Dünya Rus ordusu çakıldı kaldı!

Rus ordusu çakıldı kaldı!

Paylaş
Rus ordusu çakıldı kaldı!

Rusya, 24 Şubat’ta işgale kalkıştığı Ukrayna’da bataklığa saplandı. Her geçen gün moral kaybı yaşayan, ağır kayıplar veren ve bu kayıpların yerini dolduramayan Rus ordusu sivilleri hedef alarak Ukrayna halkını terörize etmeye ve direnişi kırmaya çalışıyor. Dünya liderleri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e ‘hatadan geri dönme’ çağrısı yapıyor.

Ukrayna’ya; Belarus topraklarını da kullanarak kuzeyden, Rus yanlısı ayrılıkçıların bulunduğu doğudaki Donbas bölgesinden ve 2014’te ilhak ettiği güneydeki Kırım üzerinden giren Rus ordusunun ilerleyişi büyük hız kaybetmiş durumda. İşgalin ilk günlerinde kapısına dayandıkları başkent Kiev’e bir türlü giremeyen Rus konvoyları ağır kayıp veriyor. ABD basınına konuşan askeri kaynaklar; Rusya’nın 150 bin askerle başlattığı işgalin gelinen noktasında, ölü ve yaralılarla gücünün yüzde 10’unu kaybettiğini belirtti. İstihbarat kaynakları, 15 üst düzey Rus komutanın öldürülmesinin de ordudaki moral çöküntüsünü pekiştirdiğini kaydediyor. İkmal hatlarını kuramayan Rusların cepheye yiyecek, yakıt ve mühimmat ulaştıramadığı bildiriliyor.

Haberin Devamı
Mariupol saldırılar sonrası hayalet şehre döndü Rusya tarafından sık sık hedef alınan Ukrayna'nın Mariupol kenti, insansız hava aracı ile görüntülendi.

‘SAVUNMA ÇOK SERT’

Rusya’nın hipersonik füzeler dahil yüksek teknoloji silahlarla sivilleri hedef almasının arkasında bu başarısızlığın yattığına dikkat çekiliyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz Rusya-Ukrayna savaşı hakkında yaptığı açıklamada, “Putin’in saldırısı, günden güne getirdiği tüm yıkıma rağmen tıkandı” ifadelerini kullandı. Scholz, Putin’in ‘gerçeği duyması, savaşı durdurması ve diplomatik bir çözüm bulmaya çalışması gerektiğini’ sözlerine ekledi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby ise Rusya’nın belirlediği stratejik hedeflerin neredeyse hiçbirini elde edemediğinin altını çizdi. Kirby, “Ukraynalılar çok sert bir savunma yapıyorlar. Rus ordusu çok ağır kayıplar verdi. Ukrayna savaşı kazanabilir” dedi.

Haberin Devamı

UKRAYNA ORDUSU TAARRUZA GEÇTİ

Ukrayna ordusunun, başta Herson ve başkent Kiev çevresinde olmak üzere kaybedilen toprakların geri alınması için taarruza geçtiği bildirildi. ABD Savunma Bakanlığı da Ukrayna’nın savunma konumundan hücum konumuna doğru ilerlemekte olduğunu kaydetti. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Rus ordusunun 24 Şubat-23 Mart arasında; 15 bin 600 asker, 101 uçak, 124 helikopter, 517 tank, 1578 zırhlı araç, 267 top, 80 roketatar sistemi ve 47 hava savunma sistemi kaybettiği belirtildi.

YİNE NÜKLEER GÖZDAĞI

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD merkezli CNN televizyonunda Ukrayna’daki Rus operasyonlarına ilişkin sorularını yanıtladı. Christiane Amanpour, Rusya’nın nükleer silah kullanıp kullanmayacağını sordu. Kendilerine yönelik hiçbir tehdidi göz ardı etmeyeceklerine işaret eden Peskov, “Ülke varlığına tehdit olursa nükleere başvurulabilir” dedi. Peskov ayrıca, “En başından beri kimse Ukrayna’daki operasyonların birkaç gün süreceğini planlamadı. Bu ciddi hedefleri olan ciddi bir operasyon” dedi.

NATO: NÜKLEER TEHDİTİ BIRAKIN

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Rusya bizi nükleer silahlarla tehdit etmeye son vermeli. Her türlü nükleer silah kullanımı her şeyi değiştirecektir. Rusya bu güç gösterisi ve sindirme çabasına son vermelidir” ifadelerini kullandı. Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’da kimyasal veya biyolojik silah kullanmasının da ‘her şeyi değiştireceğini ve çok ağır sonuçları olacağını’ söyledi.

Haberin Devamı

‘RUSYA SARİN GAZI KULLANACAK’

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, “Rusya’nın sarin gazı gibi kimyasal silahlarla saldırı hazırlığında olduğuna dair istihbarat alıyoruz” dedi. Rus ordusunun saldırılarının şiddetini giderek artırdığını belirten Zelenskiy, “121’i çocuk olmak üzere binlerce insan öldürüldü” ifadelerini kullandı. Zelenskiy ayrıca nükleer santrallerin de saldırı tehlikesi altında olduğunu vurguladı.

‘BARIŞ GÜCÜ NATO İLE ÇATIŞMAYA YOL AÇABİLİR’

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın Ukrayna’daki operasyonlarından geri adım atmayacağını ifade etti. Polonya’nın Ukrayna’ya barış gücü gönderilmesi önerisini değerlendiren Lavrov, “Ukrayna’ya barış gücü göndermek, Rusya ile NATO arasında doğrudan bir çatışmaya yol açabilir” dedi. Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakerelere de değinen Lavrov, “Kiev yönetiminin sürekli pozisyonunu değiştirmesi nedeniyle müzakereler zor ilerliyor” dedi.

Haberin Devamı