminin minaresi hasar gördü.

40 yıldır bölgedeki fay hatlarını inceleyen jeomorfolog Ömer Emre "Hiç büyük hasar görmemizin temel nedeni toprağın durumu" diyor.

Haberin Devamı

Erzin, deprem merkezinden 80 kilometre uzakta, İskenderun ve Antakya ilçelerine de oldukça yakın. Ancak Antakya ağır yıkıma uğradı, çoğu bölgesi enkaz altında kaldı. İskenderun da depreme kötü etkilendi ve limanda büyük bir yankın çıktı. Deniz suyu yükseldi ve yerleşim alanlarına ulaştı, apartmanlar ve dükkanlar yerle bir oldu. 

"TOPRAK DALGA GİBİ HAREKET EDİYOR"

Bölgedeki çoğu kent eski nehir yatağının kumu, alüvyon ve kilden oluşan toprak üzerine inşa edildi. Ömer Emre'ye göre çoğunlukla İskenderun'un kıyı bölgesinde bulunan bu toprak sarsıntılara daha duyarlı. Emre, "Yumuşak ve su yüklü tortular kentleri depreme karşı savunmasız hale getiriyor. Bir sarsıntıda toprak dalga gibi hareket ediyor" dedi. 

Jeolog Tamer Duman ise Erzin'in diğer Hatay ilçelerinin tam tersi olacak şekilde, deniz seviyesinden yukarıda, ana kayada ve sert zemin üzerine inşa edildiğini söylüyor. Sert kaya zemin, binalar ve deprem dalgaları arasında adeta amortisör görevi görerek binalarda sarsıntıyı azaltıyor.