Dünya Rus ordusu isyanda

Rus ordusu isyanda

Paylaş
Rus ordusu isyanda

İngiliz istihbaratı, Ukrayna’daki işgal operasyonu istediği gibi gitmeyen Rus ordusunda moralin çöktüğünü belirtti. Moskova yönetimine güveni kırılan cephedeki askerlerin emirlere itaat etmediği kaydedildi.

Rusya, 24 Şubat’ta başlattığı Ukrayna’yı işgal operasyonunun ilk günlerinde başkent Kiev dahil büyük şehirleri kuşatmıştı. Ancak ağır kayıplar veren ve cepheye yiyecek, yakıt ile mühimmat götürmekte zorlanan Rusların ilerleyişi birçok bölgede durmuştu. Rusya, füze saldırıları ile sivilleri vurarak direnişi kırma taktiğine geçmişti. Rus ordusu ile Moskova yönetimi arasındaki gerginlik ise çok sayıda generalin görevden alınması ile kendini göstermeye başlamıştı. İngiliz istihbaratı krizin hızla derinleştiğini bildirdi.

Haberin Devamı

EMİRLERE UYULMUYOR

İngiltere’nin siber istihbarat örgütü GCHQ’nun Başkanı Jeremy Fleming, Rusya’nın Ukrayna’daki ‘durumu çok yanlış okuduğunu’ dile getirdi. Fleming, “Teknik donanımı yetersiz, morali çökmüş Rus askerlerinin emirlere uymayı reddettiğini, kendi teçhizatlarını sabote ettiklerini hatta yanlışlıkla kendi uçaklarını vurduklarına tanık olduk” ifadelerini kullandı. Fleming; Kremlin’deki Rus uzmanların, korku atmosferi nedeniyle cephedeki gerçekleri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e aktaramadığını söyledi.

Rus askerlerin kendi uçaklarını düşürdüğü ileri sürüldü.

'MARIUPOL KASABI' YAPTIRIM LİSTESİNDE

İngiltere, Kremlin’e yakın 14 kişiyi daha yaptırım listesine ekledi. Yaptırım kapsamına alınan isimler arasında ‘Mariupol Kasabı’ olarak anılan Rus General Mikhail Mizintsev de var. Mizintsev, Rus ordusunun Mariupol’deki sivillere yönelik saldırılarının sorumlusu olarak gösteriliyor. Hamile kadınlar ile bebeklerin öldüğü doğum hastanesini ve yüzlerce sivilin sığındığı tiyatro binasını yerle bir eden hava saldırılarının Mizintsev’in emriyle yapıldığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk bölgesinin Valisi Pavlo Kyrylenko, Rusya’nın önceki gece fosfor bombası kullandığını söyledi. Kyrylenko; “Ruslar Mariinka, Krasnohorivka ve Novomykhailivka’da fosfor bombası kullandı. Kurakhove Şehir Hastanesi’ne 4’ü çocuk 11 yaralı sevk edildi” dedi.