Dünya Skandal başbakan öldü

Skandal başbakan öldü

Paylaş
Skandal başbakan öldü

İtalya’nın skandalları eksik olmayan eski efsanevi başbakanı milyarder Silvio Berlusconi, 86 yaşında lösemiden öldü. Ondan geriye tarihi uzunlukta bir siyasi kariyer ve sansasyonlar kaldı.

İtalya’nın eski başbakanlarından Silvio Berlusconi, Milano’da tedavi gördüğü hastanede 86 yaşında öldü. Kronik lösemi teşhisi konulan Berlusconi, 9 Haziran’da hastaneye kaldırılmıştı. Yakın zaman önce de akciğer enfeksiyonu geçirmiş ve geçen ay taburcu edilmişti. 1994’ten bu yana aktif siyaset yapan Berlusconi, kurucusu olduğu koalisyon hükümetinin ortaklarından Haydi İtalya Partisi’nin (Forza Italia) liderliğini sürdürüyordu. Aktif olarak hükümette bir rolü bulunmasa da ölümünün İtalya siyasetinde istikrarsızlığa yol açması bekleniyor. Berlusconi’nin sağlığı 2016’dan bu yana kötüleşmişti. Açık kalp ameliyatı olmuş, üç yıl önce de COVID-19’a yakalanmıştı.

Haberin Devamı

EN ZENGİN ÜÇÜNCÜ İTALYAN

Dört kez başbakanlık yapan Berlusconi, geçen yıl eylülde İtalya Senatosu’na seçilmişti. Ayrıca yine geçen yıl kendisinden 53 yaş küçük Marta Fascina (33) ile evlenmişti. Çocuklarının isteğiyle nikahsız düğün yapmıştı. 1994-1995, 2001-2005, 2005-2006 ve 2008-2011 dönemlerinde 4 kez başbakanlık yapan Berlusconi, ülkede 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en uzun süre iktidarda kalan lider olmuştu. Siyasette parlamadan önce medya imparatorluğu kuran Berlusconi, aynı zamanda AC Milan takımının da eski başkanlığını yapmış ve iş dünyasında milyarder olmuştu. Servetinin 6.8 milyar dolar olduğu hesaplanan Berlusconi, İtalya’nın en zengin üçüncü insanıydı. İki evlilik yapan Berlusconi’nin servetini, beş çocuğuna bıraktığı düşünülüyor.

Haberin Devamı

Karima El Mahroug, dava sonrası dünya çapında ünlendi

BUNGA BUNGA SEKS PARTİLERİ KARİYERİNE MAL OLDU

Berlusconi, 1994’te başbakan olduktan sonra skandalları eksik olmadı. Mafyayla ilişkili olmakla suçlanan Berlusconi, en büyük çalkantısını 2009’da yaşamıştı. Evinde verdiği ‘bunga bunga’ olarak anılan partilerde fuhuş yapıldığı iddia edildi. Ruby Rubacuori olarak tanınan 17 yaşındaki Faslı dansöz ve hayat kadını Karima El Mahroug’a villasındaki partilerde para verdiği öne sürüldü. Rubacuori, Milano’daki savcılara Berlusconi’nin 20 genç kadınla Afrika usulü dans ettiğini söylemiş ve ‘bunga bunga’ olarak da adlandırılan alem yaptıklarını belirtmişti. O dönemde bunga bunga ifadesi popüler kültürde sıklıkla kullanılıyordu.

 

 

KARISI DA TERK ETTİ

Berlusconi, bu iddiaların ‘komünist’ savcıların işi olduğunu söylüyordu. Öte yandan 1990’da evlendiği ikinci karısı Veronica Lario, 2009’da “küçük yaştaki kızlara düşkün’ olduğu gerekçesiyle boşanma davası açmıştı. Hakkında ‘reşit olmayan biriyle para karşılığında seks yapmak’, ‘görevi kötüye kullanmak’, ‘senatör satın almak’ gibi suçlamalar yapılan Berlusconi, 2012’de vergi kaçakçılığından ilk mahkumiyetini aldı ve siyasetten men edildi. Ayrıca karısından da ayda 1.6 milyon dolar nafaka karşılığında anlaşarak 2012’de boşandı.

Haberin Devamı

1986’da satın aldığı AC Milan kulübünü iflastan kurtardı ve 2018’de satın aldığı Monza kulübünün 2022’de ilk kez Serie A’ya yükselmesini sağladı. Milan kulübünü, 2017’de Çinli bir şirkete 740 milyon Euro karşılığında sattı.

İKİ YILDA AKLANDI

2013’te reşit olmayan bir kızla para karşılığı cinsel ilişkiye girmek ve görevini kötüye kullanmak suçundan yedi yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ömür boyu kamu görevinden men edildi. Ancak iki yıl sonra İtalya’nın en yüksek mahkemesi tarafından beraat kararı verildi. Aynı olayda piyanist Danilo Mariani’ye de yalan söylemesi için rüşvet vermekle suçlanan Berlusconi, bu davadan da 2021’de beraat etmişti. 2018’de siyaset yasağı kalkınca Eylül 2022’deki seçimlerde yeniden aday oldu ve Senato’ya döndü. Bunga Bunga partilerine katılan ve ifşa edenlerden Faslı model Imane Fadil, 2019’da 34 yaşında öldü. Beş ayda çıkan otopsi raporunda, doğal ölüm yazıyordu.

62 YIL SAHNEDEYDİ

  • 1961’de emlak işini kurdu. Milano’da konut yapmaya başladı.
  • 1978’de Finninvest holdingini kurdu. Bu holding üzerinden medya, finans ve yayıncılık faaliyetleri yürüttü. 1986-2017 arasında sahibi olduğu AC Milan da bu holdinge bağlıydı.
  • İtalya’da siyasetin en köklü partilerinin bile silindiği Temiz Eller operasyonu sonrası açılan boşluğu fırsata çevirdi. 1994’te merkez sağ görüşteki Forza Italia (Haydi İtalya) Partisi’ni kurdu. İlk seçimde kazandı.
  • 1996’da yolsuzluk suçlamasıyla hakkındaki ilk dava açıldı ve yanlış hesap yapmaktan 16 ay hapis cezasına çarptırıldı, ancak temyiz mahkemesinde beraat etti.
  • 2001’de sağcı ittifakın genel seçimleri kazanmasının ardından ikinci başbakanlık görevine başladı.
  • 2008’de yine seçim zaferi kazandı ancak 2011’de tüm Euro bölgesini etkileme riski taşıyan mali bir krizin ortasında istifa etti.
  • 2019’da Avrupa Parlamentosu’nda bir koltuk kazandı ve 82 yaşında meclisin en yaşlı milletvekili oldu.
  • 2022’de İtalya cumhurbaşkanı olmak için perde arkasında kampanyalar yürüttü.
  • 2023’te bunga bunga davası, tüm suçlamalardan beraat etmesiyle tamamen kapandı.

‘BÜYÜK KAYIP’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Berlusconi’nin ölümü sonrasında “Şu anda uluslararası arenada onun gibi çok az insan var. Halkımızın büyük dostuydu. Bu sadece İtalya için değil, aynı zamanda dünya siyaseti için de büyük bir kayıptır” dedi.

Haberin Devamı

İSA BENZETMESİ

Berlusconi, iş adamı-siyasetçi kültürünün temsilcisi sayılıyor. ABD eski başkanı Donald Trump gibi siyasete çıkarlarını korumak için girmekle sık sık suçlandı. Ayrıca ülkedeki iktidar ortağı neo-faşist hareketlerden gelen politikacıların kabul edilebilmesinde rol oynadığı söyleniyor. O ise kendisini İsa’ya benzetiyordu, “Siyasetin İsa’sıyım. Kendimi başkaları için feda ediyorum” demişti.