Dünya Putin ve Prigojin anlaştı! Wagner geri çekiliyor

Putin ve Prigojin anlaştı! Wagner geri çekiliyor

Paylaş
Putin ve Prigojin anlaştı! Wagner geri çekiliyor

Wagner kurucusu Evgeny Prigojin, “Wagner birlikleri karargahlarına geri dönmeye başladı. Moskova’ya doğru ilerleyen birliklerimiz durduruldu” dedi.

Lukaşenko: Prigojin, Wagner’ın Rusya’da ilerleyişini durdurmayı kabul etti

Haberin Devamı

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya’da silahlı ayaklanma başlatan Wagner'in lideri Evgeny Prigojin ile görüştü. Belarus Devlet Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada Lukaşenko’nun Prigojin’e, Wagner'in ilerleyişini durdurma çağrısı yaptığı aktarıldı. Açıklamada, "Wagner lideri, Lukaşenko’nun ‘Rusya topraklarında ilerleyişini durdurma’ çağrısını kabul etti" denildi. Ayrıca açıklamada Lukaşenko'nun, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in onayıyla bu görüşmeyi yaptığı belirtildi. Açıklamanın sonunda duruma çözüm getirilmesine ilişkin bir taslak üzerine anlaşıldığı bilgisi verildi.

Wagner üssüne geri dönüyor

Belarus'tan gelen bu açıklamanın ardından Wagner kurucusu Evgeny Prigojin yeni bir açıklama yaparak Wagner savaşçılarının karargahlarına geri döndüğünü duyurdu. Prigojin yayınladığı sesli mesajda "200 kilometre kan dökmeden ilerledik, ancak artık bu ihtimal doğdu. Sorumluluk alıyoruz. Birliklerimizi geri çeviriyoruz ve üslerimize dönüyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Prigozhin'in paralı askerlerini geri çekme konusunda yayınladığı sesli mesajın tamamı:

"Wagner'i dağıtmak istediler. 23 Haziran'da 'Adalet Yürüyüşü' için yola çıktık. Moskova'dan 200 km'ye yakın mesafeyi bir günde kat ettik. Bu süre zarfında savaşçılarımızın bir damla kanını akıtmadık.Rus kanının akacağının tüm sorumluluğunun bilincinde olarak, kuvvetlerimizi çevirerek plana göre ters istikametteki kamplarımıza gidiyoruz."

Wagner birlikleri Rostov’da Kadirov'un askerlerini derdest etti

Rusya’da silahlı ayaklanma başlatan Wagner birlikleri Rostov’da kontrolü ele geçirirken kente gönderilen Rus yanlısı Kadirov’un birliklerini derdest etti. Wagner birlikleri birçok aracı durdurarak kimlik kontrolü yapmaya başladı. Rus ordusunun Ukrayna’ya başlattığı savaşta sembolleşen ‘Z’ harfinin yazılı olduğu araçları durduran Wagner birlikleri Kadirov’un birliklerine de arama yaptı. Aynı zamanda araçlarda silahların olup olmadığını kontrol etti. Bazı noktalarda da ‘Z’ harfinin yazılı olduğu araçlara silah doğrultularak kontrol noktalarından uzaklaştırıldı.

Haberin Devamı

Geri çekilmeye başladılar

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko’nun arabuluculuğuyla gerçekleşen müzakerelerin ardından Wagner lideri Evgeny Prigojin birliklerine geri çekilme talimatı verdi. Talimatın ardından Wagner birlikleri başta kontrol altına aldığı Rostov olmak üzere Voronej ve Lipetsk’ten geri çekilmeye başladı. Kendi üslerine geri dönen askerler silahlarını zırhlı araçlara doldurarak kent meydanlarından ve otoyollardan ayrıldı.

Öte yandan Rostov’da Wagner destekçisi siviller sokağa çıkarak geri çekilmeye başlayan Wagner birliklerine sevgi gösterilerinde bulundu. Bazı gençler ellerinde Wagner bayraklarıyla “Wagner” sloganları attı.
Wagner birliklerinin çekildiği noktalara Rus kolluk kuvvetleri birimleri yönlendirilecek.

Wagner lideri Prigojin hakkındaki ceza davası düşürülecek, Belarus'a gidecek

Rusya’da silahlı isyan başlatan Rus paralı asker grubu Wagner’in kontrol ettiği bölgelerden ayrılmasının ardından Kremlin yönetiminden yeni bir açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun arabuluculuğuyla gerçekleşen müzakerelerin detaylarına dair açıklamalarda bulunarak, “Aleksandr Lukaşenko ve Evgeny Prigojin’in geçmişe dönük bir dostluğu vardı. Putin ve Lukaşenko, Wagner ile problem çözme amacıyla arabuluculuk konusunda anlaştılar. Bu Lukaşenko’nun kendi önerisiydi. Bu çabalarından dolayı kendisine teşekkür ediyoruz. İç çatışmanın önüne geçmek ve kan akmasını önlemek için Lukaşenko’nun yoğun çabaları vardı” dedi.

Haberin Devamı

“Prigojin aleyhindeki ceza davası düşecek, Belarus'a gidecek"

Açıklamaların devamında Wagner lideri Evgeny Prigojin ve Wagner birliklerinin geleceği ile ilgili yapılan anlaşmalara değinen Peskov, “Yetkililer, Wagner birliklerinin cephedeki (Ukrayna’daki) değerlerini göz önünde bulundurarak onlara kötü muamelede bulunmayacak. Prigojin aleyhindeki ceza davası düşecek, Wagner lideri Belarus'a gidecek. İsyan hareketine katılmayan Wagner üyeleri, Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalayacak. Ayaklanma nedeniyle Ukrayna’daki özel askeri operasyonun hedeflerinde değişiklik olmayacak” dedi. Wagner birliklerinin Ukrayna’dan ilhak edilen Luhansk’a geri döneceğini de belirten Peskov, Belarus’a gidecek olan Evgeny Prigojin’in yerine kimin görev alacağının henüz belirlenmediğini söyledi.

Haberin Devamı