DünyaÖmür 5 yıl uzuyor

Ömür 5 yıl uzuyor

Paylaş
Ömür 5 yıl uzuyor

Araştırmacılar, 2050’ye kadar dünya genelinde ortalama yaşam süresinin yaklaşık beş yıl artacağını; erkeklerin 76, kadınların 80 yaşına kadar yaşayacağını açıkladı.

Saygın tıp dergisi Lancet’te yayınlanan araştırma, 2050’ye kadar küresel yaşam beklentisinin ortalama 4.5 yıl artacağını ortaya koydu. 204 ülke ve bölgede küresel yaşam beklentisi, sağlıklı yaşam beklentisi, ölüm oranı gibi kriterler analiz edildi. 2022’den 2050’ye kadar erkeklerde beklenen yaşam süresi 4.9 yıl; kadınlarda ise 4.2 yıl artacağı öngörülüyor. Erkeklerin 76, kadınların 80 yaşına kadar yaşaması bekleniyor. Bugün daha düşük yaşam beklentisine sahip bölgelerde ömür süresinde artış daha belirgin gözlendi. Yani ömürdeki uçurum biraz daha kapanacak.

Haberin Devamı

SAĞLIKSIZ YILLAR ÇOĞALIYOR

Bu artışta, kalp ve damar hastalıkları ile COVID-19 gibi bulaşıcı hastalıkların yanı sıra anne, yenidoğan ve beslenme hastalıklarının yayılmasını ve etkisini önemli ölçüde azaltan etkili halk sağlığı girişimleri etkili oldu. Öte yandan bulaşıcı olmayan kanser, diyabet, obezite, tansiyon, sigara kullanımı, kötü beslenme, kronik obstrüktif akciğer hastalığı gibi sorunlar da küresel sağlıkta yeni bir yük oluşturacak. İnsanlar daha uzun yaşadıkça, kötü sağlık koşullarında geçirdikleri yılların da artması bekleniyor. Küresel ömür süresi ortalama 78.1’e yükselse de sağlıklı yaşam beklentisi, sadece 2.6 yıllık bir artışla 67.4 yıla ulaşacak.