Dünya Rusya günah keçisi arıyor

Rusya günah keçisi arıyor

Paylaş
Rusya günah keçisi arıyor

Rus ordusu Ukrayna’da geri çekilmeye devam ederken Rusya’da yenilginin faturasının kime çıkarılacağı tartışılmaya başlandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Şubat’ta Ukrayna’ya saldırı emrini verirken hızlı bir zafer amaçlıyordu. Birkaç gün içinde başkent Kiev dahil büyük şehirler kuşatıldı. Ancak Ukrayna ordusu karşısında ağır kayıp veren Rus güçleri, nisanda ülkenin doğusundaki Donbas’a çekildi. Burada bazı kazanımlar elde eden Rus ordusu, son günlerde Ukrayna güçlerinin karşı saldırısı üzerine yine geri çekilmeye başladı. Rus askerleri cepheden kaçarken, Rusya’da başarısızlığın faturasının kime çıkarılacağı tartışılıyor.

Haberin Devamı

ÇEKİLME DEĞİL ‘TOPARLANMA’

Rus medyasında Donbas’taki geri çekilme birliklerin yeniden toparlanması olarak yansıtılırken, ‘başarısızlık’ sözleri yavaş yavaş dile getirilmeye başlandı. Bunun için de Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yerine suçlanacak isimler aranıyor. Eski bir parlamento üyesi olan Boris Nadezhdin devlet televizyonunda “Putin tuzağa düşürüldü” dedi ve Rus liderin danışmanlarını suçladı. Nadezhdin canlı yayında, saldırı emri vermeden önce Putin’e hızlı bir zafer vadeden danışmanların hatalı bir karar verilmesine yol açtığını dile getirdi.

‘BİZİ TUZAĞA DÜŞÜRDÜLER’

Batı medyasında da geniş yankı uyandıran açıklamalarında Nadezhdin, “Putin’e operasyonun hızlı ve etkili olacağı konusunda bilgi verenler hepimizi tuzağa düşürdü” diye konuştu. “Birileri Putin’e Ukrayna’nın teslim olacağını, kaçacağını söylemiş olmalı” ifadelerini kullanan Nadezhdin iki ülke arasında barış görüşmelerinin artık başlaması gerektiğinin altını çizdi. Savaş meydanındaki duruma bakıldığında Ukrayna’yı bozguna uğratamayacaklarını kabul eden Rus politikacı, “Sorunları siyaset ile çözmenin vakti geldi” dedi.

Haberin Devamı

KREMLİN’DEN İŞKENCE İDDİASI

Rus ordusu geri çekilirken Kremlin’den bölgedeki sivillere kaçmaları yönünde çağrılar yapılıyor. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov; Ukrayna ordusunun, son günlerde geri aldığı topraklarda yaşayan sivil halka kötü muamele yaptığını iddia etti. Peskov, “Bize gelen bilgilere göre, Harkov’daki sivil halka cezalandırıcı nitelikte uygulamalar yapılıyor, insanlar kötü muamele ve işkenceye hedef oluyor” dedi. Daha önce Rus ordusunun çekildiği birçok bölgede toplu mezarlar bulunmuş, sivillerin infaz edildiği ortaya çıkmıştı.

KADİROV: HATA YAPTILAR

Rusya’ya bağlı Çeçenistan Özerk Yönetimi lideri Ramazan Kadirov, Rus ordusunun Ukrayna’nın Balakleya ve İzyum’dan çekilmesinin ardından Moskova’yı eleştirerek, “Savunma Bakanlığı’nda çalışmıyorum ve stratejist değilim. Ancak buradaki hataları görebiliyorum. Hata yaptıkları çok açık” dedi. Rus lider Vladimir Putin’e Ukrayna’ya saldırması için tam destek veren ancak son günlerde bu desteği çeken Kadirov, ‘Putin’in gerçek durumdan tam olarak haberdar olmadığını’ iddia etti. Kadirov; Rus ordusunun Ukrayna topraklarından çekilmesinin Kremlin’de ciddi yansımaları olabileceğini belirterek, “Hata yaptılar. Gerekli sonuçları çıkaracaklarını düşünüyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı