Dünya Putin'in son kozu

Putin'in son kozu

Paylaş
Putin'in son kozu

Rusya, Ukrayna’da yara alan ordusunun ‘yenilmez’ imajını toparlamak için nükleer silahlarını masaya sürmeye devam ediyor. ABD’yi vurabilecek menzile sahip Sarmat füzeleri kullanıma giriyor.

Rusya geçen hafta, Sarmat (RS-28) kıtalararası balistik füzelerini denemişti. Rus lider Vladimir Putin deneme sonrası “Bu benzersiz silah bizi tehdit etmeye çalışanları bir kez daha düşündürecek” diyerek ABD ve NATO’ya gözdağı vermişti. Rus yetkililer yeni bir açıklama yaparak, ABD’ye nükleer saldırı düzenleyebilecek kapasiteye sahip Sarmat füzelerini sonbahara kadar kullanıma gireceğini bildirdi.

Haberin Devamı

‘ENGELLENEMEZ’

Batı’da Şeytan II adıyla bilinen füzelerin Moskova’nın 3 bin kilometre doğusundaki Krasnoyarsk bölgesine konuşlandırılacağı kaydedildi. İngiltere büyüklüğünde bir alanı yok edebilecek güce sahip olan hipersonik füzelerin ses hızını 20 kez aşabildiği ve hiçbir savunma sistemi tarafından engellenemeyeceği belirtiliyor.

2 BİN HİROŞİMA'YA BEDEL

Füzenin ilk testi çarşamba yapılmıştı. Arhangelsk’ten fırlatılan füze Kamçatka’daki hedefi vurmuştu.

Sarmat füzeleri, ABD’nin İkinci Dünya Savaşı’nda Japonya’nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerine attığı atom bombalarından 2 bin kat daha güçlü.

Füzelerin yaklaşık 18 bin kilometre menzile sahip olduğu belirtiliyor.

YENİ HEDEF TRANSDINYESTER

Rus General Rustam Minnekayev cuma günü yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın güneyinde tam kontrolü sağlayarak Moldova’daki Transdinyester bölgesine ulaşmayı amaçladıklarını söylemişti. Bu açıklama Moldova’da, Ukrayna’nın ardından yeni hedef olunacağı korkusu yarattı. Moldova ve Ukrayna sınırındaki Transdinyester’in bağımsızlığını hiçbir ülke tanımıyor. Bölgedeki 500 bin kişinin 200 bini Rus pasaportu taşıyor.

Haberin Devamı

ÖNCE BOMBA SONRA EKMEK

Rus ordusu Mariupol’deki sivil binaların yarısına yakınını yerle bir etti. Kent harabeye dönerken iki aya yakın süren kuşatmada sivillerin cesetleri sokakları doldurdu, kadın ve çocuklar açlıktan öldü. Rus yanlısı ayrılıkçılar ise imaj düzeltme çalışması olarak yiyecek dağıtıyor.

‘BU BIR BAŞLANGIÇ’

Ukrayna Devlet Başkan Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmekle yetinmeyeceğini söyledi. Zelenskiy, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sadece bir başlangıç olarak öngörülmüştü. Sonra diğer ülkeleri ele geçirmek istiyorlar. Rusya’nın bu hırsını kırmak için kendimizi gerektiği kadar savunacağız” dedi.

‘NÜKLEER SALDIRI MÜMKÜN’

“Putin, nükleer silah kullanabilir mi” sorusu üzerine ise Zelenskiy, şunları söyledi: “Modern dünyada nükleer silahın ancak gerçeklikle bağlantı kaybedildiğinde kullanabileceğine inanıyorum. Rusya yönetimi gerçeklikle bağlantısını kaybetmezse nükleer silah kullanmaz. Ancak bu silahın kullanılması mümkün mü? Evet.”

Haberin Devamı