Dünya Rusya'nın 'beyin yıkama merkezleri'ne tepki

Rusya'nın 'beyin yıkama merkezleri'ne tepki

Paylaş
Rusya'nın 'beyin yıkama merkezleri'ne tepki

Ukrayna işgalinde çok ağır kayıplar veren Rus ordusunun, açığı kapatmak için çocukları orduya kaydetmeye başladığı bildirildi. Daha önce de emekli askerleri göreve çağıran Kremlin'in bu operasyon için 'vatansever kulüpleri' kullandığı ortaya çıktı.

İnsan hakları yetkililerine göre, Kremlin doğu Ukrayna'daki asker sayısını artırmak için çocukları askere almaya başladı. Savaşta şimdiye kadar öldürülen, yaralanan veya esir alınan tahmini 30 bin askerin yerini almak için Moskova'nın gençlik kulüplerindeki çocukları askere aldığı bildirildi. Rus medyası geçtiğimiz günlerde Ukrayna ordusunun giderek daha fazla tankı yok etmesinin ardından, Kremlin'in emeklilik çağına gelmiş eski askerleri ve gönüllüleri Çelyabinsk ve Tyumen'deki orduya katılmaya çağırdığını bildirdi.

Haberin Devamı

İngiliz The Times'ın haberine göre şimdiden, yaşları 60'ı bulan ve çoğunluğu Moskova dışından yaklaşık 60 bin yedek asker savaşa çağrıldı. Daha fazla tank komutanı, keskin nişancı ve mühendis bulabilmek için umutsuz çarelere başvuran Kremlin'in bu hamlesi dış basın tarafından 'dedelerden kurulu ordu' başlıklarıyla görülmüştü.

'ÇOCUK ASKER'LERE SORUŞTURMA ÇAĞRISI

2014'te Luhansk ve Donetsk'in işgalin ardından 'ülke kültürünü tanıtma' kampanyasının bir parçası olarak 'vatansever kulüpler' kuruldu. Haberler, Ukrayna'nın şehirlerini savunabilmeleri için gönüllü sivillere silah eğitimi vermek zorunda kalmasıyla ortaya çıktı. Eğitim, yakın savunma taktikleri, silah kullanımı, askeri taktikler ve ilk yardımı içeriyor.

Haberin Devamı

Dün Ukraynalı yetkililer, Birleşmiş Milletler'i Rusya'nın 'çocuk asker' kullandığı iddiasını soruşturmaya çağırdı. İnsan hakları örgütlerine göre, çocuklar askeri eğitimden geçiyor ve cepheye gönderiliyor. Bazıları çoktan cephe hattına yollanmış ve çatışmalarda hayatını kaybetmiş dahi olabilir. Haberler ayrıca, savaş bölgelerine konuşlandırılmaması gereken Rus askeri öğrencilerine ait rozetlerin ve nişanların Ukrayna'daki savaş alanlarında bulunduğunu ileri sürdü.

'HEM YASALARI HEM GELENEKLERİ İHLAL EDİYOR'

Ukrayna parlamentosunun insan hakları komiseri Lyudmyla Denisova şunları söyledi:

“İşgal bölgelerindeki [Luhansk ve Donetsk] sözde vatansever kulüplere katılan çocukları, yasadışı silah oluşumları düzeyine kadar seferber ediyorlar. Bu çocuklara askeri eğitim veriliyor ve aralarında Ukrayna'da ölenler de oldu. Şimdi geçici olarak işgal edilen bölgelerdeki çocuklar da dahil olmak üzere tüm sivillerin orduya katılımını teşvik ediyorlar. Rusya Federasyonu, bunu yaparken, sivillerin korunmasına ilişkin 1949 Cenevre Sözleşmesi'nin öngördüğü savaş yasalarını, geleneklerini ve çocuk haklarını ihlal etti. Çocukların orduya alınması uluslararası hukukun ihlalidir."

Rusya'nın 'vatansever kulüpleri', kampanyacılar tarafından 'beyin yıkama merkezleri' olarak tanımlandı. Program, Rusya'nın Luhansk ve Donetsk'i işgalinden sonraki yıl olan 2015'te başladı. Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın 20 bin kaybına karşın 2 bin 500 ila 3 bin Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini, 10 bin askerin de yaralandığını açıkladı ve "Yaralılarımızın ne kadarının hayatını kaybedeceğini bilmemiz şu anda mümkün değil" dedi.

Haberin Devamı