Dünya Skandal karar! ABD, Türk F-35'lerini Yunanistan'a verecek

Skandal karar! ABD, Türk F-35'lerini Yunanistan'a verecek

Paylaş
Skandal karar! ABD, Türk F-35'lerini Yunanistan'a verecek

Doğu Akdeniz krizinde Yunanistan'ın safında yer aldığı bilinen ABD'den Türkiye'ye karşı skandal bir hamle geliyor. ABD'de, Türkiye'nin satın aldığı F-35 jetlerinin Yunanistan'a verilmesi planlanan tasarı Senato'da inceleniyor.

Türkiye karşıtlığıyla tanınan ABD'li Senatör Bob Menendez bir skandala daha imza attı.

Haberin Devamı

Yunanistan'ın 2020 yılında istemeye başladığı F-35'ler için Bob Menendez'den Haziran 2021'de skandal bir tasarı hazırlanmıştı.

Söz konusu ABD-Yunanistan savunma işbirliği tasarısı ABD Senatosu'nda incelenmeye alındı.

'ABD-Yunanistan Savunma ve Parlamentolar Arası Ortaklık 2021' başlıklı yasa tasarısı, ABD savunma bütçe paketine (NDAA) bir değişiklik olarak dahil edildi. Bu gelişme tasarının hızlı oylanmasına zemin hazırlayabilir.

Şimdi savunma bütçesi paketinin Şükran Günü haftasının ardından Senato genel kurulunda oylanması bekleniyor. Bunu, Parlamento ve Senato arasında önceden belirlenmiş müzakere izleyecek ve bu süreç boyunca iki organın kendi versiyonları tek bir nihai metinde birleştirilerek, yasa haline gelecek.

Haberin Devamı

SKANDAL TASARIDA 'YEDİNCİ MADDE'

Tasarıya göre, ABD Kongresi, Yunanistan'ın Rus teçhizatına olan mevcut bağımlılığından kurtulmasına yardım etmenin ABD'nin çıkarına olduğunu düşünüyor. Bu kapsamda 2022-2026 yılları arasında Atina'ya yıllık 25 milyon dolarlık askeri yardım yapılması öngörülüyor.

13 adımlı Atina-Washington savunma işbirliğinin ise 7'nci adımı dikkat çekici. Doğrudan Türkiye'nin satın aldığı F-35'leri içeren kısımda şu ifadeler kullanıldı:

"ABD, F-35 savaş uçaklarının Yunanistan'a satışını, Türkiye'nin Rus S-400 sistemini satın alması nedeniyle programdan çıkarılması sonucu üretilen ancak Türkiye'ye teslim edilmeyen uçakları da içerecek şekilde desteklemelidir."

Geçtiğimiz yıl yaz mevsiminden bu yana neredeyse her hafta Yunan ordusuyla tatbikat yapan ABD, ayrıca dönemin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yu Girit'teki Suda Üssü'ne gönderdi.