Dünya Rusya - Ukrayna savaşında flaş ateşkes kararı! 5 kentte birden uygulanacak

Rusya - Ukrayna savaşında flaş ateşkes kararı! 5 kentte birden uygulanacak

Paylaş
Rusya - Ukrayna savaşında flaş ateşkes kararı! 5 kentte birden uygulanacak

Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik başlattığı askeri harekatta saldırılar devam ediyor. Sivillerin tahliyesi için alınan ateşkes kararı ikinci gününde de kesintiye uğradı. Belarus'un Brest kentinde yapılan 3. tur müzakereleri sona erdi. Rusya, sivillerin tahliyesi için 8 Mart Salı günü saat 10.00'dan itibaren Ukrayna’nın başkenti Kiev, Harkov, Çernihiv, Sumi ve Mariupol kentlerinde geçici ateşkes ilan etti. Rusya - Ukrayna savaş bölgesinden dakika dakika yaşananlar...

İşte dakika dakika Rusya Ukrayna savaşında yaşananlar...

Haberin Devamı

01.14: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin doğrudan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek istediğini duyurarak, "Devlet Başkanı Zelenskiy, Putin ile doğrudan görüşme dahil hiçbir şeyden korkmuyor. Putin de korkmuyorsa toplantıya gelsin, otursunlar konuşsunlar" dedi.

00.30: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de kaldığını ve kaçmadığını belirterek, "Kimseden korkmuyorum" dedi.

00.20: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yayınladığı mesajında Ukrayna’da sadece profesyonel askerlerin çatışmalara katıldığına dikkat çekerek, "Askerlerimizin çatışmalara katılmadığını, katılmayacağını ve yedek askerlerin çağırmayacağını vurgulamak isterim. Amaçlanan görevleri ancak profesyoneller çözebilir" dedi.

Haberin Devamı

23.58: Ukrayna ordusu tarafından başkent Kiev ve Jitomir’de 2 Rus savaş uçağı düşürüldü. Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ilk gününden bu yana 47 uçak ve 68 helikopter düşürüldüğünü duyurmuştu.

RUSYA GEÇİCİ ATEŞKES İLAN ETTİ

23.47: Rusya, sivillerin tahliyesi için 8 Mart Salı günü saat 10.00'dan itibaren Ukrayna’nın başkenti Kiev, Harkov, Çernihiv, Sumi ve Mariupol kentlerinde geçici ateşkes ilan etti.

23.34: Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell ile Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde Rusya-Ukrayna savaşını ele aldı.

23.16: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, yarın videokonferans yoluyla İngiltere parlamentosuna hitap edecek.

22.39: Rus ordusu, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yakın bölgelerden biri olan Jitomir bölgesinde yer alan Çernyahova’da bir yakıt deposunu hedef aldı. Saldırı sonucu yakıt deposunda yangın çıktı. Saldırıda ölen ya da yaralanan olup olmadığına dair henüz açıklama yapılmazken, itfaiyenin 24 personel ve 5 araçla yangına müdahale ettiği bildirildi.

22.32: ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile videokonferans yoluyla gerçekleştirdiği görüşmede Rusya-Ukrayna savaşını ele aldı. Beyaz Saray tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Liderler, Ukrayna'yı sebepsiz ve haksız işgalinin Rusya'ya olan maliyetini artırmaya devam etme kararlılıklarını teyit ettiler. Ayrıca Ukrayna'ya güvenlik, ekonomik ve insani yardım sağlamaya devam etme taahhütlerinin de altını çizdiler. Ek olarak Ukrayna ve Rusya devlet başkanları ile son zamanlardaki ilişkilerini tartıştılar” denildi.

Haberin Devamı

20.52: Rusya - Ukrayna arasında gerçekleşen üçüncü tur müzakere sona erdi.

Rusya heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy ise, “Müzakerelerde beklediğimiz sonuç çıkmadı. Ancak bir dahaki sefere daha önemli adımlar atabileceğimize inanıyoruz. Müzakereler devam edecek” ifadelerini kullanarak, insani koridorların yarın tekrar açılacağını açıkladı.

Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerin 4'üncü turunun ise ne zaman yapılacağı henüz bilinmiyor.

Haberin Devamı

20.50: İngiltere’nin Kiev Büyükelçisi Mel Simmons’ın "ciddi güvenlik durumu" nedeniyle Ukrayna’yı terk ettiği açıklandı.

20.45: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 7 Mart itibarıyla Ukrayna'da sağlık çalışanlarına yönelik 16 saldırı yapıldığını duyurdu. Saldırıların 24 Şubat-3 Mart arasında gerçekleştiği belirtildi. DSÖ'ye göre en az dokuz sağlık çalışanı hayatını kaybetti, 16 kişi de yaralandı.

20.12: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, yaptırımlara rağmen Rusya’dan doğal gaz ve petrol alımıyla alakalı eleştirilere cevap vererek, “Rusya'dan gelen doğal gaz ve petrol ürünlerini bilinçli olarak yaptırımlardan muaf tuttuk” dedi.

19.56: Ukrayna ordusu, Rus ordusuna ait konvoyları hedef almaya devam ediyor. Rus ordusuna yakıt ikmali sağlayan konvoy, Çernihiv bölgesinde yer alan Pryluky’da Ukrayna ordusu tarafından imha edildi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, konvoydaki araçların tamamen kullanılamaz hale geldiği görüldü.

19.48: Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları ve kentlerdeki çatışmalar devam ederken, güncel durum ile ilgili Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov açıklamalarda bulundu. Rus birlikleri tarafından bazı yerleşim alanlarında kontrolün sağlandığını söyleyen Konaşenkov, bazı kentlerde insani koridorların oluşturulması için ateşkes rejimi uyguladıklarını belirtti. Konaşenkov, “Bugün, Moskova saatiyle 10.00’dan itibaren sivillerin tahliyesi için ‘ateşkes rejimi’ çerçevesinde operasyonlar tamamen durdu. Dün Mariupol’den kaçmayı başaran sivillere göre milliyetçilerin kontrol altında tuttuğu kentlerde koşullar oldukça zor. İnsanlar bodrumlarda saklanıyor, elektrik ve doğalgaz olmadığı için yemekler sokaklarda yakılan ateşlerde pişiriliyor. Milliyetçiler evlerini terk etmeye çalışan sivillere ateş ediyor. Savaşçılarımız bu milliyetçi grupları dağıtıyor” dedi.

Haberin Devamı

19.47: Rusya, ABD fonlarıyla Ukrayna’nın bazı kentlerinde yasaklı biyolojik ve kimyasal laboratuvarlar kurulduğunu, Ukrayna ve ABD'nin Biyolojik Silahlar Sözleşmesi’ni ihlal ettiğini iddia etti.

19.16: Rusya’nın Ukrayna’nın başkenti Kiev’e ve Jitomir şehrine füze saldırıları devam ediyor.

19.08: Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki müzakerenin 3’üncü tur görüşmesi devam ederken, Ukrayna’nın bazı kentlerinde Rusya ve Ukrayna orduları arasındaki çatışmalar da sürüyor. Odessa Askeri Karargahı Sözcüsü Sergey Bratcuhk, Odessa’da bir Rus gemisini batırdıklarını öne sürdü.

18.37: Ukrayna’nın liman kentlerinden Herson’da Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini protesto eden sivilleri dağıtmak için Rus askerleri havaya ateş açtı.

18.20: Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Hollanda Başbakanı Mart Rutte ile Londra'da ortak basın toplantısına katıldı. Kanada lideri, Moskova Yönetimi'nin Ukrayna işgali nedeniyle Rus liderliğine yakın 10 kişiye yeni yaptırımlar getirileceğini duyurdu. Yaptırım uygulanacaklar arasında eski ve mevcut üst düzey hükümet yetkilileri, oligarklar ve Rus liderliğine destek veren isimler bulunuyor. Trudeau, basın toplantısında, yaptırım uygulanacak isimlerin hapisteki muhalif lider Aleksey Navalnı tarafından derlenen bir listeden alındığını ifade etti.

17.48: Ukrayna Tarih ve Kültür Anıtlarını Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Olha Rutkovska, saldırıların şiddetli yaşandığı Jitomirin Vyazivka köyünde bulunan 150 yıllık tarihi kilisenin tahrip olduğunu duyurdu. 1862 yılında yapılan kilisenin büyük bir bölümü hasar gördü.

17.28 Bloomberg'in diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre, birçok AB üyesi Ukrayna'ya aday statüsü verilmesi çağrılarına karşı olduklarını ifade ettiler.

17.20 Rusya-Ukrayna heyetleri arasındaki müzakerelerin üçüncü turu, Belarus'un Brest kentinde başladı.

İkinci tur görüşme Polonya'nın Brest şehrinde 3 Mart'ta gerçekleşmişti. Orada da sivillerin tahliyesi için ortak insani koridor oluşturulması konusunda görüş birliğine varılmış, sivillerin tahliyesinde olası geçici ateşkes konusunda mutabık kalınmıştı.

17.18 Ukraynalı müzakereci Podolyak, Rusya'yı Pazartesi günü sivillere yönelik saldırıları durdurmaya çağırdı. Twitter'dan açıklama yapan Podolyak, "Birkaç dakika içinde, sivillere yönelik geniş çaplı şiddetin bir argüman olduğuna ciddi şekilde inanan bir ülkenin temsilcileriyle konuşmaya başlayacağız. Durumun böyle olmadığını kanıtlayın" ifadelerini kullandı.

17.16 Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü, Rusya'nın işgalinden kaçan 1,7 milyondan fazla Ukraynalı'nın şimdiye kadar Orta Avrupa'ya geçtiğini ve binlerce kişinin daha sınırları aştığını açıkladı.

Orta Avrupa'nın en büyük Ukraynalı topluluğuna sahip olan Polonya, çatışmanın başladığı 24 Şubat'tan bu yana 1 milyondan fazla Ukraynalı mülteciye kapılarını açtı.

17.10 RIA Novosti haber ajansına göre, Nissan Rusya'nın St Petersburg kentindeki fabrikasında önümüzdeki günlerde çalışmayı durduracağını açıkladı. Nissan, daha önce de Rusya'ya araç ihracatını askıya aldığını ve "daha fazla zorluğun" yerel üretimin durmasına ve kesintilere yol açmasını beklediğini belirtmişti.

17.05 Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rus bombardımanının sivil tahliyeleri ve insani yardım sağlanmasını engellediğini açıkladı. Bakanlığın açıklamasında ayrıca Rus güçlerinin Kiev ve Mariupol'da olmak üzere, şehirlere füze ateşlemeye devam ettiğini ifade etti.

16.45 Ukrayna heyeti Rusya ile üçüncü tur müzakereler için Beyaz Rusya'nın Brest bölgesine geldi. Görüşmelerin 17.00'da başlaması bekleniyor.

16.40 Ukrayna'nın Irpin kenti belediye başkanı, sivilleri tahliye edilme sürecinin ilerlediğini ve herhangi bir bombalama olmadığın bilgisini paylaştı.

16: 31 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ukraynalıları Rusya'ya getirmek için insani koridor oluşturulmasını öneren Putin'i "siyasi ve ahlaki olarak alay etmekle" suçladı.

16.25 Rusya'nın baş müzakerecisi Ukrayna'yı siviller için insani koridorları engellemekle suçladı ve bunu 'savaş suçu' olarak nitelendirdi.

16.18 Boeing firması Rusya'dan titanyum satın alımını askıya aldığını duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada, birkaç yıl önce alınan kararla farklı kaynaklardan mal temin edilmeye başlandığı ve hali hazırdaki envanterlerinin uçak yapımı için yeterli olduğu belirtildi.

15.58 Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 11 binden fazla Rus askerinin öldüğü, Rus ordusuna ait 290 tank, ve 999’dan fazla zırhlı askeri aracın imha edildiği duyuruldu. Ayrıca Rusya'ya ait 117 topçu atış sistemi, 46 uçak, 68 helikopter, 454 otomobil, 3 gemi, 60 yakıt tankı, 7 insansız hava aracının da kullanılamaz hale geldiği kaydedildi.

15.47 Odessa’da yeniden siren sesleri yükseldi. Ukrayna ordusuna ait hava savunma sistemlerinin Odessa açıklarında tespit ettiği kimliği belirsiz hava aracını imha etmesinin ardından, patlamalar nedeniyle şehir merkezinde kısa süreli panik yaşandı. Odessa halkı, siren sesleri sonrası sığınaklara indi.

15.21 Ukrayna-Rusya arasında 15.00'te yapılması beklenen müzakere görüşmelerinin saati 17.00 olarak açıklandı.

14.57 Kremlin Sözcüsü Peskov'dan yeni bir Ukrayna açıklaması geldi. Peskov, 'Ukrayna Donetsk ve Luhansk'ı bağımsız devletler olarak tanımalı' dedi.

14.33 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’da düzenlediği basın toplantısında Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmaların başlamadan öncesinden bu yana iki tarafı bir araya getirmek için çabaladıklarını ve iki bakanla 10 Mart’ta Antalya’da bir araya geleceklerini açıkladı:

14.21 Rusya’nın Ukrayna saldırıları devam ederken, ikili müzakerelerin 3. turu bugün gerçekleşecek. Belaruslu politikacı Yuri Voskresensky yaptığı açıklamada, “Görüşme 15.00’e planlandı fakat saat Ukrayna heyetinin lojistik problemlerine göre değişebilir” dedi. Rusya heyetinin Belarus’ta hazır olduğunu ifade eden Voskresensky, “Görüşme, bir önceki müzakerinin yapıldığı yer olan Belovezhskaya Pushcha’daki Hunter’s House’da gerçekleşecek” sözlerine yer verdi. Rusya’nın Ukrayna’ya 24 Şubat’ta başlattığı saldırıların ardından ilk müzakere 28 Şubat’ta, 2. müzakere ise 3 Mart’ta gerçekleşmişti.

KİEV'E BARİKAT

13.51 Kiev’de kent meydanına barikatlar kuruldu. Kiev'in merkezinde ise sıcak çatışma ihtimaline karşı önlemler arttırıldı. Kent meydanına barikatlar ve kumdan oluşan siperler kuruldu. Ukrayna askerleri ise kentin kritik noktalarına konuşlandırıldı.

BLINKEN'DAN SERT AÇIKLAMALAR

13.31 'Uçaklar teyakkuzda bekliyor' diyen ABD Dışişleri Bakanı Blinken, 'Biz bunun durmasını istiyoruz bu yüzden de Rusya'ya baskıyı artıracağız. Ama dün de söylediğim gibi eğer Rusya Ukrayna'da bir savaşı kazansa bile tamamını kazanacağı anlamına gelmiyor.' dedi.

Blinken, 'NATO konusunda çok ciddi bir çizgi var. NATO'ya yönelik bir saldırı olursa biz müttefiklerimiz ile harekete geçip her karışını koruyacağız NATO'nun' ifadelerini kullandı.

RUS HEYETİ MÜZAKERE ALANINA ULAŞTI

13.24 Rusya heyeti müzakerenin yapılacağı Brest şehrine ulaştı.

12.45 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "Rus petrolünü boykot edin. Avrupalıların geleceği Ukraynalıların direnişine bağlı." açıklamasını yaptı.

12.35 Ukrayna ordusu, ülkenin doğusundaki Chuhuiv şehrini Rus işgalcilerden geri aldığını bildiriyor. Facebook sayfasında güncelleme yapan Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, şehrin kurtarılması sırasında Rus birliklerinin büyük kayıp verdiğini de aktarıyor.

Chuhuiv'de öldürülenler arasında, yüksek rütbeli iki Rus komutan da bulunuyor. Ukrayna'nın açıklaması, henüz bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmış değil.

31 bin nüfuslu Chuhuiv, Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri Harkov'un yaklaşık 35 kilometre uzağında. Chuhuiv, bir haftadır Rus güçlerinin yoğun bombardımanı altındaydı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, ayrıca Karadeniz'de bir Rus savaş gemisinin çoklu roketatar sisteminden fırlatılan füzelerle batırıldığını aktarıyor. Odesa kıyılarında vurulan Rus devriye gemisi, Project 22160 sınıfı Vasily Bykov.

Yerel medya, geminin Odesa'nın güneyindeki Chernomorsk açıklarında hedef alındığını yazdı.

12.14 Rus heyeti Ukrayna ile üçüncü tur müzakereler için Belarus'a gitti.

11.51 Ukrayna'dan yapılan açıklamada 'Sadece Harkiv bölgesinde meydana gelen bombalı saldırılar sonucunda 5'i çocuk, 133 sivil olmak üzere 209 kişi hayatını kaybetti' denildi.

11.49 Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, “Rusya ile dostluğumuz devam ediyor. İki ülke arasındaki anlaşmazlıkları diyalog ve müzakere yoluyla barışçıl yollarla çözmeye ve tüm ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duymaya çağırıyorum. İki ülkenin de meşru güvenlik endişelerini yerine getirmeliyiz. Bölgede, uzun vadeli barışın sağlanması için etkili bir Avrupa güvenlik mimarisi uygulanmaya konulmalı” ifadelerini kullandı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin de konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Çin son durumu yakından izliyor ve tüm tarafları temkinli olmaya ve durumun kontrolden çıkmasını önlemeye çağırıyoruz. Çin hükümeti, askeri saldırıyı bir işgal olarak tanımlamayı reddetti ve Batılı ülkeleri Rusya'nın meşru güvenlik endişelerine saygı duymaya çağırdı” dedi.

RUS TANKLARI KİEV'E İLERLİYOR

11.47 Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, askeri konvoyun Ukrayna'nın Kiev bölgesinde ilerleyişte olduğu ifade edildi. Görüntülerde çok sayıda tankın başkente doğru yolda olduğu görüldü.

11.28 Ukrayna lideri Zelenski'nin bir sözcüsü, Rusya'nın insani yardım koridorları konusundaki tutumunu 'tamamen ahlaksız' olarak nitelendirdi ve şu ifadeleri kullandı:

'Rusya Pazartesi sabahından itibaren ateşkes ilan etmesine ve çeşitli bölgelerde insani yardım koridorlarının açıldığını duyurmasına rağmen, silahlı kuvvetleri çok sayıda roketatar konut binalarını vurarak Ukrayna şehirlerini yumruklamaya devam etti.'

11.13 Geçici ateşkesin ardından Kiev’de tahliyeler başladı.

10.43 Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Pekin'in Ukrayna krizi konusunda her zaman objektif ve adil davrandığının altı çizildi. Açıklamada, 'Müzakereler diyalog yoluyla sürdürülmeli' denildi.

10.22 Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı'nın son üyeleri de Ukrayna'dan ayrılıyor. Teşkilatın binası dün yapılan saldırıda zarar görmüştü.

TOPLU KONUTLARI VURDU

10.11 Rusya tarafından, Nikolaev’de bulunan toplu konut alanları vuruldu. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, vurulan sivil yerleşim alanlarının harabeye döndüğü görüldü. Ukrayna birlikleri, alev alan yapılarda söndürme çalışmaları gerçekleştirdi.

10.05 Yeni Zelanda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun da aralarında bulunduğu 100 kişiye yaptırım kararı aldı.

09.30 Alman Gazeteciler Derneği (DJV) Başkanı Frank Überall, Rusya'da görev yapan Alman ve yabancı gazetecilere güvenlik nedeniyle ülkeyi olabildiğince çabuk terk etmeleri çağrısında bulundu. Hükümetten Alman gazetecilerin Rusya'dan çıkarılmaları için yardım isteyen Überall, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yürürlüğe koyduğu yeni medya yasası kapsamında serbest gazetecilerin Rusya'da çalışmasının artık güvenli olmadığı konusunda uyarıda bulundu.

GEÇİCİ ATEŞKES KARARI

08.30 Moskova bugün saat 10.00 itibariyle birçok kentte insani koridorlar için saldırıları geçici olarak durduracağını açıkladı. Rusya, geçici ateşkesin Kiev, Mariupol, Harkiv ve Sumi şehirlerinden sivillerin tahliyesi için Moskova saatiyle 10.00'da başlayacağı bilgisini paylaştı.

Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik saldırıları devam ederken, Rusya’nın bugün Ukrayna’nın 4 kentinde yeni insani koridorlar açacağı bildirildi. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, sivillerin tahliyesi saat 10.00 itibariyle başlayacak ve başkent Kiev’in yanı sıra Harkov, Mariupol ve Sumy’de tahliye yolları oluşturulacak.

Ukraynalı yetkililer tarafından tahliyelere ilişkin henüz resmi bir açıklama gelmezken, Rusya’nın ateşkesi ihlal etmesi nedeniyle dün Mariupol’da sivillerin tahliyesi askıya alınmış, Irpin kentinde tahliyeler sırasında yine çıkan çatışmada 8 kişi hayatını kaybetmişti.

GÜNEY KORE'DEN YENİ YAPTIRIM

08.16 Güney Kore hükümeti, vatandaşlarının Rusya ve Belarus'un Ukrayna sınırındaki bölgelerine seyahat etmesini yasaklama kararı aldığını ve kararın yarın itibariyle yürürlüğe gireceğini duyurdu. Ayrıca Rusya'ya uygulanan yaptırımlara bir yenisini daha ekleyerek, Rusya Merkez Bankası ile yapılacak finansal işlemlerin yasaklanacağını ve varlıklarının dondurulacağını duyurdu.

07.05 Japonya Dışişleri Bakanlığı, Rusya'ya yönelik seyahat risk uyarı seviyesini 3'e yükselterek, vatandaşlarını Rusya'ya seyahat etmekten kaçınmaya çağırdı.

KİEV'E BASKIN PLANI

06.30 Ukrayna ordusu, Rusya'nın Ukrayna'nın başkenti Kiev'e baskın yapmayı planladığını bildirdi. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından yayınlanan rapora göre, Rus birlikleri 'Kiev'i basmak için hazırlıklara başladı' Ordu, Kiev'in batı eteklerindeki Irpin şehrinde, Rus birliklerinin tank ve motorlu piyade birimleriyle başkente doğru ilerlemenin yanı sıra Brovarsky ve Boryspil ilçeleri üzerinden Kiev'in doğu eteklerine ulaşmaya çalıştığını söylüyor.

06.16 Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, Güney Kore'nin Rusya Merkez Bankası ile işlemlerini durduracağını söyledi

05.58 ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Rus petrolünün ithalatını yasaklayacak yasaların 'araştırıldığını' ve Kongre'nin bu hafta Ukrayna'ya 10 milyar dolarlık yardımı yürürlüğe koymayı planladığını söyledi. Pelosi, 'Tasarımız ABD'ye Rus petrol ve enerji ürünlerinin ithalatını yasaklayacak, Rusya ve Beyaz Rusya ile normal ticari ilişkileri ortadan kaldıracak ve Rusya'nın Dünya Ticaret Örgütü'ne erişimini engellemek için ilk adımı atacak' ifadelerini kullandı.

05.42 Rus jimnastikçi Ivan Kuliak hakkında, uluslararası bir yarışmada taktığı savaşı yanlısı sembol nedeniyle soruşturma açıldı. Katar’da cumartesi günü yapılan yarışmada dereceye giren Kuliak podyuma, “Z” işaretli mayo ile çıktı. 20 yaşındaki sporcu ile aynı yarışmada altın madalyayı ise Ukraynalı sporcu Illia Kovtun aldı. Uluslararası Jimnastik Federasyonu, Kuliak’ın “şoke edici davranışı” ile ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu.

NETFLIX HİZMETLERİNİ ASKIYA ALDI

05.40 Netflix, Ukrayna'ya düzenlediği saldırılar nedeniyle Rusya'daki hizmetlerini askıya alacağını duyurdu.

04.30 İsveç Genelkurmay Başkanı Micael Byden, Ukrayna'ya daha önce göndereceklerini açıkladıkları 5 bin AT4 tanksavar silah, 5 bin çelik yelek, 5 bin askeri kask ve 135 bin askere yetecek hazır gıdanın yerine ulaştığını duyurdu.

03.53 Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Oleksiy Arestovich, Rus güçlerinin ülkenin merkezinde, kuzeyinde ve güneyindeki Ukrayna şehirlerine yönelik bombardımanlarını artırdığını söyledi.

02.02 Ukrayna Devlet Başkanı Vadimdir Zelenskiy, Rusya’nın kendi topraklarına saldırılarının 11. gününde yine Ukrayna halkına seslendi. Rusya’nın ülkesinde insanlık suçu işlediğini ve Lahey’de yargılanması için başvuru yaptıklarını hatırlatan Zelenskiy, "Henüz hiçbir dünya liderinden, hiçbir Batılı politikacıdan bu duyuruya bir tepki duymadım. Saldırıyı kimin planladığını en yukarıdan aşağıya kadar biliyoruz. Her şeyi biliyoruz ve hiçbir şeyi affetmeyeceğiz. Mahkeme seni bekliyor" ifadelerini kaydetti.

01.44 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Batı'ya Rusya'ya yönelik yaptırımları güçlendirme çağrısında bulundu.

Irpin kentinde Rus askerleri tarafından roket ve bombalar kullanıldı. Sokaklara düşen bombalar çatışmalardan kaçmaya çalışan birçok sivilin hayatına mal oldu. Ağır yaralı kadın hastaneye götürülürken, geride eşinin ve çocuğunun cansız bedenleri kaldı.

Ukrayna’dan çıkmayı başarabilenler için Polonya’daki bir tren istasyonu geçici sığınağa dönüştürüldü. Bir anda kendilerini sığınmacı olarak bulan kadın ve çocuklar biraz olsun dinlenmeye çalıştılar.

Ukrayna’da eli silah tutan herkes Rus işgalcilere karşı direnişe katılırken bir yandan hayat da devam ediyor. Başkent Kiev’in savunmasına katılan Lesya ve Valeriy cephede evlendi. Kaskını çıkarıp kısa süreliğine duvak takan gelin üniforması içinde dünya evine girdi. Yeni evli çift nikahın ardından silah arkadaşları ile kutlama yaptı.

Rus ordusu başkent Kiev’i kuşatmaya çalışırken Ukrayna askerleri işgalcileri bekliyor. Kiev’in batısındaki Stoyanka’yı başkente bağlayan köprü üzerinde, yanında molotof kokteylleri ile ufku gözleyen asker böyle görüntülendi.