Dünya Rus medyası yazdı: Türkiye ile Rusya'dan tahıl anlaşması

Rus medyası yazdı: Türkiye ile Rusya'dan tahıl anlaşması

Paylaş
Rus medyası yazdı: Türkiye ile Rusya'dan tahıl anlaşması

Rus gazetesi Izvestia, Türkiye ile Rusya’nın Ukrayna’nın ürettiği tahılın nakliyesine yönelik plan üzerinde anlaştığını öne sürdü. Plana göre; Odessa açıklarındaki mayınları Türk ordusu temizleyecek. Bugün Türkiye’ye gelecek Rus Dışişleri Bakanı Lavrov da bu konu hakkında görüşmeler yapacak.

Rus gazetesi Izvestia’nın haberine göre; Türkiye ile Rusya, Ukrayna’da ‘mahsur kalan’ tahıl ürünlerinin nakledilmesine yönelik bir plan üzerinde anlaştı. Bu plana göre; Ukrayna’nın Odessa açıklarına döşediği deniz mayınlarını Türk Silahlı Kuvvetleri temizleyecek. Tahıl yüklü gemilere Odessa’dan Karadeniz’deki tarafsız sulara kadar Türk gemileri, buradan İstanbul Boğazı’na kadar ise Rus savaş gemileri eşlik edecek.

Haberin Devamı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da bu konuyu görüşmek üzere bugün Türkiye’ye gelecek.

‘75 MİLYON TON’

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov daha önce Lavrov’un Türkiye ziyaretinde tahıl konusunun da tartışılacağını söylemişti. Lavrov’un yarın Türkiye’ye gelmesi bekleniyordu ancak Türkiye’nin Suriye’ye düzenleyeceği yeni harekat nedeniyle ziyaret öne çekildi. Ukrayna, Rusya’nın işgal girişiminden önce dünyaya en çok tahıl satan ülkeydi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy dün “Rus kuşatması nedeniyle 75 milyon ton tahıl sonbahara kadar mahsur kalabilir” dedi. Zelenskiy, tahılların nakliyesi hakkında İngiltere ve Türkiye ile görüştüğünü söyledi.

‘TAHIL KITLIĞININ SORUMLUSU RUSYA’

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, dünyada yaşanan tahıl kıtlığının sorumlusu olarak Rusya’yı gösterdi. Borrell, Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Rusya’nın Ukrayna limanlarına devam eden ablukası, mısır ve buğday gibi tonlarca tahılın dünyanın ana üreticilerinden Ukrayna’da kalmasına yol açıyor, ihracatını engelliyor. Rusya, uluslararası tahıl ticaretindeki kıtlıktan doğrudan sorumludur” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı