Dünya Putin'den 'Prigojin' mesajı: Hayatında ciddi hataları vardı

Putin'den 'Prigojin' mesajı: Hayatında ciddi hataları vardı

Paylaş
Putin'den 'Prigojin' mesajı: Hayatında ciddi hataları vardı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’da dün düşen uçakta hayatını kaybeden Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Evgeny Prigojin için başsağlığı dileyerek, “90’lardan beri tanıyorum, yetenekli bir iş insanıydı. Prigojin kaderi karmaşık ama yetenekli bir adamdı ve hayatında ciddi hataları vardı” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’dan ilhak edilen Donetsk’in sözde lideri Denis Pushilin ile bölgedeki duruma dair yaptığı toplantıda, dün Rusya’da düşen uçakta hayatını kaybeden Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Evgeny Prigojin hakkında ilk kez konuştu. Wagner lideri Evgeny Prigojin ve uçakta hayatını kaybedenler için başsağlığı dileyen Putin, “Yaşamını yitirenlerin ailelerine taziyelerimi iletiyorum. Prigojin’i 90’lı yılların başından beri tanıyorum, kaderi zor ama yetenekli bir iş insanıydı. Sadece ülkemizde değil, yurt dışında ve özellikle Afrika’da çalıştı ve önemli başarılar elde etti” dedi.

Haberin Devamı

Prigojin’in kazadan hemen önce Afrika’dan döndüğünü belirten Putin, “Bildiğim kadarıyla dün Afrika’dan dönerek yetkililerle görüşmeler yaptı” dedi.

Rus paralı asker grubu Wagner ile ilgili de konuşan Putin, “İlk bilgiler Wagner şirketinin personelinin orada (Tver Bölgesi’ndeki uçak kazasında) olduğunu gösteriyor. Bu kişilerin ortak yaşamımıza önemli katkıları olduğunu belirtmek isterim. Wagner, Ukrayna’daki Neo Nazizmle mücadeleye önemli katkı sağladı” ifadelerini kullandı. Putin ayrıca Rusya Soruşturma Komitesi'nin kazayla ilgili soruşturma yürüttüğünü söyledi.

Prigojin’i taşıyan uçağın füze ile düşürüldüğü iddiası

Dün Rusya’da düşen ve içerisinde Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Evgeny Prigojin’in de bulunduğu uçak ile ilgili iki ABD'li yetkili ortaya yeni bir iddia attı. ABD'li yetkililer, isimlerinin açıklanmaması koşuluyla yaptıkları açıklamada, ABD’nin Prigojin’ini taşıyan uçağın Rusya topraklarından ateşlenen karadan havaya füze ile düşürüldüğünü inandığını belirtti. Yetkililer, bilgilerin henüz ön hazırlık niteliğinde olduğunu ve inceleme aşamasında olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Biden'dan 'Putin' iması

Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Evgeny Prigojin’in de yolcu listesinde olduğu özel jetin Rusya’nın başkenti Moskova yakınlarında düşmesinin ardından açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden, "Ne olduğunu tam olarak bilmiyorum ama şaşırmadım" dedi. Söz konusu uçağın düşmesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in parmağı olabileceğini ima eden Biden, “Rusya'da Putin'in arkasında olmadığı çok fazla olay yok. Ancak olayın arka planını bilecek kadar bilgim yok" dedi.

Kırmızı 'intikam' videosu! 'Wagner dörde bölündü, başı kesildi'

Yıllarca Kremlin'in Rusya dışındaki operasyonlarını yürüten ve ancak geçtiğimiz sonbaharda Prigojin'in açık şekilde itiraf edebildiği Wagner'in uçak kazasına ilk tepkisi, St. Petersburg'daki merkez binasında görüldü. Binanın açık bırakılan ışıkları gece yarısı bir haç şeklini ortaya çıkarırken, Wagner Grubu'na yakın Telegram kanalları Prigojin taraftarlarına sokağa çıkma çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

İntikam videosu

Telegram kanalı Gray Zone, Prigojin'in 'Rusya'ya ihanet edenler tarafından öldürüldüğünü' yazdı, maskeli bir grup ise 'intikam' vaat eden kırmızı tonlarda bir video yayınladı. Söz konusu videoda, "Wagner grubunun söyleyeceği çok şey var ama sadece tek bir şey söyleyeceğiz. Başlıyoruz, bize karşı hazırlıklı olun" denildi.

Rusya'nın güney orta kesiminde yer alan Novosibirsk şehrinde ise, Wagner Grubu üyeleri Prigojin'i anmak için çiçek bırakılan yerde diz çöküp ağladı. AFP haber ajansı, şehirdeki Wagner irtibat bürosunun bulunduğu binanın önüne çiçekler bırakıldığını bildiriyor.

Vladimir Putin eski dostu Prigojin hakkında ayaklanmanın ardından 'ihanet' ve 'sırttan bıçaklama' tabirlerini kullandı. Belarus'a sürgüne gitmeyi kabul ederek isyanı durduran Prigojin, Doğu Avrupa ülkesinde bir kez bile görüntü vermedi ancak Temmuz sonunda St. Petersburg kentinde gerçekleşen Rusya-Afrika zirvesine katılıp objektiflere poz verdi. Zirvede elbette Vladimir Putin de vardı.

Haberin Devamı

'Şefi' ölürken Putin neredeydi? Üç saat sonra konuştu

Rus lider Putin Sovyetlerin İkinci Dünya Savaşı'nda kazandığı Kursk Muharebesi'nin zaferini kutlamak için özel bir etkinlikteydi. Kameralara yansıyan görüntülerde Putin'in etkinlikteki mutlu görüntüsü oldukça dikkat çekti. Bir videoda genç bir kadın Putin'e 'Seni seviyoruz, seninleyiz' diye bağırdı, bir başkası ise 'İşte benim favorim' şeklinde Rus lidere seslendi. Bir kadın ise korumaların arasından fırlayarak Putin'in yüzüne bir öpücük kondurdu ve şöyle dedi:  'Seni seviyor ve öpüyorum. Teşekkür ederim, sağlıklı olmanı diliyorum'