Dünya Robotlara pazar izni

Robotlara pazar izni

Paylaş
Robotlara pazar izni

Almanya’da tamamen otomatikleştirilmiş süpermarketlerdeki robotik sistemin de insanlar gibi bir gün dinlenme hakkına sahip olduğuna hükmedildi.

Almanya’da yaklaşık 40 tam otomatik şubesi olan bölgesel Tegut market zincirine dava açıldı. Hizmet sektörü sendikası, Tegut şubelerinin her gün açık olmasının insan işçilere olumsuz etkileri olduğunu öne sürdü. Çünkü ülkede çalışma saatleri 18.30’da bitiyor ve pazar günleri de istisnalar hariç işçilerin dinlenme günü oluyor. Bu, 1919’dan bu yana anayasada yer alıyor. Ancak robotik sistem kullanan marketler, bu uygulamayı aşarak açık kalabiliyor. Müşteriler kimlikleriyle giriyor ve mağazada otomatik ödeme yapıyorlar.

Haberin Devamı

‘OTOMATTAN FARKSIZ’

Sendika, bunun insanlara haksızlık olduğunu, rekabet edebilmek için zamanla ticaret kurallarının insanlar aleyhine gevşetilme riski doğurduğunu savundu. Mahkeme, sendikayı haklı buldu. Mahkeme, ‘uzun saatler çalışan robotların da en az insanlar kadar bir gün dinlenme hakkına sahip olduğuna’ hükmetti. Tegut’un yöneticileri bu karara isyan etti. Bu kararın temelsiz olduğunu, marketlerin de aslında otomatlardan farksız çalıştığını, o zaman otomatları da tatile çıkarmak gerekeceğini belirttiler. Otomatik marketlerde pazar günleri haftalık ticaretin yaklaşık yüzde 25-30’u yapılıyor.