Dünya POSTA'nın 'Adele-Ahmet Kaya benzerliği' haberi İngiltere gündeminde

POSTA'nın 'Adele-Ahmet Kaya benzerliği' haberi İngiltere gündeminde

Paylaş
POSTA'nın 'Adele-Ahmet Kaya benzerliği' haberi İngiltere gündeminde

İngiliz şarkıcı Adele'in satış rekoru kıran son albümündeki 'Million Years Ago' adlı parça ile Ahmet Kaya'nın 'Acılara Tutunmak' şarkısı arasındaki büyük benzerliğe ilişkin haber pazar günü POSTA gazetesinin birinci sayfasından anonsla KARNAVAL ekinde yayımlanmış ve büyük ses getirmişti. Tartışma şimdi İngiltere gündemine de oturdu. İngiliz gazeteleri, haberi POSTA'yı referans göstererek verdi

POSTA.COM.TR
İngiliz basını, pazar günü POSTA'da hem gazetenin birinci sayfasından, hem de KARNAVAL ekinde yayımlanan 'Şok benzerlik' haberini gündemine taşıdı. Ada'nın en çok okunan gazetelerinden Daily Mail, Adele'in 'Million Years Ago' (Milyonlarca Yıl Önce) şarkısının, Ahmet Kaya'nın 1985'te yaptığı 'Acılara Tutunmak' şarkısısıyla benzerlik taşıdığına ilişkin haberi, "Adele'in 'Million Years Ago' şarkısı aslında 1985'ten mi kalma?" başlığıyla verdi.

GÜLTEN KAYA: BİLİNÇLİYSE HIRSIZLIK OLUR

Gazete, "Türk müzikseverler, hararetli bir şekilde Adele'in son albümündeki bir şarkının Ahmet Kaya şarkısından çalıntı olduğunu iddia edince, ünlü yıldız kendini intihal tartışması içinde buluverdi. Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya, POSTA'ya yaptığı açıklamada, 'Dünya çapında bir ismin buna tenezzül edeceğini sanmam. Ama bilinçliyse hırsızlık olur' dedi" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı



'MENAJERLERİNDEN YORUM BEKLİYORUZ'

"Adele'in şarkısı Türkiye'de fırtınalar yarattı. Bazı sosyal medya kullanıcıları, 27 yaşındaki Adele'i, 15 yıl önce Fransa'da sürgün hayatı yaşarken hayatını kaybeden Ahmet Kaya'nın melankolik şarkısını çalmakla suçladı" diyen Daily Mail, genç şarkıcının İngiltere'deki temsilcilerine, konuyla ilgili yorum yapmaları için talepte bulunduklarını ve yanıt beklediklerini yazdı.

İŞTE O İKİ ŞARKI


BBC'NİN, INDEPENDENT GAZETESİNDEN VERDİĞİ HABER İSE ŞÖYLE:

İngiliz şarkıcı Adele'in yeni albümündeki bir şarkının Ahmet Kaya'nın şarkısına benzetilmesi İngiliz basınında yer buldu. Independent gazetesi Adele'in sözcüsünün iddiaları cevaplamadığını yazdı.

Adele'in yeni albümü 25'te bulunan "Million Years Ago" (Milyonlarca Yıl Önce) şarkısı ile Ahmet Kaya'nın 1985'te seslendirdiği "Acılara Tutunmak" şarkısı arasındaki ritm benzerliği, haftasonu Türkiye'de, özellikle sosyal medyada büyük tartışma konusu olmuştu.

Independent Türkiye'deki bu tartışmayı "Adele'in 'Milyonlarca Yıl Önce'si, başka bir liste başı şarkıdan milyonlarca km uzakta değil" başlığıyla verdi.

Haberde Ahmet Kaya hayranlarının Adele'in şarkısının "Acılara Tutunmak"a çok benzediğini iddia ettiği, sosyal medyadaki bazı Türkçe hesaplarda Adele'in hırsızlıkla suçlandığı ifade ediliyor.

Haberin Devamı


Independent, müzik eleştirmeni Naim Dilmener'in iki şarkı arasında benzerlik bulduğunu ancak benzerliğin 'çok da fazla olmadığını' söylediğini belirtiyor.

Haberde Dilmener'in "Adele'in Ahmet Kaya şarkısını dinleyip kasıtlı olarak kopyaladığını sanmıyorum. Ahmet Kaya'nın şarkısı, çalınırsa kolay fark edilebilecek bir şarkı" sözlerine yer veriliyor.

Haberde Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya'nın da "Dünya çapında bir ismin şarkı çalmaya tenezzül edeceğini sanmadığını" söylediği bildiriliyor.

ADELE'İN SÖZCÜLERİNDEN HENÜZ AÇIKLAMA YOK


Independent, Adele'in sözcüsünün, iddialara dair yorum taleplerine henüz cevap vermediğine dikkat çekiyor.

Adele'in 20 Kasım'da çıkan albümü, 10 günde bir milyondan fazla satarak İngiltere tarihinin en hızlı satan albümü oldu.

27 yaşındaki sanatçı, bir önceki 21 albümü ile 2011 yılında 6 Grammy ödülü kazanmıştı.



POSTA KARNAVAL'DAKİ HABER


Dünyaca ünlü İngiliz şarkıcı Adele merakla beklenen albümü ‘25’i 2 hafta önce çıkardı. 3 milyondan fazla satan albümdeki ‘Hello’ şarkısı Youtube’da 500 milyon kez tıklanarak erişilmesi güç bir rekorun sahibi oldu. Albümde yer alan Adele ve Greg Kurstin imzalı ‘Million Years Ago’yu dinleyenler ilginç bir şey keşfetti. Şarkı, Ahmet Kaya’nın 1985’te çıkardığı ‘Acılara Tutunmak’ ile büyük benzerlikler taşıyor. İkisinin melodileri yer yer aynı.

Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya bu benzerlik için POSTA’ya şunları söyledi: “Ben iyi niyetle bakıyorum. Dünya çapında bir ismin buna tenezzül edeceğini sanmıyorum. Müzikte böyle şeyler olabilir ama bilinçli olarak eser sahibinden izinsiz alıntı yapılıyorsa bunun adı intihal, onu da meşru gördüğüm anlamına gelmez.

Haber, POSTA'nın birinci sayfasından da böyle anonslanmıştı:


Haberin Devamı