Dünya Rusya'ya yaptırımlar vız geldi! 93 milyar euroluk ticaret

Rusya'ya yaptırımlar vız geldi! 93 milyar euroluk ticaret

Paylaş
Rusya'ya yaptırımlar vız geldi! 93 milyar euroluk ticaret

24 Şubat’ta Ukrayna’ya işgal girişiminde bulunan Rusya’ya karşı başta AB ve ABD olmak üzere birçok ülke ambargo uygulayacağını açıklamıştı. Buna rağmen Rusya, savaşın ilk 100 gününde fosil yakıt ticaretinden 93 milyar Euro kazandı. Yakıtın yüzde 61’ini AB aldı.

Rusya 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal girişimine başlamıştı. Bu duruma tepki olarak ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Rusya’ya ambargo uygulayacaklarını açıklamıştı. Ancak özellikle doğalgaz konusunda Rusya’ya bağımlı olan birçok Avrupa ülkesinin bu ambargoyu nasıl uygulayacağı merak konusu olmuştu.

Haberin Devamı

93 MİLYAR EURO KAZANDI

Finlandiya merkezli bağımsız Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi’nin (CREA) raporu, ambargonun uygulanamadığını ortaya koydu. Rapora göre; Rusya, Ukrayna savaşının ilk 100 gününde fosil yakıt (kömür, petrol ve doğalgaz) ticaretinden 93 milyar euro kazandı!

AB’DEN 57 MİLYAR EURO

Bu yakıtın yüzde 61’i AB ülkelerine gitti. AB, geçen yıla göre yakıtı yüzde 60 daha yüksek fiyata satın aldı. Bu da, alınan miktar düşse de ödenen bedelin artmasına yol açtı. AB, 100 günde Rusya’ya yakıt için 57 milyar Euro ödedi. Rusya’dan en çok yakıt alan ülke 12.6 milyar Euro ile Çin oldu. Çin’i sırasıyla Almanya, İtalya, Hollanda ve Türkiye takip etti.

Çin, Suudi Arabistan, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa yakıt alım miktarını geçen yıla oranla artırdı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin “Batı’nın Rus enerjisinden vazgeçmesi gelecek birkaç yıl içinde mümkün değil” dedi.

Haberin Devamı