Dünya Putin sert dille uyardı: Hata yapmış olursunuz

Putin sert dille uyardı: Hata yapmış olursunuz

Paylaş
Putin sert dille uyardı: Hata yapmış olursunuz

Rusya lideri Vladimir Putin ile dün telefonda görüşen Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, NATO’ya katılacaklarını söyledi. Putin, NATO'ya girmek isteyen Finlandiya liderini sert bir dille uyardı.

Rusya’nın 2014’te Kırım’ı ilhak etmesi ve Baltık bölgesindeki politikasını saldırganlaştırması sonrası Finlandiya, tarafsızlık politikasından vazgeçip NATO’ya katılma konusunu gündemine almıştı. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından Finlandiya’da NATO üyeliğini destekleyenlerin oranı yüzde 30’dan yüzde 80’e çıktı.

Haberin Devamı

'BAŞVURU YAPILACAK'

Hafta içinde de Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, NATO’ya üye olmaları gerektiğini söylemişti. Niinistö dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i telefonla arayarak ülkesinin NATO konusundaki tutumunu aktardı. Niinistö, Finlandiya’nın önümüzdeki birkaç gün içinde NATO üyeliğine başvurmaya karar verdiğini belirtti.

'TARAFSIZ KALMALISINIZ'

Görüşmeye dair Kremlin’den yapılan açıklamada ise, “Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurusunda bulunma niyetiyle ilgili görüş alışverişi yapıldı. Putin, Finlandiya’nın güvenliğine yönelik herhangi bir tehdit olmadığı için geleneksel askeri tarafsızlık politikasından vazgeçmenin bir hata olacağını vurguladı” denildi.

‘NÜKLEER FÜZEYLE FİNLANDİYA’YI 10 SANİYE İÇİNDE VURURUZ’

Haberin Devamı

Rus lider Vladimir Putin’e en yakın isimlerden olan Duma Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Aleksey Zhuravlyov; NATO’ya üye olmaya hazırlanan Finlandiya ve onu destekleyen İngiltere’ye tehditler savurdu. Nükleer füzelerle İngiltere’yi 3 dakika, Finlandiya’yı ise 10 saniyede içinde vurabileceklerini söyleyen Zhuravlyov, hipersonik Sarmat II füzeleri sayesinde saldırıyı Sibirya’dan bile düzenleyebileceklerini ve kimsenin onları engelleyemeyeceğini savundu.

FİNLANDİYA’NIN ELEKTRİĞİNİ KESTİ

Rus enerji tedarikçisi RAO Nordic, Finlandiya’ya elektrik akışını durdurdu. Şirket, ödeme yapılmadığı için elektrik akışını askıya aldıklarını ileri sürdü. Finlandiya’nın elektrik dağıtım şirketi Fingrid ise elektriğin sadece yüzde 10’unu Rusya’dan tedarik ettiği için herhangi bir sıkıntı beklenmediğini bildirdi.

‘NATO NÜKLEER ADIM ATARSA YANIT VERİRİZ’

Rus Dışişleri, NATO’nun nükleer adımlarına karşılık verileceğini bildirdi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Grushko, NATO’nun nükleer kuvvetlerini ve askeri güçlerini Rusya sınırına yerleştirmesi durumunda Moskova’nın yeterli ihtiyati tedbirleri alarak yanıt vereceğini ifade etti. Grushko; Rusya’nın Finlandiya ve İsveç’e karşı hiçbir düşmanca niyeti olmadığını ve bu iki ülkenin NATO ittifakına katılması için ‘gerçek’ nedenler bulunmadığını ileri sürdü.

Haberin Devamı