Dünya Satrançta fantezi oyuncaklı skandal

Satrançta fantezi oyuncaklı skandal

Paylaş
Satrançta fantezi oyuncaklı skandal

Dünya, satrançtaki "fantezi oyuncaklı hile" tartışmasıyla çalkalanıyor. Hans Niemann, Norveçli Dünya Satranç Şampiyonu Magnus Carlsen’i titreşimli anal oyuncak sayesinde yenmekle suçlanıyor.

ABD’li Hans Niemann (19), Norveçli rekortmen şampiyon Magnus Carlsen’i (31) Sinquefield Kupası’nda mağlup etti. Carlsen de Niemann’a karşı tek bir hamle yaptıktan sonra şaşırtıcı bir kararla oyundan çekildi. Carlsen, açıklamasını turnuva bitince yapacağını söyledi ve akıllarda soru işaretleri bıraktı. Daha önce internet üzerinden katıldığı satranç yarışlarında hile yaptığı bilinen Niemann’ın galibiyeti tartışma konusu oldu. Nitekim Niemann’ın koçu Maxim Dlugy de satranç sitesi ‘chess.com’da sahtekarlık yaptığı gerekçesiyle 2017’den bu yana yasaklı. İnternet dedektifleri, Niemann’ın yarıştaki hareketleri ve hamlelerini inceledi. Niemann’ın bu maçta titreşimli anal fantezi oyuncağı kullandığı öne sürüldü.

Haberin Devamı

ÖNLEM ALINDI YENİLDİ

Niemann’ın hamlelerine titreşimli bu oyuncak yardımıyla karar verdi. İddiaya göre canlı yayınlanan maçı Niemann’ın tanıdığı biri izliyor. Pozisyonu bilgisayardaki özel programla analiz ettiriyor ve telefon uygulamasından Niemann’a titreşim gönderiyor. Bu titreşimlerle Niemann, hangi taşı nereye oynatması gerektiğini anlıyor. Ancak yetkililer Niemann’ın üzerinde bir şey bulunmadığını söylüyor.

Öte yandan Niemann da bu turnuvada ilk üç maçtan ikisini kazanabildi. Diğer altı maçta berabere kaldı ya da yenildi. Oyun yayınlarına 15 dakika gecikme getirilmesi ve radyo frekansları için fazladan taramalar eklenmesi gibi güvenlik önlemlerinin artırılmasından sonra yenilmesi iddiaları körükledi.

Haberin Devamı