Dünya Putin'in gizli silahı katil yunuslar! Kırım'daki saldırının ardından yeniden gündemde

Putin'in gizli silahı katil yunuslar! Kırım'daki saldırının ardından yeniden gündemde

Paylaş
Putin'in gizli silahı katil yunuslar! Kırım'daki saldırının ardından yeniden gündemde

Rusya'nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım'da bulunan ve Kırım Yarımadası ile Rusya'yı bağlayan tek köprü olan Kerç köprüsüne Ukrayna tarafından gerçekleştirilen saldırının ardından, Vladimir Putin savunma sistemlerini yeniden gözden geçiriyor. Putin, savaşta kilit görevdeki bölgeyi savunmak için savaş uçakları, gemileri ve 'katil yunusları' kullanıyor.

Posta.com.tr | Ukrayna'nın üstlendiği Kerç köprüsü saldırısının ardından Rusya'nın kritik bölgelerdeki savunma sistemlerinin yetersiz kaldığı görüşü hakim olmaya başladı. Kerç köprüsü tüm cephelerden füze savunma sistemleri, savaş uçakları, savaş gemileri, askeri dalgıçlar ve ağır toplarla korunuyordu. Ancak patlamaya ait görüntülerdeki bir ayrıntı, Rusya'nın askeri yunuslarının rolünü tekrar odak noktasına getirdi.

Haberin Devamı

İnsansız su altı aracı

Uydu görüntülerinde, Kerç köprüsündeki patlamadan hemen önce köprünün altından küçük bir dalganın yayıldığı görülüyor. Bu da Ukrayna güçlerinin saldırı için tekne veya insansız su aracı kullandığı iddialarını artırdı.

Katil yunusların Kerç köprüsü yakınlarında olduğu iddia edildi.

İddialara göre, Rusların eğittiği yunuslar, Azak ve Karadeniz'deki sularda düşman güçlerini avlamaya hazır halde geziyor.

Henüz doğrulanamasa da, bu yılınn Şubat ayında iki yunusun Rusya tarafından Sivastopol limanına taşındığını gösteren uydu fotoğrafları ortaya çıkmıştı.

Rusya'nın, su altı mayınlarının temizlenmesi ve askeri bölgelerin ve gemilerin gizli düşman dalgıçlarının tehdidinden korunması gibi amaçlarda kullanmak üzere yunuslar üzerinde araştırma yaptığını biliniyor.

Haberin Devamı

SOĞUK SAVAŞ'TA KULLANILDI

ABD ve Rusya, Soğuk Savaş sırasında askeri yunusların kullanımını geliştirdi ve mayın gibi su altı nesnelerini tespit etmek için yunusların yeteneklerinden yararlandı.

2018'de çekilen uydu görüntüleri, Rusya'nın Suriye'deki çatışmalar sırasında Tartus kentindeki deniz üssünde yunusları kullandığını ortaya koydu. ABD'nin kendi askeri yunus taburunu korumak için neredeyse 30 milyon dolar harcadığı bildiriliyor.

ABD Donanması, deniz memelileri programına 1960 yılında başlamıştı. Başlangıçta yunusları inceleyerek su altındaki nesneleri tespit etme yeteneklerini ve torpido hidrodinamiği hakkında bilgi edinmek amaçlanmıştı.