Dünya Şanghay'da kafes kabusu: Vakaların görüldüğü evlere...

Şanghay'da kafes kabusu: Vakaların görüldüğü evlere...

Paylaş
Şanghay'da kafes kabusu: Vakaların görüldüğü evlere...

Çin’in Şanghay kentinden pandeminin başındaki Vuhan’ı aratmayan görüntüler geliyor. Vakalar ve can kaybının önlenemediği Şanghay’da bu kez evlerin önüne metal bariyerler çekiliyor, Pekin’de ise panik alışverişine çıkanlar marketleri boşalttı.

Çin’in 28 Mart’tan bu yana karantina altında olan 26 milyon nüfuslu Şanghay kentinde sıfır vaka politikasındaki önlemler her geçen gün sertleşiyor. Kıtlık isyanı çıkınca kısıtlamaları hafifletme sözü veren yetkililer, daha sıkı yöntemlere başvurdu. Sokağa çıkmanın yasak olduğu kentte bazı sokaklarda evlerin önüne metal bariyerler çekildi, sokaklar da kapatıldı. İnsanlar adeta dev bir kafesin içine hapsedildi.

Haberin Devamı

Evlerin, hükümet talimatıyla 2’şer metrelik ‘kafese’ alındığı açıklandı. Ancak tüm bu önlemler COVID-19 varyantı Omicron’un yayılmasını önlemeye yetmiyor. Şanghay’da dün 51 can kaybı bildirildi. Günlük vaka sayısı da 19 bin 657.

NE SAKLIYORLAR?

Dünya maske ve mesafe kuralını geride bırakırken Çin’de yaşananlar, “Bilinmeyen başka bir tehlike mi var?”, “Çin dünyadan ne saklıyor?” gibi endişeli sorulara yol açıyor. Zira Çin, pandeminin başında dünyayı doğru bilgilendirmemekle suçlanmıştı. Başkent Pekin’de de son üç günde yerel kaynaklı 41 vaka görülmesinin ardından kitlesel testler yapılmaya başlandı.

Bu durum kaos doğurdu. Karantina korkusu yaşayanlar soluğu marketlerde aldı. Panik alışverişi nedeniyle pirinç, yağ, yumurta et ve un gibi temel gıda ürünlerinin olduğu raflar boşaldı. Pandeminin sıfır noktası kabul edilen Vuhan kentinde 2020’de 76 gün kesintisiz karantina uygulanmıştı.

Haberin Devamı

Pekin’de vakaların çoğu Chaoyang semtinde görüldü. 3.5 milyon nüfuslu semtin tamamına pazartesi, salı ve cuma olmak üzere üç tur nükleik test yapılacak.