Dünya Pompeii’de yanardağ kurbanına genom dizilimi yapıldı: Anadolu kökenli olabilir

Pompeii’de yanardağ kurbanına genom dizilimi yapıldı: Anadolu kökenli olabilir

Paylaş
Pompeii’de yanardağ kurbanına genom dizilimi yapıldı: Anadolu kökenli olabilir

İtalya'daki antik Pompeii kentinde yanardağ patlaması sonucu ölen bir kişinin iskeleti üzerinde genetik araştırma yapıldı. Araştırmacılar, ilk kez Pompeiili bir kişinin genomunun dizildiğini belirtti. Sonuçlar ise ilginçti. Pompeii'deki iskeletin Anadolu kökenli olabileceği ortaya çıktı.

Arkeologların “Demircinin Evi” olarak adlandırdığı bir kapalı alanda bulunan iki iskelet üzerinde yapılan DNA incelemeleri, bu kişilerin 50’li yaşlardaki bir kadın ile 35-40 yaşları arasındaki bir erkek olduğunu gösterdi. Kadının kemikleri üzerindeki DNA çalışması tamamlanamazken 30’lu yaşlardaki erkeğin genetik materyalinin sıralanması mümkün oldu. Araştırmacılar, bu kişinin “genetik olarak Akdeniz’de hala mevcut olan halklara, ağırlıkla İtalya’nın iç bölgeleri ve Sardinya adasına yakın olduğunu” belirledi. Ayrıca, “Neolitik dönemdeki Anadolululara da yüksek yakınlık” göstergeleri bulundu.

Haberin Devamı

'ANADOLULU KAYNAK ARACILIĞIYLA iTALYA'YA GELMESİ MUHTEMEL'

Makalede, “Bu erkek neslinin, Neolitik çağda Anadolulu bir kaynak aracılığıyla İtalya Yarımadası’na gelmiş olması muhtemel” denildi. Araştırmacılar buna şöyle bir açıklama getirdi:

“Roma İmparatorluk Çağı’ndaki genişleme ve etkin nüfus artışı sayesinde, Romalıların genetik havuzunun civardaki popülasyonlara bir genetik imza katkısı yapmış olduğunu düşünmek akla yatkındır; bu genetik imza bugün de Akdeniz bölgesinde hala görülebilmektedir.”