Dünya Rusya’nın hamlelerinden sonra ABD İHA’sı Karadeniz’de!

Rusya’nın hamlelerinden sonra ABD İHA’sı Karadeniz’de!

Paylaş
Rusya’nın hamlelerinden sonra ABD İHA’sı Karadeniz’de!

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim her geçen gün artarak devam ederken ABD’den dikkat çeken bir hamle geldi. Uçuşların canlı izlendiği Flightradar24 sitesi, İtalya’nın Sicilya adasından havalanan RQ-4B Global Hawk model insansız hava aracı (İHA), Karadeniz üzerinde ilginç hareketler yapmaya başladı.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş 1 yılı aşkın süredir hız kesmeden devam ediyor. Sürpriz şekilde Ukrayna’ya saldırarak hızlı bir galibiyet peşindeki Rusya’nın planları, Ukraynalı askerlerin direnişi ile bozuldu.

Haberin Devamı

Rus tarafının başlangıçta ele geçirdiği bölgeler, Ukrayna tarafından yeniden alınmaya başlansa da Kremlin’in Wagner’i öne sürmesi ile sahadaki üstünlüğü Rus tarafı tekrar ele geçirmeyi başardı.

YETKİLİ İSİM SÜRE VERDİ!

Litvanya askeri istihbarat şefi Elegijus Paulavicius yaptığı açıklamada, "Rusya'nın şu anda sahip olduğu kaynaklar, savaşı mevcut yoğunlukta iki yıl boyunca sürdürmek için yeterli olacaktır. Rusya'nın savaşı ne kadar sürdürebileceği, İran ve Kuzey Kore gibi devletlerin desteğine de bağlı" dedi.

Paulavicius ayrıca, Rusya'nın kamu kaynaklarını ordusunu finanse etmek için kullandığı için yaptırımların Rus ordusuna zarar vermediğini söyledi.

KİEV BELEDİYE BAŞKANI’NDAN AÇIKLAMA

Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko resmi Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, “Başkentin Holosiiv semtinde patlamalar oldu. Füze saldırısı nedeniyle şu anda tüketicilerin yaklaşık yüzde 15'i elektriksiz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Klitschko daha sonra yaptığı paylaşımda ise Kiev’in Svyatoshyn bölgesindeki bir binanın hedef alındığını, binanın önündeki araçların yandığını duyurarak, “Hava saldırısı alarmı devam ediyor. Sığınaklarda kalın. Füze saldırısından sonra elektrik kesintileri nedeniyle başkentteki tüketicilerinin yüzde 40'ı şu anda ısınma hizmeti alamıyor” bilgisini paylaştı.

'NÜKLEER SALDIRI GERÇEKLEŞTİ, SIĞINAKLARA KOŞUN'

Rus işgalcilere karşı direnen Ukrayna'da bunlar yaşanırken, Rusya topraklarında da hava sirenleri çaldı. Başkent Moskova'da yayın yapan televizyon ve radyo istasyonları, perşembe günü hava saldırısı alarmı verdi.

Televizyonun ekranında aniden "Herkes saklansın" mesajı belirdi. Videonun devamında Moskova sakinlerine sığınaklara koşmalaraı ve gaz maskeleri kullanmaları önerildi:

"Nükleer saldırı gerçekleşti, lütfen sığınaklara gidin ve kalsiyum iyodid ilaçlarınızı alın."

Dakikalar içinde paniğe yol açan uyarının bir siber saldırı sonucu gerçekleştiği anlaşıldı. BBC Rusça, benzer bir skandalın birkaç saat önce doğudaki Yekaterinburg şehrinde de korkuyu körüklediğini yazdı.

KARADENİZ’DE DİKKAT ÇEKEN UÇUŞ

Aynı gün Karadeniz semalarında ise sıra dışı bir uçuş kaydedildi. ABD ordusuna ait bir RQ-4B Global Hawk, Sinop ve Sivastopol arasında garip manevralar yaptı. Uçuş takip sistemi Flightradar24'e yansıyan manevralarda, Amerikan insansız hava aracının Karadeniz'in tam ortasında defalarca doğu-batı yönünde seyrettiği görüldü.

Haberin Devamı

Bugün aynı insansız uçak sabah saatlerinde İtalya'nın güneyindeki Sicilya Adası'ndan havalanıp doğuya yöneldi. Yunanistan'ın üstünden geçip Kuzey Ege'ye ulaşan RQ-4B Global Hawk, sabah saatlerinde Flightradar24'te canlı olarak en fazla takip edilen araçtı ve Bulgaristan hava sahasına girdi.

36 saat havada kalabilen ve 25 bin kilometre menzili bulunan gözetleme uçağı RQ-4B Global Hawk'un bugün tekrar Karadeniz'de uçup uçmayacağı merak ediliyor. İnsansız uçak, 20 bin metre irtifaya çıkabiliyor.

ABD'nin yanı sıra halihazırda Güney Kore, Japonya ve NATO söz konusu insansız uçağa sahip.

Rusya'nın Ukrayna işgali, aylardır doğudaki Donbas'ta yer alan Bakhmut'taki çatışmada kilitlenmiş durumda. Rus paralı asker grubu Wagner, kilit şehir Bakhmut'ta binlerce kayıp vermesine rağmen adım adım ilerledi ancak henüz kentin kontrolünü ele geçiremedi.

Haberin Devamı