Dünya Soğuk Savaş'ın gizemli silahı

Soğuk Savaş'ın gizemli silahı

Paylaş
Soğuk Savaş'ın gizemli silahı

ABD’nin Küba’daki büyükelçiliğinde ortaya çıkan Havana Sendromu için ses dalgalarını kullanan bir silaha ya da böcekler aracılığıyla biyolojik saldırı yapıldığına dair iddialar ortaya atılsa da bunların hiçbiri kanıtlanamadı.

ABD’de, Ulusal Güvenlik Arşivi (National Security Archive) adlı araştırma kurumu, Soğuk Savaş dönemine ait gizli kalmış sıra dışı bir olayı ortaya çıkardı. ABD istihbaratının 1960’lı yılların sonunda başlayan yazışmalarına göre; Sovyetler Birliği radyasyon dalgaları kullanarak ABD’nin Moskova’daki elçilik çalışanlarını hedef aldı. Bir diplomatın ölmesine ve elçilik çalışanlarının hastalanmasına yol açan saldırılara ilişkin Washington yönetimi yıllarca Moskova ile yazışmalar yaptı. Ancak bu konuda elçilik çalışanlarına bilgi verilmedi ve diplomatın ölümünün kaynağı gizlendi.

Haberin Devamı

HAVANA SENDROMU GİBİ

Ortaya çıkarılan belgeler, ABD’nin dünyanın çeşitli noktalarındaki elçilik çalışanlarında son yıllarda ortaya çıkan ve ‘Havana sendromu’ adı verilen hastalığa dair tartışmalara da yeni bir boyut kattı. Sendrom ilk olarak Küba’nın başkenti Havana’daki elçilik binalarında çalışan Kanadalı ve ABD’li diplomatlar arasında 2016 yılında baş göstermişti.

Diplomatik personel; baş dönmesi, denge kaybı, işitme zayıflığı, titreme ve çevredekilerin duymadığı sesler duyma gibi belirtiler göstermeye başlamıştı. ABD, diplomatlarının büyük bölümünü bu ülkeden geri çekmek zorunda kalmıştı.

HAVANA SENDROMU NEDİR?

Havana sendromunun kaynağı bilinmiyor ancak maruz kalan kişilerin diplomatlar ve ajanlar olması, bir tür silah kullanıldığı şüphelerini doğuruyor. Ses dalgalarını kullanan bir silaha ya da böcekler aracılığıyla biyolojik saldırı yapıldığına dair iddialar ortaya atılsa da bunların hiçbiri kanıtlanmadı. Yapılan sağlık taramalarında, Havana sendromu görülen kişilerin beyninde normalden daha az gri madde bulunduğu tespit edildi.

Haberin Devamı