Dünya Piyasalarda doğal gaz depremi

Piyasalarda doğal gaz depremi

Paylaş
Piyasalarda doğal gaz depremi

Rusya’nın cumartesi günü Avrupa’ya doğalgaz akışını kesmesinin ardından dün açılan piyasalar bu duruma sert tepki verdi. Kimi ülkelerde doğalgaz fiyatları yüzde 30’a kadar artarken Euro son 20 yılın, Sterlin ise son 37 yılın en düşük seviyesini gördü.

Ukrayna’yı işgal girişiminde bulunduğu için yaptırımlara uğrayan Rusya’dan doğalgaz hamlesi gelmişti. Rus enerji şirketi Gazprom, cumartesi günü bakım sorunlarını gerekçe göstererek Kuzey Akım 1 doğalgaz boru hattını süresiz olarak kapatmıştı. Kuzey Akım 1 boru hattı, Rusya’nın Avrupa’ya ihraç ettiği gazın üçte birini sağlıyordu. Dün açılan piyasalar, bu duruma sert tepki gösterdi. Kremlin, Rusya’ya uygulanan yaptırımların boru hattının bakımını engellediğini öne sürdü. Ayrıca Rusya’nın batı yaptırımları kaldırılıncaya kadar Avrupa’ya gaz tedarikine devam etmeyeceğini açıkladı.

Haberin Devamı

‘ENERJİ SİLAH OLDU’

Doğalgaz fiyatları bazı ülkelerde yüzde 30 yükseldi. Fiyat artışı, bazı endüstrilerin durmasına yol açtı. Euro yüzde 0.7 düşerek son 20 yılın en düşük seviyesine indi. İngiliz Sterlini ise yüzde 0.6’lık kayıpla 37 yılın en düşük seviyesini gördü. Bunun yanı sıra Avrupa ülkelerinde gaz kıtlığı endişesi arttı. G7 ülkeleri, cuma günü Rus petrolünün fiyatına ‘üst sınır’ getirme kararı almıştı. Rusya bu öneriye karşı ‘misilleme önlemleri’ alacağını ve bunu dayatan ülkelere satışları durduracağını açıkladı. ABD de Rusya’yı ‘enerjiyi silah olarak kullanmak’la suçladı.

65 MİLYAR EURO DESTEK

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkede enerji krizinin önüne geçmek için 65 milyar Euro’luk enerji destek paketi açıkladı. Scholz destek paketinin vatandaşlara ve işletmelere zor bir geçiş döneminde kolaylık sağlayacağına inandığını belirtti.

Haberin Devamı