Dünya Savaşa dönüş

Savaşa dönüş

Paylaş
Savaşa dönüş

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara verilen 7 günlük ara dün sona erdi. Sürenin sona ermesiyle birlikte İsrail’in bombardımanı tekrar başladı. Saldırılarda 109 Gazzeli ölürken İsrail daha önce ‘güvenli bölge’ olarak duyurduğu Han Yunus’u ‘savaş bölgesi’ ilan etti.

İsrail ile Hamas arasında yaşanan çatışmalara verilen 4 günlük ara, her gün yapılan pazarlıklarla toplam 3 gün daha uzatılmıştı. Ancak toplam 7 günlük insani ara dün yerel saatle 07.00’de sona erdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas’ın söz verdiği gibi tüm kadın rehineleri serbest bırakmadığı ve roket saldırısında bulunduğu için ateşkese son verildiğini öne sürdü. Hamas da İsrail’in mahkumları serbest bırakmayı kabul etmediğini iddia etti. İnsani ara sırasında Hamas 110 esiri, İsrail ise 240 Filistinli mahkumu serbest bırakmıştı. Ateşkesin sona ermesiyle birlikte çatışmalar yeniden başladı. Hamas, İsrail’e karadan füze atarken İsrail de hava operasyonuyla Gazze’ye roket yağdırdı.

Haberin Devamı

YARDIMLAR DURDURULDU

Ateşkesten önce İsrail, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yaşayanlara güneye gitmeleri çağrısında bulunmuştu. Yüzbinlerce Gazzeli güneydeki Han Yunus’a sığınmıştı. İsrail dün Han Yunus’u ‘savaş bölgesi’ ilan etti ve bölgede bulunanlara Mısır sınırındaki Refah’a gitmeleri çağrısında bulundu. Ardından da bölgeye bomba yağdırdı. Filistin Sağlık Bakanlığı, ateşkesten sonra başlayan çatışmaların ilk gününde 109 Gazzelinin öldüğünü açıkladı. Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye yardım taşıyan TIR’ların geçişi de çatışmaların başlamasıyla birlikte durdu. Bu arada Katar, ateşkesin yeniden başlaması amacıyla İsrail ve Filistin arasında görüşmelerin devam ettiğini duyurdu.

‘FELAKET’

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres “Gazze’de askeri operasyonların yeniden başlamasından derin üzüntü duyuyorum” açıklaması yaptı. BM İnsan Hakları Şefi Volker Turk ise çatışmaların yeniden başlamasını ‘felaket’ olarak nitelendirdi. Turk “İsrailli siyasi ve askeri liderlerin askeri saldırıyı genişletmeyi ve yoğunlaştırmayı planladıklarını gösteren son yorumları çok rahatsız edici. Durum kriz noktasının ötesine geçmiş durumda” dedi. Turk, şiddetin derhal sona erdirilmesi, kalan tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması, nüfusun yoğun olduğu bölgelerde patlayıcıların kullanımının durdurulması çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

ŞİDDETE KARIŞANA VİZE YASAĞI

Önceki gün hem Filistin hem İsrail’e giden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’in başkenti Tel Aviv’de gerçekleştirdiği basın toplantısında “İsrail’in kendisini nasıl savunduğu önemli. İsrail’in uluslararası insancıl hukuka ve savaş yasalarına uygun hareket etmesi zorunludur” dedi. Blinken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya ABD’nin işgal altındaki Batı Şeria’da Filistinlilere karşı şiddet olaylarına karışan İsrailli yerleşimcilere vize yasağı getirmeye hazırlandığını söyledi. 7 Ekim’den bu yana Batı Şeria’da 240 Filistinli öldürüldü.