Dünya Robot istihdamı başlıyor

Robot istihdamı başlıyor

Paylaş
Robot istihdamı başlıyor

Uzmanlar, robotların istihdam edilmesiyle kıyım yaşanacak meslek gruplarını sıraladı. İş dünyasında belli meslekleri 10-20 yıl içinde tamamen robotlar üstlenecek.

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk, yapay zekadan korkulmaması gerektiğini söylüyor. Önceki gün İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile yaptığı söyleşide, yapay zekanın insanların çalışmak zorunda kalmayacağı anlamına gelmediğini söylemişti.

Haberin Devamı

Ancak uzmanlar, Musk ile hemfikir değil. ChatGPT gibi metin oluşturabilen ve soruları insan benzeri bir şekilde yanıtlayabilen bilgisayar yazılımlarının yükselişinin ardından yapay zekanın işgücü üzerindeki etkisine ilişkin tartışmalar çoğaldı. İngiliz Daily Mail gazetesi, hangi pozisyonları robotların alacağını uzmanlara sordu. 10-20 yıl içinde insanların yerine geçecekleri meslek grupları belirlendi. Milimetrik düzeyde hassas hareketler gerektiren işlerde robotlar insanların yerini alabilecek ama eleştirel düşünmeyi gerektiren işleri yapanlar bir süre daha garanti altında.

SAYISALCILAR GÜVENDE

Robotlar bugün şimdiden çağrı merkezi operatörleri, grafik tasarımcılar ve yazılım mühendisleri, metin editörleri, temizlikçi ve güvenlikçiler, et paketleyicilerin yerini almaya başladı.

Haberin Devamı

10 yıl içinde risk altında olan meslek gruplarda ise inşaatçılar, gazeteciler, garsonlar, kuaförler var. 20 yıl içinde hemşireler, öğretmenler, moda tasarımcıları ve mimarlar işlerini robotlara kaptırmamak için mücadele edecek.

En az risk altındaki meslek gruplarını fizikçiler, nörologlar, koruyucu hekimler, nöropsikologlar ve klinik nöropsikologlar, patologlar, matematikçiler, icra kurulu başkanları, cerrahlar, moleküler ve hücresel biyologlar ve epidemiyologlar oluşturuyor.