DünyaSağ kolunu görevden aldı

Sağ kolunu görevden aldı

Paylaş
Sağ kolunu görevden aldı

Rusya Devlet Başkanı Putin, en yakın müttefiki olarak tanınan Savunma Bakanı Şoygu’yu görevden aldı. 2 yılı aşkın süredir devam eden Ukrayna savaşı nedeniyle tepki gören Şoygu, kağıt üstünde daha yüksek bir göreve getirilirken savaştan eli çektirilmiş oldu.

Rusya 24 Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal girişimini başlattığında kısa sürede sonuç almayı bekliyordu. Ancak Ukrayna’nın direnişi ve özellikle NATO üyesi ülkelerden aldığı yardım sayesinde savaş 2 yılı aşkın süredir devam ediyor. Bu nedenle Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu eleştiri oklarının hedefi olmuştu. Hatta paralı asker grubu Wagner’in sonradan öldürülen lideri Yevgeni Prigojin, Şoygu’ya karşı isyan başlatmıştı. 12 yılla Rusya’nın en uzun süre görev yapan bakanı olan Şoygu dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından görevden alındı.

Haberin Devamı

SAVAŞ EKONOMİDEN BAĞIMSIZ DEĞİL

Yerine Başbakan Yardımcısı ve ekonomist Andrey Belousov atandı. Şoygu ise Rusya Güvenlik Konseyi’nin başına getirildi. Böylece Putin, Şoygu’yu kağıt üzerinde daha yüksek bir konuma getirerek itibarını kurtardı. Fakat Ukrayna savaşı ile ilişiğini kesti. Savaş nedeniyle aldığı eleştirilerin yanı sıra Savunma Bakan Yardımcısı Timur İvanov’un rüşvet aldığı şüphesiyle gözaltına alınması da düşünüldüğünde Şoygu’nun görevden alınması sürpriz olarak değerlendirilmedi. Şoygu’nun yerine bir ekonomistin getirilmesi Putin’in Ukrayna savaşını ekonomiden bağımsız düşünmek istememesi olarak yorumlandı.