Dünya Pakistanlılar hükümeti düşürdü

Pakistanlılar hükümeti düşürdü

Paylaş
Pakistanlılar hükümeti düşürdü

Pakistan Anayasa Mahkemesi, ülkede devam eden protesto gösterilerini de gerekçe göstererek Pakistan hükümetini düşürdü

Pakistan'ın başkenti İslamabad hükümet karşıtı dev bir gösteriye sahne olurken, Pakistan Anayasa Mahkemesi ilginç bir karara imza attı. Anayasa Mahkemesi, Pakistan'da hükümeti düşürdü. Medyada Başbakan Eşref'in hakkında tutuklanma kararı verildiği yazdı. Ancak Pakistan Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan açıklamada, Eşref hakkında tutuklama kararı çıkarıldığı ancak herhangi bir tutuklamanın sözkonusu olmadığı bildirildi.

Haberin Devamı

Başbakan Raja Pervez Eşref

Pakistan Anayasa Mahkemesi, Başbakan Raja Pervez Eşref'in görevine son verdi. Başbakan Raja Pervez Eşref ve aralarında bakanların da bulunduğu 16 kişi hakkında enerji ihalelerindeki yolsuzluk gerekçe gösterilerek tutuklama kararı çıkarıldı.

Anayasa Mahkemesi, Başbakan Eşref’in Su ve Enerji Bakanı olduğu dönemde "mobil enerji kiralama projelerinde yolsuzluk yaptığı ve ülkeyi büyük zarara uğrattığı" gerekçesiyle tutuklama kararı aldığını açıkladı. Eşref hakkında tutuklama kararı alındığını ancak tutuklanması için herhangi bir talimat verilmediğini açıklayan Anayasa Mahkemesi, medyada yer alan ’Eşref tutuklandı’ şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

EVRAKLARI TESLİM ETMESİ GEREKİYOR

Haberin Devamı

Mahkeme, Başbakan Eşref’in yarına kadar kendisinden istenilen evrakları teslim etmesinin beklendiğini açıkladı. Meclis binasına 100 metre mesafedeki Mavi Alan adı da verilen Parlamento Meydanı’nda toplanan gruplar, Başbakan Eşref hakkında verilen tutuklama kararına ilişkin sevinç gösterisinde bulunuyor. Meclise giden yolların kapatıldığı alanda, geniş güvenlik tedbirleri alındı. Ülkede dün başlayan ve "Büyük Yürüyüş" adı verilen protestolar, başkent İslamabad’a ulaşmıştı. "Kur’an Yolu Hareketi" lideri Tahir-ul Kadri tarafından başlatılan protesto eylemlerinin mahkemenin kararında etkili olabileceği ifade edildi.

Başbakan Raja Pervez Eşref ve bazı bakanlar hakkında yolsuzluk suçlamalarıyla çıkarılan tutuklama kararının ardından, ülkede hükümetin geleceğiyle ilgili belirsizlik de sürüyor. Pakistan Anayasa Mahkemesi, geçtiğimiz aylarda eski Başbakan Yusuf Rıza Gilani’nin görevine son vermişti.

Göstericiler, hükümetten seçim komisyonunun feshedilmesini, tarafsız ve yolsuzluğa bulaşmış isimlerin seçim hükümeti kurmasını ve seçim kanununda bazı değişiklikler yapılmasını istiyor.

Hükümet ise, gösteriye tepkili. İçişleri Bakanı Rahman Malik, taleplerin anayasaya uygun olmadığını belirtti.

Protesto nedeniyle başkent İslambad'da hayat durdu. Okullar iki gün tatil edilirken, 10 bin asker ve polis başkentte güvenliği sağlamaya çalışıyor.

Haberin Devamı