Dünya Polonya Başbakanı'ndan Putin yorumu: Hitler ve Stalin'den daha tehlikeli

Polonya Başbakanı'ndan Putin yorumu: Hitler ve Stalin'den daha tehlikeli

Paylaş
Polonya Başbakanı'ndan Putin yorumu: Hitler ve Stalin'den daha tehlikeli

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Avrupa'yı Rus lider Vladimir Putin hakkında uyardı. Putin'in Hitler ve Stalin'den daha tehlikeli olduğunu ifade eden Polonya Başbakanı, Ukrayna'daki insanlık dışı savaş suçları için Putin'in ideolojisini suçladı.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Rus lider Vladimir Putin'in hem Adolf Hitler'den hem de Joseph Stalin'den daha tehlikeli olduğunu iddia etti. Morawiecki, Rusya Devlet Başkanı'nın elindeki nükleer silahlar nedeniyle çok daha büyük bir tehdit oluşturduğunu öne sürdü.  Ayrıca Putin'in 20. yüzyıl diktatörlerine kıyasla propagandasını yaymak için yeni medyayı daha etkili bir şekilde kullanabileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki,

Daily Telegraph'a konuşan Morawiecki, "Putin'in 'Russkiy Mir' ideolojisi, 20. yüzyıl Komünizmi ve Nazizminin eşdeğeridir. Bu, Rusya'nın ülkesi için icat edilmiş hakları ve ayrıcalıkları meşrulaştırdığı bir ideolojidir. Bu ideoloji adına Mariupol ve düzinelerce Ukrayna şehri, Rus askerlerini savaşa gönderip üstünlüklerine ikna ederken ve insanlık dışı savaş suçları işlemeye teşvik ederken yerle bir edildi" dedi.

UYGARLIK ÇAĞRISI

Tüm Avrupa ülkelerinin bu ideolojiyi kökünden kazıması konusunda uyarıda bulunan Morawiecki, Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra nasıl Nazilerden arındırıldığını hatırlatarak uygar dünya çağrısı yaptı.

Polonya Başbakanı, işgalin 24 Şubat'ta başlamasından bu yana Putin karşıtı sert söylemleriyle biliniyor. 

Haberin Devamı

Ukrayna ile sınır paylaşan Polonya, çatışmalardan kaçan milyonlarca kadın, çocuk ve savaşmayan yaştaki erkeği sığınmacı olarak kabul etti.

RUSSKİY MİR

Russkiy Mir ideolojisi, Rus dilini ve Rus kültürünü dünya çapında tanıtmayı ve Rus Ortodoks Kilisesi ile işbirliği yaparak "Rus Dünyasını küresel bir proje olarak şekillendirmeyi" amaçlayan ideolojidir. Russkiy Mir Vakfı, hükümet destekli bir kuruluş olarak 2007 yılında Vladimir Putin tarafından kararnameyle kurulmuştu.