Dünya Sırrıyla öldü

Sırrıyla öldü

Paylaş
Sırrıyla öldü

Eski Amerikan futbolcusu OJ Simpson, kendisine prostat kanseri teşhisi konulmasından 2 ay sonra 76 yaşında öldü. Amerikan futbolunun efsane isimlerinden olan OJ Simpson, eski eşi Nicole Brown ve onun arkadaşı Ron Goldman’ı öldürdüğü gerekçesiyle yargılanıp beraat etmişti. Ancak toplum vicdanında aklanamamış, cinayetleri kendisinin işlediğine dair genel kanıyı yıkamamıştı. OJ Simpson’ın aynı zamanda Khloe Kardashian’ın gerçek babası olduğu da iddia ediliyordu.

REKORU KIRILAMADI

Haberin Devamı

Amerikan futbolunun efsane isimlerinden OJ Simpson, bir sezonda 2 bin yardadan fazla koşan ilk futbolcu olmuştu. Simpson’ın maç başına 143.1 yardalık koşu ortalaması rekoru ise halen kırılamadı. Futbolu bıraktıktan sonra oyunculuk yapmaya başladı. 1977’de 30 yaşındayken bir garson olan 18 yaşındaki Nicole Brown ile tanıştı. 1979’da ilk eşinden boşandı. 1985’te Brown ile evlendi. 2 çocukları oldu. Brown evlilik öncesi bir anlaşma imzaladı ve evliyken çalışması yasaklandı. İddiaya göre sık sık şiddet görüyordu. Ancak ekonomik olarak Simpson’a bağımlı olduğu için istismarı polise bildirmiyordu.

‘CİNAYET’ EĞİTİMİ

Toplam 62 istismar olayından 8’inde polise haber verildi ve Simpson 1 kez tutuklandı. 1992’de boşandılar. Fakat Simpson’ın takip ve tacizleri bitmedi. Bu arada Simpson, ‘Frogmen’ adlı bir dizi için pilot bölüm çekti. Dizi için bıçak kullanımı da dahil olmak üzere birçok konuda askeri eğitim aldı. Brown ve Simpson 12 Haziran 1994 akşamı kızları Sydney’in dans resitaline katıldı. Aynı gece Brown ve restoranda garson olan Ron Goldman, genç kadının evinin önünde ölü bulundu. Eve zorla girildiğine dair işaret yoktu. Katil, Brown’ın başını neredeyse vücudundan koparacak kadar kesmişti.

Haberin Devamı

iKONiK AN

Savunmanın karşı kanıt sunamadığı tek delil eldivenlerdi. 15 Haziran’da iddia makamı, Simpson’dan eldivenleri denemesini istedi. Simpson eldivenleri giyerken ‘eline küçük olduğu’ iddiasıyla zorlandı. İddia makamı, futbolcunun ‘oyunculuk yaptığını’ öne sürdü. İddia makamı, eldivenlerin kurbanların kanına bulanmış olmasından dolayı küçüldüğüne inandıklarını belirtti. Söz konusu eldivenleri üreten Aris Isotoner Inc.’in eski başkan yardımcısı Richard Rubin eldivenlerin gerçekten de orijinalinden küçüldüğünü ifade etti. Aynı tipte yeni bir çift eldiven üretildiğinde bunlar Simpson’a uydu.

‘KAYIP’ ÇANTA

Goldman da vücudundan ve boynundan birçok kez bıçaklanmıştı. Goldman’ın sol elinde ekstra büyük bir deri eldiven bulundu. Goldman’ın cinayet sırasında eve geldiği ve katilin tanıkları ortadan kaldırmak için onu öldürdüğü tahmin ediliyordu. Simpson o gece Chicago’ya uçacaktı. Bir limuzin Simpson’ı almak üzere malikanesine gitti. Fakat kapı açılmadı. Bir süre sonra limuzin şoförü, ‘Simpson büyüklüğünde bir karaltının’ eve girdiğini gördü. Simpson birkaç dakika sonra uyuyakaldığını iddia ederek ön kapıyı açtı. Simpson limuzine 4 bavul yükledi. Bunlardan 3’ünü limuzin şoförü taşırken Simpson, sırt çantasına şoförün dokunmasına izin vermedi. Fakat Simpson uçağa 3 bagaj teslim etti. Bir görgü tanığı, Simpson’ın bir çantadaki eşyaları çöpe atarken gördüğünü iddia etti. Simpson’ın cinayet sırasında üzerinde olan kıyafetlerden ve cinayet silahından böyle kurtulduğu öne sürüldü.

Haberin Devamı

OJ Simpson - Kris Kardashian - Robert Kardashian

‘RÜYA TAKIM’ KURDU

Simpson’ın evinin yakınında cinayette kullanılan kanlı eldivenin diğer parçası bulundu. Simpson hakkında arama emri çıkartıldı. Simpson daha sonra ‘Rüya Takım’ olarak anılan avukat ekibini tuttu. Ekipte arkadaşı avukat Robert Kardashian da vardı. Simpson 16-17 Haziran gecelerini Robert Kardashian’ın evinde geçirdi. Daha sonra bu 2 gecede Robert Kardashian’ın eşi sonradan Kris Jenner adını alan Kris Kardashian ile birlikte olduğu, televizyon yıldızı Khloe Kardashian’ın da bu ilişkiden dünyaya geldiği iddia edildi. 17 Haziran’da nihai DNA sonuçlarının gelmesinin ardından Simpson cinayetle suçlandı. Teslim olmayan Simpson, 90 dakikalık takipten sonra yakalandı.

Haberin Devamı

AYAKLANMA ENDİŞESİ

Avukatlar savunmasını DNA örneklerinin hatalı alındığı ve polislerin ırkçılığı üzerine kurdu. Davadaki jüri üyelerinin dokuzu siyah, ikisi beyaz ve biri İspanyol kökenliydi. Simpson’ın suçlu bulunması halinde ırk ayaklanmalarının patlak vermesinden endişe ediliyordu. Tüm Los Angeles polisi 12 saatlik vardiyalara alındı. Kalabalığın isyan çıkarması ihtimaline karşı kararın açıklandığı gün Los Angeles Adliyesi’nin çevresine 100’den fazla polis yerleştirildi. Başkan Bill Clinton’a ülke çapında isyan çıkması durumunda alınacak güvenlik önlemleri konusunda bilgi verildi.

Haberin Devamı

SOYGUNDAN 33 YIL

3 Ekim’de jürinin 4 saatlik görüşmesinin ardından Simpson suçsuz bulundu. Kararın açıklanmasının ardından bir jüri üyesi, Simpson’a siyahların protestolarının sembolü olan yumruk selamı verdi. Simpson toplum vicdanında aklanamadı. Yapılan anketlere göre; siyahlar ‘masum’, beyazlar ise ‘suçlu’ olduğunu düşünüyordu. Medya bunu ‘ırksal uçurum’ olarak adlandırdı. 1997’de kurbanların ailelerinin açtığı davada cinayetlerden ‘sorumlu’ bulundu ve 33.5 milyon dolar tazminat cezası aldı. Fakat bu cezanın çok küçük bir kısmını ödedi. 2001’de evinde uyuşturucu arandı ancak kendisine bir suçlama yapılmadı. 2008’de silahlı soygundan 33 yıl hapis cezası aldı. 9 yıl hapis yattı. Ekim 2017’de şartlı tahliye edildi. Şartlı tahliyesi 2021’de sona erdi. 2 ay önce prostat kanseri teşhisi konulan Simpson, 10 Nisan gecesi evinde hayatını kaybetti.

‘CANLI’ TAKİP

Polise teslim olmayan OJ Simpson, bir araçla kaçtı. Akşam saatlerinde Simpson ile birlikte kayıp olarak aranan araç bulundu. Aracı Simpson’ın arkadaşı Al Cowlings kullanıyordu. Simpson ise aracın arka koltuğundaydı ve başına silah dayamıştı. Bunun üzerine polis geri çekildi ancak aracı saatte 56 kilometre gibi düşük bir hızla takip etti. Kovalamacaya 20 polis aracı daha katıldı. Bu sırada haber helikopterleri de havalandı. 9 helikopter kovalamacayı takip etmeye başladı. O saatlerde NBA finalleri oynanıyordu. Televizyon kanalları maç yayınını keserek takibi canlı yayınlamaya başladı. Ülke çapında 95 milyon kişi bu yayınları izledi. O yılki Super Bowl’u 90 milyon kişi izlemişti. Kovalamaca 90 dakika sonra Simpson’ın annesinin evinde sona erdi.

OJ Simpson’ın aracı böyle kovalanmıştı.

480 milyon dolar zarar

Davada kararın açıklanmasını dünya çapında 100 milyon kişi izledi. Şehirlerarası telefon görüşmesi hacmi yüzde 58, New York Borsası’ndaki işlem hacmi yüzde 41 azaldı. İnsanlar banyo kullanmaktan kaçındıkça su kullanımı azaldı. O kadar çok iş durduruldu ki, karar 480 milyon dolarlık üretim kaybıyla sonuçlandı.

Kadına şiddet yasası çıktı

Davanın Amerikan toplumuna en önemli etkisi 1994’te Kadına Yönelik Şiddet Yasası’nın çıkması oldu. Daha önce ‘aile içinde kalır’ diye görülen kadına yönelik şiddet, artık bir ‘toplum hastalığı’ olarak kabul edildi. Duruşmanın ardından araştırmacılar, aile içi şiddet ihbarları ve tutuklamaların arttığını, daha sert cezalar verildiğini bildirdi.

Yeltsin’in ilk sorusu

Cinayetler ve dava medyada geniş yer buldu. Dava televizyonlarda canlı yayınlandı. Tanıkların hemen hepsi kendi hayranları olan ünlüler haline geldi. Simpson’ın o dönemki sevgilisi Paula Barbieri, Playboy’a kapak oldu. Hatta dönemin Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin, 1995’te ABD Başkanı Bill Clinton ile karşılaştığında ilk sorusu “Sizce OJ yaptı mı?” oldu.

TAZİYE MESAJLARI

OJ Simpson’ın ölümünün ardından futbolcunun yanı sıra kızı olduğu iddia edilen Khloe Kardashian da X’te trend oldu. Birçok kişi, ‘babasını kaybettiği için’ Khloe Kardashian’a sosyal medya üzerinden taziye mesajı gönderdi.