Dünya Putin'in referandum planı

Putin'in referandum planı

Paylaş
Putin'in referandum planı

Ukrayna'dan bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Luhansk’ı koruma bahanesiyle Ukrayna’ya askeri operasyon başlatan Rusya lideri Putin’in, bu bölgelerde referandum yaptırarak, halka “Rusya’ya katılımı” oylatacağı öne sürüldü.

İddia, Amerika’nın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) temsilcisi Michael Carpenter’dan geldi. ABD’li üst düzey yetkili, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda işgal ettiği bölgeleri “düzmece referandumlarla” ilhak etmeye hazırlandığını söyledi. Washington’da açıklamalar yapan Carpenter, “Son gelen güvenilir bilgilere göre Rusya mayıs ortasında bu bölgelerin Rusya’ya katılması için referandumlar düzenleyecek” dedi.

Haberin Devamı

ABD’DEN SERT TEPKİ

Carpenter, Rusya’nın kontrolündeki Herson’da da bağımsızlık referandumu planlandığını savunarak “ABD, sahte oylarla daha çok Ukrayna toprağının ilhak edilmesini kabul etmeyecek” dedi. Rusya, 24 Şubat’taki işgalle ele geçirdiği Herson’da para birimini rubleye çevirmişti. Putin, Ukrayna’nın işgalinden saatler önce Rus ayrılıkçıların bulunduğu Donetsk ve Luhansk’ın ayrı “bağımsız ülkeler” olarak tanınma talebini kabul etmişti.

KİEV'DE HAYATA MERHABA

Rusya ile Ukrayna arasında savaş devam ederken, başkent Kiev’de hayat normale dönüyor. Güvenlik önlemlerinin azaltılmasıyla ilk olarak Kiev Özgürlük Meydanı’na çıkan yollardaki barikatlar kaldırıldı. Savaş öncesi döneme geri dönülen meydanda, araç trafiği de eski haline gelmeye başladı. Toplu ulaşım yeniden kullanılıyor. Sokaklarda da insan hareketliliği, canlılık gözlemleniyor. Kiev’in birçok noktasındaki kontrol noktaları da şimdilik askıya alındı.

Haberin Devamı

Kiev’de Rus bombardımanda yıkılan binaların enkazı kaldırılıyor. Borodyanka semtinde günler sonra enkazda bir kedi bulundu.