Dünya Pakistan savaş uçakları İran'ı vurdu: Orta Doğu alev aldı! İşte son gelişmeler

Pakistan savaş uçakları İran'ı vurdu: Orta Doğu alev aldı! İşte son gelişmeler

Paylaş
Pakistan savaş uçakları İran'ı vurdu: Orta Doğu alev aldı! İşte son gelişmeler

İsrail'in Gazze'yi işgal ettiği savaşta 104'üncü güne girilirken, İran'dan gelen saldırı haberi gündemi sarstı. Pakistan savaş uçakları İran'ı vurdu! Uluslararası haber ajansları saldırıyı 'son dakika' koduyla geçti. Dışişleri Bakanlığı'ndan Dışişleri Bakanlığı'ndan itidal çağrısı geldi.

İsrail'in Gazze'yi işgal ettiği savaşta 104'üncü güne girilirken, İran'dan gelen saldırı haberi gündemi sarstı. İşte bütün gelişmeler...

Haberin Devamı

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Suriye ve Irak'ın ardından Pakistan'da da saldırı düzenleyen İran güne patlama haberleri ile uyandı. Bugün erken saatlerde İran'ın güneydoğu bölgesinde çok sayıda patlama duyuldu.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN ÇAĞRI

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 'Dost ve kardeş İran, Irak ve Pakistan'a itidal ve sağduyuyla suhuletin sağlanması çağrısında bulunuyoruz' denildi.

İRAN, PAKİSTAN TEMSİLCİSİNİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NA ÇAĞIRDI

İran, Pakistan'ın Tahran'daki en üst düzey diplomatı olan maslahatgüzarını dışişleri bakanlığına çağırdı.Yerel medya, Pakistan maslahatgüzarından saldırıya dair açıklama isteneceğini bildirdi.Pakistan'ın Tahran'da büyükelçisi bulunmuyor, en üst düzey temsilci maslahatgüzar.

Haberin Devamı

İSLAMABAD: HER TÜRLÜ ASKERİ SALDIRIYA KARŞILIK VEREBİLİRİZ

Pakistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mümtaz Zehra Beluç, ülkesinin her türlü askeri saldırıya yanıt verebilecek kapasiteye sahip olduğunu söyledi.İran'ın toprak egemenliğine saygı duyduklarını belirten Beluç, Tahran yönetimini birkaç yıldır silahlı militanların varlığına dair bilgilendirdiklerini kaydetti

SINIR TİCARETİ DEVAM EDİYOR

Tahran'dan bildiren Al Jazeera muhabiri Mazyar Mutemedi ise, İran ve Pakistan sınırındaki ticaretin gelişmelerden etkilenmediğini aktardı.Halihazırda ticaret Mircaveh ve Rimdan sınır kapılarından gerçekleşiyor.

BAŞBAKAN KAKAR, DAVOS ZİYARETİNİ YARIDA KESTİ

Pakistan'ın Geçici Başbakanı Enver el Hak Kakar, Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu ziyaretini yarıda keserek ülkesine dönme kararı aldı. Kakar, bu kararı Pakistan'ın İran'a füze saldırısından birkaç saat sonra aldı.

'OPERASYON MARG BAR SARMACHAR'

 Pakistan İran topraklarına yaptığı saldırıları savundu, harekatın sadece 'Marg Bar Sarmachar' olarak adlandırılan 'teröristleri' hedef aldığını kaydetti.Pakistan Dışişleri Bakanlığı tarafından 'Operasyon Marg Barg Sarmachar' başlığıyla yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:"Son birkaç yıldır İran ile yürüttüğümüz temaslarda, Tahran yönetimine Pakistan kökenli teröristlerin İran'daki kontrolsüz alanlarda sahip oldukları güvenli sığınaklar ve barınaklarla ilgili ciddi endişeleri sürekli olarak paylaştık. Pakistan, bu teröristlerin varlığına ve faaliyetlerine ilişkin somut kanıtlar içeren çok sayıda dosyayı da paylaştı. Ciddi endişelerimiz konusunda harekete geçilmemesi nedeniyle, Sarmacharlar masum Pakistanlıların kanını dökmeye devam etti. Bu sabahki eylem, Sarmacharların büyük çaplı terörist faaliyetlerde bulunacağına dair güvenilir istihbarat ışığında gerçekleştirildi."Pakistan'dan bildiren Al Jazeera muhabiri Kemal Haydar ise, hava saldırılarında İran sınırında faaliyet gösteren Belucistan Kurtuluş Ordusu'nun da (BLA) hedef alındığını vurguluyor.BLA, Pakistan tarafından terör örgütü ilan edilen bir organizasyon.Örgüt, Pakistan'ın Çinle yaptığı işbirliğni sonlandırmak için Belucistan'daki Çin tesislerine çok sayıda saldırı gerçekleştirdi. Hatta, Çin'i Pakistan'dan çıkması için uyardı.

Haberin Devamı

İRAN'DAN PAKİSTAN SINIRINDA ASKERİ TATBİKAT

Haberin Devamı

İran'ın Devrim Muhafızları'na ait Hatem El Enbiya Hava Savunma üssünün Komutanı Tuğgeneral Kader Rahimzade Pakistan sınırına yakın bir bölgede büyük ölçekli askeri tatbikatlar gerçekleştireceklerini açıkladı.Rahimzade konuyla ilgili "Tatbikatlar Abandan'dan Çabahar'a kadar olan bir alanı kaplayacak, bu da 600 kilometrekarelik bir alan" dedi.Rahimzade ayrıca tatbikatta onlarca SİHA ve füze savunma sistemlerinin de kullanılacağını aktardı.

İRAN, PAKİSTAN'DAN 'ACİL AÇIKLAMA' İSTEDİ

İran devlet televizyonu, isimsiz bir kaynağın sözlerine yer verip Pakistan'ın saldırısının şiddetli bir şekilde kınandığını bildirdi.Tevlevizyon ayrıca, Tahran yönetiminin saldırılar için İslamabad'dan acil bir açıklama beklediğini de ekledi.

 

PAKİSTAN-İRAN GERİLİMLERİ

 Tarihsel olarak Pakistan-İran ilişkileri inişli çıkışlı bir seyir sergiledi. İran, 1947 yılında Pakistan'ın bağımsızlığını tanıyan ve İslamabad yönetiminin yurtdışındaki ilk büyükelçiliğine ev sahipliği yapan ilk ülkeydi. Her iki ülke de Soğuk Savaş sırasında işbirliği yapmış ve jeopolitik olarak geniş ölçüde aynı çizgide yer almıştı.Pakistan ve Hindistan arasında Ağustos-Eylül 1965 arasında gerçekleşen 1965 Hint-Pakistan Savaşı sırasında, Tahran yönetimi İslamabad'ı destekledi.Ancak 1979’daki İran Devrimi ve Suudi Arabistan'ın Pakistan'daki artan etkisi (Afganistan'daki çatışmaların da etkisiyle) İran ve Pakistan arasındaki güvensizliğin artmasına neden oldu. İran 1990'larda Pakistan'da mezhepçiliği ve Şii vekilleri teşvik etmekle suçlandı. Tahran da İslamabad'ın Kabil merkezli Taliban hükümetine verdiği destekle ilgili rahatsızdı.İran'ın Hindistan ile artan işbirliği ve Pakistan'ın ABD ile yürüttüğü stratejik ittifakı, iki ülkenin arasının daha da açılmasına neden oldu.İki ülke sınırındaki yakın tarihli bazı önemli saldırılar ve olaylar şöyle:

Haberin Devamı

ARALIK 2023 İran'ın 'terör' grubu olarak kara listeye aldığı Ceyş el Adl (Adalet Ordusu), güneydoğudaki sınır bölgesi Sistan-Belucistan'daki Rask kasabasında bir karakola saldırdı. Tahran ve İslamabad arasında tansiyonun yükselmesine yol açan saldırıda 11 İranlı polis öldürüldü. Pakistan saldırıyı kınadı.HAZİRAN 2023Pakistan ordusunun medya kanadı Hizmetler Arası Halkla İlişkiler (ISPR), silahlı 'teröristlerin' Saravan bölgesindeki bir kontrol noktasında iki Pakistan askerini öldürdüğünü belirten bir bildiri yayınladı.

NİSAN 2023 ISPR, İran'dan gelen saldırganların dördünün Belucistan eyaletinin Calgai bölgesinde sınır devriyesi askerlerince öldürüldüğünü duyurdu.

OCAK 2023O dönemde Pakistan'ın başbakanı olan Şahbaz Şerif, Belucistan'da İran sınırında dört güvenlik görevlisinin öldürülmesini kınadı. Panjgur ilçesinin Çukab bölgesinde yaşanan saldırının ardından Pakistan Dışişleri Bakanlığı, İran'ı konuyu soruşturmaya ve failleri sorumlu tutmaya çağırdı. İran'ın İslamabad Büyükelçiliği saldırıyı kınadı.

EYLÜL 2021 Pakistan, İran'ın sınır ötesi ateşinde bir askerin öldürüldüğünü öne sürdü, komşusundaki 'teröristleri' suçladı. Saldırı, iki ülke arasındaki sınırın güvenlik kaygıları sebebiyle dört ay süreyle kapatılmasının ardından 20 Eylül'de ikili ticarete yeniden açılmasının ardından meydana geldi.ŞUBAT 2021İran askerleri, Tahran'ın 'teröristler' tarafından yakalandığını söylediği iki istihbarat ajanını kurtarmak için Pakistan topraklarına girdi.

NİSAN 2019 Pakistan'ın eski dışişleri bakanı Şah Mahmud Kureyşi medyaya, Raji Aajoi Sangar ayrılıkçı grubundan İran merkezli silahlı 'teröristlerin' Belucistan'da bir otobüsteki yolculara saldırarak 10'u donanma subayı, 3'ü hava kuvvetleri personeli ve biri sahil güvenlik olmak üzere 14 kişiyi öldürdüğünü söyledi.

ARALIK 2018 İran basınında çıkan haberlere göre, güney liman kenti Çabahar'daki polis merkezine düzenlenen bombalı intihar saldırısında 4 polis öldü, 42 kişi de yaralandı. İran'da dönemin Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, 'yabancı destekli teröristleri' suçladı. Bu suçlama, yaygın şekilde Pakistan'a yönelik bir itham olarak yorumlandı.

EKİM 2018 Aralarında İran'ın en üst düzey güvenlik gücü olan Devrim Muhafızları'nın istihbarat görevlilerinin de bulunduğu 12 İranlı güvenlik personelinin, Pakistan ile olan güneydoğu sınırında kaçırıldığı ileri sürüldü. Olayın sorumluluğunu Ceyş el-Adl üstlendi. Pakistan güvenlik güçleri İran'ın silahlı gruptan kaçırılan 12 kişiden en az beşini kurtarmasına yardım etti.

NİSAN 2018 İran Devrim Muhafızları, Sistan-Belucistan eyaletindeki Mircaveh şehrindeki bir sınır karakoluna sınır ötesi saldırıda silahlı militanlar tarafından üç İranlı güvenlik personelinin öldürüldüğünü söyledi.

 

BU KEZ PAKİSTAN İRAN'A SALDIRDI

 İran'ın Pakistan topraklarına füze saldırısını bu gece yarısı Pakistan'ın misillemesi izledi.Sabaha karşı 05.00 sularında İran'ın güneydoğusundaki birçok noktadan patlama haberleri geldi. IRNA haber ajansı, Saravan şehrinde çok sayıda patlama duyulduğunu bildirdi.Hemen ardından AFP, Pakistan savaş uçaklarının İran topraklarındaki bazı hedefleri vurduğunu duyurdu. Bir Pakistanlı yetkili, ajansa ismini vermeden konuşup saldırıyı doğruladı.İran Devrim Muhafızları, Salı akşamı Pakistan-İran sınırındaki Belucistan'da konuşlu Ceyş el Adl adlı grubu hedef aldı. Pakistanlı yetkililer İran saldırılarında iki çocuğun hayatını kaybettiğini, birçok sivilin de yaralandığını söyledi.

Pakistan'ın İran topraklarında yedi ayrı noktaya düzenlediği hava saldırısında ise, sınır hattında faaliyet gösteren Belucistan Kurtuluş Ordusu kamplarının vurulduğu bilgisi var. İslamabad yönetimi, Belucistan Kurtuluş Ordusunu bir terörist örgüt olarak tanımlıyor.Pakistan Dışişleri Bakanlığı, saat 06.41'de Pakistan-İran sınırına yaklaşık 30 kilometre mesafede gerçekleşen bombardımana dair resmi açıklama yaptı.

Saldırı uluslararası haber ajansları tarafından dünyaya 'son dakika' koduyla duyurulurken, İran resmi medyası Pakistan savaş uçaklarının saldırısında en az üç kadın ve dört çocuğun hayatını kaybettiğini bildirdi. Yaşamını yitirenler, İran vatandaşı değil.İran resmi televizyonu Press TV, ekrana getirdiği haberinde güneydoğudaki Sistan ve Belucistan eyaletine bağlı Saravan şehrinde birçok patlama olduğunu belirtti ancak patlamaların neden kaynaklandığına dair bir bilgi paylaşmadı.İran televizyonlarında ayrıca bir sınır köyünün vurulduğu aktarıldı.

Pakistan ordusunun İran'daki saldırısında savaş uçaklarının yanı sıra silahlı insansız hava araçları kullandığı da gelen bilgiler arasında.Çarşamba günü resmi açıklamasında füze saldırılarının 'kabul edilemez' olduğunu vurgulayan Pakistan, misilleme yapacağı uyarısında bulunmuştu.