Dünya Rusya savaş taktiklerinde eskiye dönüyor: Tanklar ve kürekler geliyor

Rusya savaş taktiklerinde eskiye dönüyor: Tanklar ve kürekler geliyor

Paylaş
Rusya savaş taktiklerinde eskiye dönüyor: Tanklar ve kürekler geliyor

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı işgal 13'üncü ayında da devam ediyor. Ukrayna topraklarından çekilmeye niyeti olmadığını belirten Rusya'nın silah sıkıntısı çektiği iddia ediliyor. Öyle ki eski tanklarını savaş alanına sürdüğü ve askerlere kendilerini savunmak için 19'uncu yüzyıl taktikleri kullandırılıyor.

İngiltere Savunma Bakanlığı’nın istihbarat raporunda, Rusya’nın 1961 yapımı T-62 tipi Sovyetler Birliği dönemi tanklarını depolardan çıkararak savaş alanına süreceğini duyurdu.

Haberin Devamı

İngiltere Savunma Bakanlığı istihbarat raporunda şu ifadelere yer verildi:

“Rus ordusu, ağır zırhlı araç kayıplarını telafi etmek için 60 yıllık T-62 ana muharebe tanklarını konuşlandırarak karşılık vermeye çalışıyor. Rusya'nın önde gelen tank kuvveti olduğu varsayılan 1.Muhafız Tank Ordusu birimlerinin bile önceki kayıpları telafi etmek için T-62'lerle yeniden donatılacağı gerçekçi bir olasılık."

"Son günlerde, ilk olarak 1954'te sahaya çıkan Rus BTR-50 zırhlı personel taşıyıcılarının da ilk kez Ukrayna'da konuşlandırıldığı belirlendi. 2022 yazından bu yana, yaklaşık 800 T-62 depolardan alındı ve bazıları, geceleri etkinliklerini büyük olasılıkla artıracak olan iyileştirilmiş nişan alma sistemleri ile donatıldı. Bununla birlikte, bu eski araç türlerinin modern savaş alanında birçok güvenlik açığı bulunuyor.” (Vahdet AYAZ, DHA)

Haberin Devamı

19'UNCU YÜZYIL TAKTİKLERİ

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı işgal kimi zaman sıcak çatışmalara kimi zaman da soğuk savaşa sahne oluyor. Rusya'nın silah kıtlığı yaşadığını öne süren kaynaklar, Rus askerlerin kendilerini savunması için 19'uncu yüzyıl yöntemlerine başvurduğunu öne sürdü. 

İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan raporlarda, Rusya'nın Ukrayna cephesinde savaşacak askerleri yalnızca "ateşli silah ve kürekle" bölgeye gönderdiği açıklandı. Rusya'nın Ukrayna işgali boyunca  2398 ağır top da dahil olmak üzere çok miktarda silah kaybettiği iddia ediliyor. Çatışmalar boyunca 3397 tank, 6658 zırhlı araç, 300 savaş uçağı ve 18 geminin de hurdaya çıktığı ifade ediliyor. 

Rusya, kaybettiği asker sayısını açıklamıyor ancak kaynaklar, bir yıldan fazla süren savaşta 153.100 kadar Rus askerinin öldüğünü öne sürüyor.