Dünya Putin'den flaş hamle! Taliban'la anlaşma yolda

Putin'den flaş hamle! Taliban'la anlaşma yolda

Paylaş
Putin'den flaş hamle! Taliban'la anlaşma yolda

Rusya ve Ukrayna arasında süren savaş nedeniyle Avrupa ve Batı ile arasındaki bağı her geçen gün koparan Rusya, yeni müttefikler ve yeni ekonomik pazarlar bulma peşinde. Rus lider Vladimir Putin'in Afganistan yönetimindeki Taliban ile buğday, gaz ve petrol anlaşması için masada olduğu iddia edildi.

Ukrayna işgalinin maliyeti arttıkça Vladimir Putin de yeni hamleler yapmaya mecbur kalıyor ve bu sayede kimi beklenen kimiyse sürpriz anlaşmalar devreye girmeye başlıyor.

Haberin Devamı

Yetkililer, Taliban'ın Rusya ile buğday, gaz ve petrol anlaşmasını güvence altına almanın eşiğinde olduğunu söylüyor.

Taliban liderliğindeki Afganistan, yakında Moskova ile petrol ve gaz ithalatı konusunda bir anlaşma yapmaya hazırlanıyor.

RUSYA VE TALİBAN ANLAŞMANIN EŞİĞİNDE

Müzakereler, dünyanın kendisini Moskova'nın enerji piyasasına giderek daha fazla kapatmasıyla başlıyor. Bankalarına yaptırım uygulanan Taliban, fonlarını üçüncü bir ülke üzerinden aktaracağını açıkladı.

Haber ajansları tarafından bir Taliban heyetinin Moskova'da Rus yetkililerle kazançlı anlaşmalar müzakere etmek ve Rus gazı, petrol ve buğday tedariki için sözleşmeleri sonuçlandırmak için bulunduğu bildiriliyor.

Afganistan Ekonomi Bakanlığı sözcüsü Habiburahman Habib, bir Taliban heyetinin Moskova'da Rus gazı, petrol ve buğday tedariki sözleşmelerini sonuçlandırmak için olduğunu doğruladı.

Haberin Devamı

TALİBAN: PAZARLIK YAPIYORUZ

Habiburahman Habib, basına yaptığı açıklamada “Rus tarafıyla pazarlık halindeler” dedi.

Bir başka Afgan kaynak, bakanlardan oluşan bir heyetin bu ay Rusya'yı ziyaret ettiğini ve hem Afgan Maliye Bakanlığı hem de Ticaret Bakanlığı'ndan yetkililerin anlaşmalar üzerinde çalışmak için orada kaldığını söyledi.

Bu kaynağa göre de yetkililer “Sözleşmenin metni üzerinde çalışıyoruz, benzin ve benzen konusunda neredeyse anlaştık” dediler.

Hem Rusya hem de Taliban liderliğindeki Afganistan, uluslararası kuruluşlar ve hükümetler tarafından kendilerine uygulanan ekonomik yaptırımlardan muzdarip.

Taliban geçen yıl ağustos ayında Afganistan'ın kontrolünü yeniden ele geçirdiğinden beri, ülkenin merkez bankasının varlıkları donduruldu.