Dünya Putin'in yanı başındaki tehdit! 'CIA'in hamlesi türünün ilk örneği'

Putin'in yanı başındaki tehdit! 'CIA'in hamlesi türünün ilk örneği'

Paylaş
Putin'in yanı başındaki tehdit! 'CIA'in hamlesi türünün ilk örneği'

Dünyanın en önemli dış istihbarat servislerinden biri olan CIA, ABD'ye diğer ülkeler karşısında herhangi bir avantaj bulmak için onlarca yıldır çalışmalarını sürdürüyor. Tüm dünyada adeta bir efsane olan CIA'in sosyal medyadan yayınladığı iş ilanı ise herkesi şaşırttı. Haliç Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aylin Ünver Noi, CIA'in yayınladığı iş ilanının detaylarını ve önemli noktalarını tek tek anlattı.

Ömer Faruk Ekinci | Dünyanın siyasi tarihi kadar eski meslekler varsa bunların başında gelenlerden biri de kesinlikle casusluktur. Antik çağlardan beri rakiplerinin kendilerinden gizli neler yaptığını, kapalı kapılar arkasında neler konuştuğunu öğrenmek için casuslara başvuran yönetimler, günümüzde de aynı şekilde devam ediyor.

Haberin Devamı

Popüler kültüre oldukça ilginç eserler verilmesini sağlayan ajanlık ve casusluk mesleği için başvuruların nasıl yapıldığı ise çoğu zaman büyük bir sırdan ibaret. Ancak tüm istihbarat birimleri bu şekilde gizli çalışmıyor. Geçtiğimiz günlerde ABD’nin istihbarat servisi olan Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) de sıradışı bir yöntem izledi. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş devam ederken CIA, kendilerine ait Youtube hesabı üzerinden bir video paylaştı.

CIA’in videosunda temsili bir grup Rus, gizlice CIA ile iletişim kurmak için anonim Tor ağına başvurmaya karar verdi. Görüntüdeki bir kişi, "Yalanlara kolayca inanabiliriz, ancak gerçeklik bizimle. Gerçekliğimizi biliyoruz, fısıltılarla konuştuğumuz gerçekliği" diye söyledi.

Haberin Devamı

“BU BENİM RUSYA’M, DAYANACAĞIM”

Görüntülerdeki anlatıcı ise videonun sonunda, "Bu benim Rusya'm. Hep benim Rusya'm olacak. Dayanacağım. Ailem dayanacak. Eylemlerimizle itibar içinde yaşayacağız" ifadelerini kullandı. Videoya eklenen metinde ise "CIA, Rusya hakkında gerçeği öğrenmek istiyor ve bilgi sahibi olan güvenilir kişileri arıyor. Onlar, bilgilerinizin düşündüğünüzden daha değerli olabileceğine inanıyorlar" denildi.

Metinde, CIA'nın iletişim kurmak isteyen insanları son derece değerli ve saygın gördüğü belirtildi. "Subay mısınız? İstihbarat, diplomatik, bilim, yüksek teknoloji alanında mı çalışıyorsunuz veya bu alanlarda faaliyet gösteren insanlarla ilişkiniz mi var? Rusya Federasyonu'nun ekonomisi veya üst düzey yönetimi hakkında bilginiz mi var? CIA ile iletişime geçin. Sizin çevrenizdeki insanlar gerçeği duymak istemeyebilir, ancak sizler duymak istiyorsunuz" ifadelerine yer verildi.

Videonun içerisinde, Tor ağı üzerinden iletişim kurabilmeleri için gereken bilgileri içeren bir link de paylaşıldı.

“DİJİTAL DEVRİMİN YENİ BİR UYGULAMASI”

Konu ile ilgili Posta.com.tr’ye konuşan Haliç Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aylin Ünver Noi, CIA’in hamlesini tarz itibarıyla dijital devrimin yeni bir uygulaması olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

DEAŞ’ın aktif olduğu dönemlerde sosyal medyayı sıkça kullandığını belirten Prof. Dr. Noi, terör örgütlerinin ve istihbarat örgütlerinin bu yöntemi çokça kullandığını ifade etti.

Prof. Dr. Noi, özellikle son yıllarda popüler olan TikTok platformunun Çin istihbaratı tarafından bilgi edinmek için kullanılabileceği iddiası ve güvenlik endişelerinden dolayı başta ABD ve İngiltere olmak üzere çoğu batı ülkesinde yasaklandığına dikkat çekti.

“HALK AYAKLANMASI HEDEFLENEBİLİR”

CIA’in özellikle Rus halkını odağa alan istihbarat ile ilgili Prof. Dr. Noi, “Ruslar ve Rusya ile ilgili daha fazla bilgi toplama sayesinde yaklaşacakları kanalları ve propaganda kullanımı için ABD’ye fayda sağlamaya hedefliyor olabilir” dedi.

Bu tarz sorgulamaların orta ve uzun vadede Rusya’da halk arasında yapılacak propagandalarla başlatılacak bir ayaklanmanın bile hedeflenebileceğini söyleyen Prof. Dr. Noi, CIA’in yaptığı bu uygulamanın türünün ilk örneği olduğunu belirtti.

CIA’İ BEKLEYEN RİSK

CIA’in bu hamleyi halka açık bir sosyal medya platformundan yapması ile ilgili konuşan Prof. Dr. Noi şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

CIA, Rus halkının günlük hayatı ile ilgili ne kadar bilgi edinir ne kadar çok kişinin görüşü alınırsa propaganda şekli de ona göre artar. Bu kadar açıktan bir ilan verilmesi ise oldukça riskli. Rusya, CIA içerisine kendi ajanlarını da koyabilir. Bu ABD için oldukça gerçek bir risk.

Prof. Dr. Noi, istihbarat teşkilatlarının sosyal medyayı birtakım önemli bilgilerin sızdırılması konusunda kullandığına dikkat çekerek dijital devrimin bir ürünü olarak bu tarz uygulamalarının kullanılmasının devam edeceğini ifade etti.

YENİ BİR SİLAHLANMA YARIŞI

Rusya’nın Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması’nı (AKKA) feshetmeye yönelik süreci başlatması ve ABD gizli bilgilerinin sızdırılmasının bu süreci hızlandırdığını söyleyen Prof. Dr. Noi, Doğu ve Batı bloğu arasında tekrar bir silahlanma yarışı görülebileceğine dikkat çekti.

Öte yandan G7 Zirvesi’nde müttefiklerin Ukrayna’ya F-16 verilmesini onaylanmasının oldukça önemli bir gelişme olduğunu söyleyen Prof. Dr. Noi, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın hem istihbarat hem de cephede hızlanacağını söyledi.