Dünya Putin: Biz savaşı bitirmek istiyoruz

Putin: Biz savaşı bitirmek istiyoruz

Paylaş
Putin: Biz savaşı bitirmek istiyoruz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Şanghay İşbirliği Zirvesi'nde Hindistan Başbakanı Narendra Modi'ye Ukrayna'daki çatışmayı mümkün olan en kısa sürede sona erdirmek istediğini ve Hindistan'ın çatışmalarla ilgili endişelerini anladığını söyledi. Putin, 'Bunu mümkün olan en kısa sürede bitirmek için elimizden gelenin en iyisini yapacağız' dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Özbekistan'ın Semerkant kentinde Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi marjında Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile baş başa görüşme gerçekleştirdi. Rusya Devlet Başkanı Putin iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmeye devam ettiğini belirterek, "Rus-Hindistan ilişkileri özellikle stratejik ortaklık niteliğinde aktif olarak gelişmeye devam ediyor. Uluslararası platformlarda da aktif olarak işbirliğimizi sürdürüyoruz" dedi.

Haberin Devamı
Putin: "Çatışmanın mümkün olduğunca hızlı sona ermesi için her şeyi yapacağız" Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Şanghay İşbirliği Zirvesi'nde Hindistan Başbakanı Narendra Modi'ye Ukrayna'daki çatışmayı mümkün olan en kısa sürede sona erdirmek istediğini ve Hindistan'ın çatışmalarla ilgili endişelerini anladığını söyledi. Putin, 'Bunu mümkün olan en kısa sürede bitirmek için elimizden gelenin en iyisini yapacağız' dedi.

Rusya'nın Ukrayna'daki savaşıyla ilgili Hindistan'ın sürekli dile getirdiği endişelere değinen Putin, "Ukrayna'daki çatışmaya ilişkin tutumunuzu, sürekli olarak dile getirdiğiniz endişelerinizi biliyorum. Tüm bunların (çatışmanın) mümkün olduğunca hızlı sona ermesi için her şeyi yapıyoruz. Ancak ne yazık ki Ukrayna yönetimi müzakerelerden çekildiğini açıkladı. Hedeflerine savaş alanında ulaşmak istediklerini söylediler. Yine de olanlarla ilgili sizi bilgilendireceğim" ifadelerini kullandı.

Putin ayrıca Hindistan ile Rusya arasında vizesiz seyahat konusunda müzakerelerin hızlandırılması konusundaki isteğinden bahsederek, "Hindistan'ın zengin tarihi ve çok eskiye dayanan kültürü, Ruslar için geleneksel olarak büyük ilgi uyandırıyor. Bundan dolayı turistlere yönelik vizesiz seyahat anlaşmasına ilişkin müzakere sürecini hızlandırmayı öneriyoruz" diye konuştu. (İHA)

Haberin Devamı

RUSYA'NIN BARIŞ ŞARTLARI NELER?

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, barış anlaşmasına varılabilmesi için Ukrayna’nın 'tarafsız' ve 'nükleersiz' statüde olması gerektiğini belirtmişti.

Rudenko, Moskova'nın Kiev'den net bir yanıt beklediğinin de altını çizmişti.

Rus Interfaks ajansının haberine göre, Rusya'nın bir başka talebi ise Kırım üzerindeki Rus egemenliğinin kabul edilmesi ve Donetsk ve Luhansk’taki halk cumhuriyetlerinin statülerinin tanınması.

Haberde Rudenko'nun şu açıklamasına yer verilmişti;

'Anlaşma, Ukrayna’nın tarafsız ve nükleersiz statüsünü geçerli kılmalu ve Kırım ile Donetsk ve Luhanks Halk Cumhuriyetlerinin statüleri dâhil mevcut toprak gerçekliklerini kabul etmeli.'

Ukrayna tarafı ise Rus askerlerinin savaş öncesi konuma çekilmesini barış görüşmeleri için ön şart olarak sunuyor.