Dünya Ormanın derinliklerinde 3 bin yıllık keşif! 'Çığır açacak'

Ormanın derinliklerinde 3 bin yıllık keşif! 'Çığır açacak'

Paylaş
Ormanın derinliklerinde 3 bin yıllık keşif! 'Çığır açacak'

Guatemala'da bilim insanları yoğun bir ormanlık arazide, geçmişi M.Ö. 1000 yıllarına kadar giden 417 tane Antik Maya şehri keşfetti.

Yaklaşık 3 bin 500 km karelik alana yayılan kentlerin, birbirlerine yollarla bağlı olduğu görüldü. Araştırmacılar, gelişmiş tören kompleksleri, tarımsal altyapı ve sulama sistemleri ile söz konusu şehirlerin, Maya uygarlığının düşünülenden çok daha gelişmiş olduğunu gösterdiğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

Yoğun bir orman örtüsü altında binlerce yıldır gizlenen yapıların gelişmiş bir radar teknolojisiyle ortaya çıkarılıp haritalandırıldığı belirtilirken ortaya çıkarılan bulguların, Amerika kıtasının tarihi hakkındaki bilinenleri değiştirebilecek nitelikte olduğu ifade edildi.

GELİŞMİŞ TEKNOLOJİYLE BULUNDU

2015'ten beri yoğun bitki örtüsü ve ağaçlar arasında gizlenen antik eserleri ortaya çıkarmak için geliştirilen lidar teknolojisini kullanarak bölgenin haritasını çıkaran araştırmacıların bulguları, yaklaşık iki bin yıl önce iyi organize edilmiş bir ekonomik, politik ve sosyal sistem olduğunu keşfetti.

Antropolojik Araştırmalar ve Çevre Çalışmaları Vakfı başkanı Richard Hansen, "Artık Klasik Öncesi dönemin olağanüstü karmaşıklık ve mimari gelişmişlik dönemi olduğunu biliyoruz. Dünya tarihindeki en büyük binalardan bazıları bu dönemde inşa ediliyor" dedi.

Haberin Devamı

Hansen, El Mirador bölgesindeki bulguların Amerika'nın tarihi hakkında 'çığır açıcı' olduğunu söyledi. Lidar bulguları, o döneme ait eserlerin azlığı nedeniyle 'hiç bilmediğimiz koca bir insanlık tarihini' ortaya çıkardı.

MAYALAR

2012 senesinden önceki birkaç yıl boyunca sayısız kaynakta, antik Maya Takvimi'nden yola çıkarak, 21 Aralık 2012'de kıyamet kopacağına yönelik iddiaların ortaya atılmasıyla Mayalar daha popüler hale geldi. Maya uygarlığı, Kızılderili Maya halkları tarafından kurulan Kolomb öncesi Amerika uygarlıklardan biriydi.

Mayaların “Popol Vuh” adında kutsal saydıkları bir kitapları bulunuyor. Anlamı “zamanların kitabı” ya da “olayların kitabı” olan bu kitap klasik Kiçece dilinde yazıldı.