Dünya Özgürlüğe aylar kala yalnız öldü

Özgürlüğe aylar kala yalnız öldü

Paylaş
Özgürlüğe aylar kala yalnız öldü

'Dünyanın en yalnız balinası’ olarak tanınan Lolita, okyanusa salınmasına sadece birkaç ay kala Miami Akvaryumu’nda 57 yaşında böbrek rahatsızlığından öldü. 53 yıldır esaret altında yaşayan Lolita’nın akvaryuma gelmesinden 10 yıl sonra arkadaşı Hugo ölmüştü. Lolita 43 yıldır akvaryumda tek başına yaşıyordu.

1970’TE YAKALANMIŞTI

Haberin Devamı

Katil balina orka cinsi Lolita adlı balina 1970’te ABD Washington açıklarında yakalandı. Miami Deniz Akvaryumu’na götürülen Lolita, Hogo adlı balinanın yanına yerleştirildi. Lolita 10 yıl boyunca Hugo ile birlikte gösteri yapmaya zorlandı. 1980’de Hugo kafa travması nedeniyle öldü. Bir daha da Lolita’nın yanına hiçbir balina yerleştirilmedi. Lolita zamanla ‘dünyanın en yalnız balinası’ olarak anılmaya başlandı. 30 Mart’ta 53 yıldır esaret altında olan Lolita’nın Pasifik Okyanusu’na bırakılacağını açıklandı.

MİNİCİK BİR HAVUZDA

Lolita’ya serbest kalmadan önce doğal ortamında beslenebilmesi için balık avlama ve diğer balinalarla iletişim kurma eğitimleri veriliyordu. Fakat Lolita özgürlüğü göremedi. 57 yaşındaki katil balina böbrek sorunları nedeniyle önceki gün öldü. Lolita 24 metreye 10 metre olan ve kendi boyutları için ‘minicik’ sayılan bir havuzda tutuluyordu. Lolita’nın serbest kalması için düzenlenen kampanyalara 8.5 milyon dolar harcanmıştı. Esaret altındaki en yaşlı balina olan Lolita, ‘emekliye ayrıldığı’ 2022’ye kadar gösteri yapmaya zorlanmıştı. Açık sularda katil balinalar ortalama 90 yıl yaşarken akvaryum havuzlarında bu süre 45 yıla düşüyor.

Haberin Devamı