DünyaObezite 32 kanser türüyle bağlantılı

Obezite 32 kanser türüyle bağlantılı

Paylaş
Obezite 32 kanser türüyle bağlantılı

İsveçli araştırmacıların 4.1 milyon kişi üzerinde yaptığı incelemeler, obezitenin 32 kanser türüyle bağlantısı olduğunu ortaya koydu.

İsveç’in Lund Üniversitesi’nden uzmanlar, yaklaşık 40 yıl boyunca 4.1 milyon kişiyi takip etti. Bu kişilerin kiloları ve yaşam tarzları izlendi. Bu süre zarfında 332 bin 500 kanser vakası yaşandı. Bunların yüzde 40’ında aşırı kilo ile kanser arasında bir bağlantı tespit edildi. Buna göre vücut kitle endeksindeki her beş puanlık artış, yaygın görülen bazı kanser türlerine yakalanma riskini erkeklerde yüzde 24, kadınlarda yüzde 13 arttırıyor. Vücut kitle endeksi, vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle hesaplanıyor. Sağlıklı bir kilo için bu değerin 18-25 aralığında çıkması gerekiyor.

Haberin Devamı

8 YILDA İKİ KAT

Araştırmacılar obezite ile bağlantılı 32 kanser türü tespit etti. Bu sayı, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı tarafından 2016’da tespit edilen 13 kanser türünün iki katından fazla. Yeni araştırma meme, bağırsak, rahim ve böbrek dahil olmak üzere bu kanserlerin obeziteden kaynaklanabileceğine dair teorileri destekliyor. Cilt kanseri, mide tümörleri, ince bağırsak ve hipofiz bezleri kanserleri, baş ve boyun kanseri türleri, vulva ve penis kanseri de dahil olmak üzere obeziteyle ilişkili 19 kanser de ilk kez tespit edildi. Buna göre her 10 kanser vakasından dördü obeziteden kaynaklanıyor olabilir.

Türkiye’de her beş kişiden biri obez. Avrupa’daki yetişkinlerin yüzde 60’ı obez.

Haberin Devamı