Dünya Savaş çılgınlığı

Savaş çılgınlığı

Paylaş
Savaş çılgınlığı

Şam konsolosluğunu vuran İsrail’e, yüzlerce İHA ve füzeyle misilleme yapan İran’dan “Mesele kapandı. İsrail yeni bir hata yaparsa yanıtı çok daha sert olacak” açıklaması geldi. İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz ise “İran’a uygun şekilde ve zamanda bunun bedelini ödeteceğiz” dedi. ABD, İsrail’e savunma desteği verirken askeri karşılık seçeneğine karşı.

İsrail, Gazze’ye 7 Ekim 2023’te başlattığı saldırılar ile bölgedeki bazı Müslüman ülkelerin tepkisini çekmişti. İran destekli Hizbullah ve Hussiler, İsrail’i doğrudan ve dolaylı olarak hedef alıyordu. 1 Nisan’da İsrail’in, İran’ın Suriye’nin başkenti Şam’daki konsolosluk binasını vurması ile gerilim zirveye çıkmıştı. İran, önceki gün İrail’e insansız hava araçları (İHA) ve füzeler ile misilleme saldırısı düzenlemişti. İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, 185 İHA ve 146 füze ile gerçekleştirdikleri saldırıda hedeflerin başarıyla vurulduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

‘YÜZDE 99 ENGELLENDİ’

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Avichay Adraee ise İran tarafından yapılan saldırıların yüzde 99’unun engellendiğini duyurdu. Adrea, “Beerşeba kentinin doğusundaki Nevatim Hava Üssü’nde altyapı küçük çaplı hasar aldı” diye konuştu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise “Durdurduk, engelledik, birlikte kazanacağız” ifadelerini kullandı. ABD Başkanı Joe Biden de “İsrail’in savunmasını desteklemek üzere, ABD ordusu geçen hafta bölgeye uçaklar ve balistik füze savunma destroyerleri sevk etti. İsrail’in İHA ve füzelerin neredeyse tamamını düşürmesine yardımcı olduk” dedi.

‘MESELE SONUÇLANDI ABD UZAK DURMALI’

İran’ın BM Daimi Temsilciliği’nden yapılan açıklamada, “İran’ın BM Şartı’nın meşru savunmaya ilişkin 51. maddesine dayanarak gerçekleştirdiği askeri harekât, Siyonist rejimin Şam’daki diplomatik tesislerimize yönelik saldırısına bir cevap” ifadeleri yer aldı. Açıklamada, “Mesele sonuçlanmış sayılabilir. Ancak İsrail rejiminin yeni bir hata yapması halinde İran’ın yanıtı çok daha sert olacaktır. Bu, İran ile haydut İsrail rejimi arasında ABD’nin uzak durması gereken bir çatışmadır” denildi

Haberin Devamı

İRAN DIŞİŞLERİ ELÇİLERİ ÇAĞIRDI

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Hollanda ve Belçika Dışişleri Bakanları ile telefon görüşmesi yaptı. Abdullahiyan, “Görüşmelerede İsrail rejiminin İran Konsolosluğunu hedef almasını ve uluslararası sözleşmeleri ihlal etmesini ele aldık” dedi. İranlı bakan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile de bir görüşme yapıldığını söyledi. İngiltere, Fransa ve Almanya büyükelçileri de konuya ilişkin İran Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

‘SAVUNMAYA VARIZ SALDIRIDA YOKUZ’

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, İsrail’in güvenliği için verdikleri desteğin “demir gibi sağlam” olduğunu söyledi. Harris, “Savunmada İsrail halkının yanındayız” dedi. ABD basınında yer alan iddiaya göre, ABD Başkanı Joe Biden, telefonla görüştüğü İsrail Başbakanı Netanyahu’ya İran’a yapılacak herhangi bir karşı saldırıya müdahil olmayacaklarını söyledi. Biden ve ABD Dışişleri saldırıya askeri karşılığın masada olmadığını, diplomatik yanıt verileceğini belirtti. G7 liderleri ‘diplomatik karşılık’ı görüşecek.

Haberin Devamı

BM’DEN İTİDAL ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres yaptığı açıklamada İran’ın saldırısını kınayarak, “Bölge çapında yıkıcı gerginlik tehlikesinden endişe duyuyoruz. Taraflara itidal çağrısı yapıyorum” dedi.

FİLİSTİN MEYDANI’NDA KUTLAMA

İran’ın önceki gün İsrail’e yönelik düzenlediği saldırı başkent Tahran’daki Filistin Meydanı’nda toplanan yüzlerce kişi tarafından sevinç gösterileri ile kutlandı. Filistin bayrakları da taşıyan grup, “Kahrolsun ABD” ve “Kahrolsun İsrail” sloganları attı.

DEMİR KUBBE SAVUNDU

İran’ın yolladığı yüzlerce İHA ve füzenin büyük çoğunluğu bölgedeki ABD üslerinden yapılan müdahaleler ile vuruldu. İsrail’e ulaşanlar için ise ‘Demir Kubbe’ olarak bilinen hava savunma sistemi devreye girdi. ABD’nin finansal desteği ile kurulan Demir Kubbe, radar ve kamera sistemleri ile tespit ettiği hava saldırıları için devreye giriyor. Menzili 4 ila 7 kilometre arasında olan hava savunma sisteminin yaklaşan 10 füzeden 8’ini imha edebildiğini belirtiliyor

Haberin Devamı

TÜRKİYE DEVREDE

İran’ın İsrail’e düzenlediği saldırının ardından dün Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ile telefonda görüştü. İki bakan karşılıklı olarak, İran-İsrail geriliminin daha fazla artmaması gerektiğini belirtti. Bakan Fidan, İranlı mevkİidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile de telefon görüşmesi yaptı. Fidan, Türkiye’nin, gerilim artıracak hamlelerin sona ermesini arzu ettiğini söyledi. Abdullahiyan ise misillemenin sona erdiğini ancak İsrail’in saldırması halinde daha sert karşılık vereceklerini belirtti.

REİSİ: PİŞMAN EDİCİ YANITIMIZ OLUR

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İsrail’e düzenlenen saldırıların ardından yaptığı açıklamada, “Siyonist İsrail rejimi ve destekçileri İran’a karşı pervasızca hareket ederlerse, daha güçlü karşılık veririz” dedi. Reisi, “Ülkemizin çıkarlarına yönelik her türlü macera arayışına cevabımız pişman edici olacaktır. Siyonist İsrail rejiminin destekçileri, bu rejimi körü körüne desteklemeyi bıraksınlar” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

SAVAŞ KABİNESİ

ABD basınındaki iddiaya göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, önceki akşam savaş kabinesi ile yaptığı toplantıda İran’a acil misilleme kararı aldı. Ancak, ABD Başkanı Biden’le telefon görüşmesinin ardından, İran saldırısının büyük hasar yaratmamasının da etkisiyle misillemeden vazgeçti. İsrail Savaş Kabinesi dün de bir araya geldi. Kabine üyesi Benny Gantz “İran’a uygun şekilde ve zamanda bunun bedelini ödeteceğiz” dedi.

UÇAK SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ

İran’ın İsrail’e yönelik hava saldırılarının ardından ülkenin hava sahasını tüm ticari uçuşlara kapattı. Bunun üzerine Türkiye’den ve farklı ülkelerden İran’a giden birçok yolcu uçağı geri dönmek ya da farklı ülkelerdeki havalimanlarına yönelmek zorunda kaldı. Türk Hava Yolları (THY) ile Pegasus Havayolları ve İran’a yapılacak uçuşları iptal etti. THY’nin Tahran seferini yapan bir yolcu uçağı ise iniş yapmayarak İran’dan geri döndü. İran, İsrail misillemesine karşı önlem olarak Tahran İmam Humeyni ve Mehrabad havaalanlarındaki tüm uçuşları askıya aldı.