Dünya Sadece 100 sığınmacı Finlandiya'yı korkuttu

Sadece 100 sığınmacı Finlandiya'yı korkuttu

Paylaş
Sadece 100 sığınmacı Finlandiya'yı korkuttu

Finlandiya, Rusya sınırından 100’ün üzerinde düzensiz sığınmacının ülke kapısına gelmesi sonrası kapılarını kapattı!

Finlandiya’nın Rusya ile 1340 kilometrelik ortak bir sınırı bulunuyor. Aralarında dokuz ortak sınır kapısı var. İki ülke arasındaki en işlek sınır geçişleri, Finlandiya’nın güneydoğusundaki dört gümrük kapısında yaşanıyor. Bu kapıları her gün 3 bin kişi kullanıyor. Ancak Finlandiya, bu dört geçişi dün erken saatlerde kapattı. Finlandiya Sınır Muhafızları’ndan Yüzbaşı Jussi Vainikka, kapatma kararının gerekçesi için “Pazartesi günü 39 ve çarşamba günü 75 sığınmacı sayısına ulaştık. Dün oldukça sakindi ama bugün yine 100’ün üzerinde düzensiz göçmen Finlandiya’nın güneydoğu bölgesine geldi” diyerek açıkladı. Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra ve Niirala sınır noktalarına yerel saatle gece yarısından itibaren bariyerler kuruldu.

Haberin Devamı

Finlandiya sınır muhafızlarının açıklamasına göre her gün Irak, Yemen, Somali ve Suriye gibi ülkelerden çok sayıda sığınmacı Rusya üzerinden ülkeye geliyor.

‘ÜZERİMİZE PUTİN SALIYOR’

Fin Başbakan Petteri Orpo, ülkesine yönelik sığınmacı akınını engellemek için hükümetin bu kararı aldığını açıkladı. Finlandiya, sığınmacıları Rusya Devlet Başkanı Putin’in kasıtlı olarak sınıra gönderdiğini iddia ediyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Finlandiya bu yıl NATO’ya katılmıştı. Finlandiya, NATO üyesi olduğu ve ABD ile savunma işbirliğini artırma kararı aldığı için Putin’in tepki olarak sığınmacı sorunu yarattığını öne sürüyor. Kremlin yönetimi bu iddiaları reddetti ve Finlandiya’yı sınır kapatarak büyük bir hata yaptığı konusunda uyardı. Finlandiya’nın kararı sonrası eylemler düzenlendi. Eylemciler ellerinde “Demir Perde 2023” yazılı pankartlar taşıdı.

Haberin Devamı

Rus kökenliler, dün başkent Helsinki’deki Finlandiya parlamento binası önünde toplandı.