Dünya Rusya'da casusluk skandalı! Yenilmez ve durdurulamaz füzeler...

Rusya'da casusluk skandalı! Yenilmez ve durdurulamaz füzeler...

Paylaş
Rusya'da casusluk skandalı! Yenilmez ve durdurulamaz füzeler...

Rusya casus skandalı ile sarsıldı. Putin'in gözü gibi koruduğu silahlarda sorumlu bir bilim insanı daha vatana ihanet suçlaması ile tutuklandı. Rus basını bilim insanının bilgi sızdırarak casusluk yaptığını yazdı.

Rusya Devlet Başkanı Putin'in emri ile başlayan savaş altıncı ayında. Savaşın ilk gününden itibaren Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ana hedef olarak belirleyen Rus ordusu haftalarca süren kuşatma ve biri dizi saldırı girişiminin ardından bölgeden çekilmiş ve yönünü ülkenin doğusuna çevirmişti. Bu kapsamda Rusya bu bölgede bulunan pek çok kenti hedef almış ve 'Donbass'taki son kale' olarak da anılan Lysychansk'ın kontörlünü sağlamıştı.

Haberin Devamı

Savaş Donetsk bölgesinde yoğunlaşırken Rusya casus skandalı ile sarsılmış durumda.

Rusya devlet medyasına göre, Putin, ülkenin önde gelen hipersonik füze bilim insanlarından birini vatana ihanet şüphesiyle tutuklandı.

Kısa sürede ülke gündemine tabiri caizse bomba gibi düşen bu olayın ana kahramanının Rusya'nın geliştirdiği hipersonik füze projelerinde önemli görevler alan Dr Alexander Shiplyuk olduğu açıklandı.

RUS BASINI: GİZLİ BİLGİLERİ SIZDIRDI

Kremlin güdümündeki medya isimsiz bir kaynağın Dr Shiplyuk'un Rusya'nın hipersonik araştırmasıyla bağlantılı gizli bilgileri ülke dışına aktardığından şüphelenildiğini söyledi.

Kaynak Dr Skiplyuk'un geçen ay gözaltına alınan Anatoly Maslov ile 'aynı suçlamalarla' karşı karşıya olduğunu da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

DAVAYI FSB YÜRÜTECEK

Aynı haberlerde davanın Rusya'nın güvenlik servisi olan FSB tarafından yürütüleceği bilgisinin altı çizildi.

Söz konusu füze, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından övülen yeni nesil Rus silah teknolojisinin bir parçası.

Putin, 2018'de yaptığı konuşmasında hipersonik füzelerin bin kilometre menzilde denizde ve karadaki hedefleri vurabildiğini açıklamıştı.

Füzeyi 'Durdurulamaz' ve 'yenilmez' olarak tanımlayan Putin yeni silahları ile dünyanın neredeyse her noktasını vurabilecekleri ve ABD yapımı bir füze kalkanından kurtulabilecekleri konusunda ısrarlı.

HİPERSONİK FÜZE NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Hipersonik terimi ilk olarak Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde görev yapan Hsue-shen Tsien adında bir aerodinamik mühendisi tarafından 1946 senesinde kullanılmış ve bu tarihten itibaren literatüre girmiştir (Lele, 2019: 48). Kelime anlamı itibariyle “hipersonik”, herhangi bir objenin sesten beş kat daha hızlı hareket edebildiğini gösteren Mach 5 limitinin aşılması durumunu tanımlamaktadır.

Hız ve yüksek manevra yeteneği gibi özellikleriyle hipersonik füzeler, devletler arasındaki askerî güç dengesini önemli şekilde etkileyebilecek silahlardır. Savunma ve güvenlik eksenli olarak öngörülemezlik riskini arttırmalarından dolayı hipersonik füzelerin stratejik sonuçlar doğurması azımsanmaması gereken bir ihtimaldir. Ses hızının 10 katına kadar çıkabilen hipersonik füzeler, 20 bin metre irtifaya kadar yükselebiliyor.

Haberin Devamı