Dünya Okyanusta keşif üssü

Okyanusta keşif üssü

Paylaş
Okyanusta keşif üssü

Galler kıyılarına bir su altı üssü kuruluyor. Bilim insanları okyanusun 200 metre altında yaşayarak uzay istasyonu gibi olan bu üste araştırmalar yapacak.

Okyanus teknolojisi ve keşif şirketi DEEP Research Labs, çılgın bir proje açıkladı. Şirket, Galler açıklarında bir su altı üssü kuracak. 2027'ye kadar tamamlanacak bu üs, yüzeyin 200 metre altında olacak. Buradaki kapsüllerde bilim insanları 28'er gün geçirecek. 'Sentinel' adı verilen üs, okyanus yaşamının yüzde 90'ınının bulunduğu tahmin edilen bölgeye (epip elajik bölge) genişletilmiş erişim sağlayacak. Uzmanlar, sadece yüzey araştırmalarının yeterli olmadığını, çünkü dalgıçların suyun altında sınırlı sürede kalabildiğini söylüyor.

Haberin Devamı

KAPSÜLDE YAŞAYACAKLAR

DEEP yöneticisi Steve Etherton, "Okyanusları korumamız gerek. Bunu yapabilmek için de bilmemiz gerekiyor. Dünyanın karşı karşıya olduğu nesiller arası zorlukların çoğunun merkezinde okyanuslar yer alıyor. Aldığımız nefesten hava durumuna, iklime kadar her şeyi, yani bizi etkiliyorlar. Ancak yaşamı sürdüren bu ekosistemi ilginç bir şekilde tanımıyoruz" dedi. Bilim insanları, çevresine saklama bölmesi yerleştirilmiş tek kişilik bir yatak ve yan sehpa olan yatak odalarında yaşayacaklar. Banyolarında ise tuvalet ve lavabonun yanı sıra geniş bir duş bulunacak.

Bilim insanları bu kapsüllerde 28 gün geçirecek.