Dünya Selfie’ler yeme bozukluğunu tetikliyor

Selfie’ler yeme bozukluğunu tetikliyor

Paylaş
Selfie’ler yeme bozukluğunu tetikliyor

Bilim dergisi PLOS One’da yayınlanan bir araştırma, selfie’lerin (özçekim) insan psikolojisindeki etkisini ortaya koydu.

İngiltere’deki araştırmacılar spor kıyafetler giymiş 10 gönüllü kadın modelin fotoğraflarını 272 kişiye gösterdi. Bu fotoğrafların kilo ve çekicilik açısından 1 ila 100 arasında puanlanması istendi. Hem çok zayıf hem de fazla kilolu modeller vardı. Özçekimler, uzaktan çekilen karelere göre daha çekici bulunmadı. Ancak özçekimler modellerin olduklarından daha ince algılanmasına yol açtı. Uzmanlar, özçekimlerde kadınların normalden daha zayıf göründüğünü belirledi.

Haberin Devamı

ALGIYI BOZUYOR

Yeme bozukluğu geliştirmeye yatkın olanların, kadınların özçekim pozlarını daha çekici buldukları anlaşıldı. Zira, fotoğrafları daha ince bir görünümle ilişkilendirdikleri için böyle algılıyorlar. Araştırmacılar, sosyal medyada insanların özçekimlerine bakmanın, yeme bozukluğu semptomları daha yüksek olan kişiler için diğer fotoğraflardan daha zararlı olabileceğine dikkat çekti. Çalışma, sosyal medya kullanımı ile beden memnuniyeti arasındaki potansiyel bağlantıya ışık tuttu.